2 op de 3 reizigers heeft begrip voor aanmeldservice, NS start vervolgonderzoek
08 mei 2020 16:13
Voor de mogelijkheid om je vooraf aan te melden voor een treinreis om drukte beter te spreiden, geeft twee op drie reizigers aan begrip te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van NS onder 46.000 reizigers. NS gaat de komende week een aanmeldservice nader uitwerken en vervolgens testen.
Vrijwillige basis
Voor het vervolgonderzoek mikt NS op 5.000 testreizigers die ook nu nog frequent reizen met de trein. Bijvoorbeeld reizigers met een vitaal beroep. Die reizigers wordt gevraagd om zich – op vrijwillige basis – vooraf aan te melden. NS is hiervoor een pilot gestart die tot 14 juni 2020 duurt. Testreizigers mogen bovendien gedurende die pilot eerste klas reizen.
Overstappen
Reizigersvereniging Rover liet eerder weten tal van praktische problemen te zien bij een eventuele aanmeldservice. “In theorie kan reserveren werken, de praktijk zal weerbarstiger zijn”, vertelde Rover-directeur Freek Bos twee weken geleden. “Kan zo’n systeem wel een overstap aan? Wat gebeurt er in het geval van vertraging of uitval van de bus of trein?” vraagt Bos zich af.
Die vragen zullen aan de orde komen bij het vervolgonderzoek. “We zien inderdaad dat dit ook vragen zijn die spelen onder onze reizigers. Dat wordt meegenomen in het vervolgonderzoek”, legt NS-woordvoerder Hessel Koster uit. Hij benadrukt dat verplicht reserveren niet het uitgangspunt is. “Om zoiets te laten werken heb je wel een grote groep reizigers nodig. Voor hen moet zo’n service voordeel hebben.”
Weliswaar heeft 2 op de 3 reizigers begrip als NS een aanmeldservice hebben op een aanmeldservice, maar de meningen over hoe zo’n service er uit zou moeten komen te zien verschillen. Moeten reizigers met vitale beroepen bijvoorbeeld voorrang krijgen? Of mensen die om een specifieke tijd ergens moeten zijn? Daar verschillen volgens Koster de meningen over.
Na coronacrisis vaker thuiswerken
NS nodigde twee weken geleden circa 100.000 treinreizigers uit voor deelname aan het onderzoek. In het onderzoek staan de gevolgen van de coronacrisis op het reisgedrag centraal. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met TU Delft. Iets minder dan de helft van de treinreizigers die zijn uitgenodigd voor het onderzoek heeft gereageerd. “Een opvallend hoog aantal”, zegt NS.
Uit een eerste analyse van de onderzoeksresultaten komt naar voren dat één op de drie reizigers verwacht na de coronacrisis meer thuis te zullen werken. Twee op de vijf reizigers denkt minder vaak tijdens de spits te gaan reizen. De onderzoeksresultaten worden op dit moment door onderzoekers van NS en de TU Delft verwerkt. NS verwacht de eerste bevindingen binnenkort te kunnen delen met de andere OV-bedrijven en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Rover kritisch
Reizigersvereniging Rover heeft zich vandaag opnieuw kritisch uitgelaten over het systeem dat de NS wil testen. Rover-directeur Freek Bos vreest dat het systeem het openbaar vervoer minder aantrekkelijk maakt. “Openbaar vervoer wordt dan een stuk minder openbaar en het systeem gaat boven de reiziger”, zegt Bos. Rover kreeg al boze en bezorgde reacties van leden. “Het systeem lijkt weinig respect voor privacy te hebben. Bovendien wordt het omgeven door onzekerheden: Is de trein straks nog wel toegankelijk voor mensen die niet overweg kunnen met digitale middelen?”
Het reserveringssysteem zou alleen voor treinen van de NS gelden. Rover wil dat het Rijk de regie neemt om ervoor te zorgen dat binnen het hele openbaar vervoer dezelfde coronamaatregelen gelden. Rover noemt het onacceptabel dat NS een eigen koers vaart.
In reactie op de kritiek van Rover zegt de NS dat de aanmeldservice iets anders is dan een reserveringssysteem. “Het gaat ons er om dat reizigers inzicht krijgen in welke treinen het drukker is of rustig. Deelname aan het systeem is vrijwillig”, zegt een NS-woordvoerder.
Als die aanmeldservice net zo goed werkt als Mijn NS, dan wordt het een lekkere puinhoop. Afgelopen 2 weken 3 keer de klantenservice gebeld en de foutmeldingen vliegen me nog steeds om de oren.
Maar goed, verder wat Freek Bos van Rover zegt. Onuitvoerbaar, en hij geeft talloze voorbeelden.
Nog zoiets: je wilt van Alkmaar naar Maastricht, maar in Utrecht moet je eruit, want vanaf daar is het volgeboekt.
Dit zou niet nodig moeten zijn. Als men zich gewoon houdt aan het advies om alleen noodzakelijke reizen te maken, is er ruim genoeg capaciteit.
Dat gaat dus niet gebeuren waarschijnlijk. Ook voor recreatieve reizen zal langzamerhand meer per OV gereisd gaan worden omdat die de horeca en recreatieve branche weer langzaam van het slot gaat.
dat is makkelijk gezegt. Maar die persoon die een een pas geboren kind van vriendin heeft in een stad 50 km verder en geen rijbewijs heeft, moet die dan maar ontslag nemen? En kunnen we nooit meer een dagje treinen ? Hou toch eens op met die termen als noodzakelijk reizen.
Het lijkt me duidelijk dat op het moment dat je 50 kilometer van huis een baan hebt waarbij je fysiek aanwezig moet zijn, dat er dan gesproken kan worden van een noodzakelijke reis.
Ik heb geen auto en rijbewijs, dus afhankelijk van het openbaar vervoer, b.v. als ik naar mijn werk moet
dat is makkelijk gezegd. Maar die persoon die een een pas geboren kind van vriendin heeft in een stad 50 km verder en geen rijbewijs heeft, moet die dan maar ontslag nemen? En kunnen we nooit meer een dagje treinen ? Hou toch eens op met die termen als noodzakelijk reizen.
Is ook totaal NIET nodig. De meesten van die reizigers in een vitaal beroep hebben 2 auto’s voor de deur staan. De wegen zijn zoiezo weer druk in gebruik vol plezierritten. Dus laat die mensen zoveel mogelijk ook de auto te laten nemen . Blijft schandalig idee van No Service besloten vervoer.
In Portugal reserveren is normaal altijd zeker van een zitplaats die krijg je aangewezen niemand staat in de trein
Dat is lang niet in alle treinen in Portugal zo. Bovendien rijden de treinen die jij bedoelt lang niet zo frequent als de treinen in Nederland.
Alleen voor een paar langeafstandstreinen.
Ik ontving vandaag de uitnodiging om mee te doen aan de test en heb me meteen aangemeld. Het werkt heel eenvoudig. Via de link in de e-mail meld je je aan met je password van Mijn NS. Een paar tellen later ben je aangemeld. Daarna kun je gewoon je rit (zonder overstap) aanmaken door het traject en het tijdstip in te toetsen. Vervolgens kun je de exacte trein selecteren. De bevestiging ontvang je per e-mail. Daarin staat ook dat je als deelnemer in de eerste klasse plaats mag nemen. Maar goed, ik heb al een abonnement voor de eerste klasse. Als dank voor het deelnemen aan de test, ontvang je ook een flinke premie. Je mag kiezen tussen 8 dagkaarten of 100 euro tegoed voor de Spoordeelwinkel. Die premie ontvang je al na acht geregistreerde ritten. Best aantrekkelijk dus!
Het zijn zelfs 10 dagkaarten zie ik net.
Wat raar dat alleen NS dit doet en andere vervoerders weer niet. Lekker handig in die versnipperde vervoerderswereld.
Henk:
Zo raar is dat niet. NS heeft véél meer treinmaterieel waardoor het relatief “eenvoudiger” kan spreiden als slechts 40% van de NS treinen bezet kan worden.
Bij de FMN vervoerders (Arriva, Keolis, Connexxion, Breng) ligt dat lastiger. Ze hebben een beperkte vloot. Maar ze kunnen het mogelijk weer compenseren omdat zij ook beschikken over bussen.
Gratis dagkaarten of 100 euro tegoed bij de spoordeelwinkel. Dat zijn dan een soort van actiekaartjes dus. Ik dacht dat ze daar niet meer aan deden. En je hoeft alleen maar aan een test mee te doen? Ze hebben zeker geld over bij de NS.
Dit is afbraak van het openbaar vervoer. Maak er dan een georganiseerde reis van. Het is zo krom als wat dan ook.
De NS jaagt de mensen uit de trein maar willen wel verzoeken dat je zich aanmeld om met de trein mee te kunnen. Hoe moeilijk kunnen we het maken. Ik ben tegen dit soort praktijken. Ik ben wel voor bescherming middelen, zoals het dragen van mondkapjes. Openbaar vervoer is voor iedereen met een geldig vervoers bewijs
Te verwachten valt dat actiekaartjes en aanbiedingen van de Spoordeelwinkel in de toekomst gewoon weer terugkomen. Gedurende de looptijd van de pilot, registreer je vooraf iedere rit (een reis met een overstap telt twee ritten) die je met een bepaalde OV-chipkaart gaat maken. Als ik snel reken, zal het voor mij om ongeveer 80 ritten gaan. Ondanks dat de pilot officieel zondag pas van start gaat, lijkt de boel nu al volledig te functioneren. Inmiddels heb ik drie ritten vooraf geregistreerd.
Ik moet 15.5naar azl/lumc om 13.45 met trein 1e 1e klas naar Leiden.
Retour.?afspraak 14.45
Wat voor problemen kom ik dan tegen
Niemand weet wat voor problemen jij allemaal gaat ervaren onderweg. Vooral ook omdat je niet vertelt op wel station je instapt.
Ik moet 15.5naar azl/lumc om 13.45 met trein 1e 1e klas naar Leiden.
Retour.?afspraak 14.45
Wat voor problemen kom ik dan tegen
Achterlijk idee dat reserveringssysteem. Als straks de volledige dienstregeling weer rijdt zal vooral de spits knellen. Werkgevers gaan gewoon leuk door met de standaard werktijden, want het is toch het probleem van de werknemer als hij niet op tijd kan komen.
Pak nou niet de reiziger met gedwongen werk/studietijden aan, maar de werkgever. Geef hen een x aantal reismogelijkheden per tijdslot en laat hen maar uitvogelen hoe ze hun werktijden beter kunnen spreiden om te zorgen dat het niet te druk wordt in de trein.
Reserveringssysteem werkt wel. Kijk bijvoorbeeld naar treinreizigers in de Berlijn trein die gereserveerd hebben. Dan zoeken ze een zitplaats op. En dan blijkt die plaats bezet te zijn. En dan vragen degenen die gereserveerd hebben of ze daar mogen zitten. En gaat degene die niet gereserveerd hebben een andere zitplaats opzoeken. Naar mijn weten gaat dat altijd goed. Enkele (zeldzame) uitzonderingen daargelaten.
Maar NS treinen hebben geen (stoel) nummers zoals bij de Berlijn trein/ICE/Thalys/Eurostar. Dus wat te doen als er treinreizigers bij zitten die gewoon op goed geluk met de trein gaan? In onderling overleg kunnen treinreizigers daár uitkomen. Moet degene die gereserveerd hebben het wel kunnen aantonen.
Ik denk dat u langs elkaar heen praat. Wie zegt bij de situatie die u beschrijft dat in Duitsland dan niet het probleem bij de werknemer wordt gelegd?
idem voor studenten, laat die ook uur later beginnen
Nou, dat is echt het ei van Columbus zeg!
https://www.songteksten.nl/songteksten/87471/epica/resign-to-surrender–a–new-age-dawns%2C-part-iv-.htm
Er worden wat ov – onderzoeken in Nederland gehouden! Wat dat allemaal niet kost! En wat zijn er een hoop mensen die daar heel veel geld mee verdienen! En dat geld wordt “opgehoest” door de ov – reizigers en door de belastingbetalers!
Het lijkt me handiger dit geld te gebruiken voor een normaal en adequaat openbaar vervoer als nuts – en basisvoorziening of – zoals het nu genoemd wordt – een “vitale sector”.
@Annemiek. Het is wel duidelijk, dat de NS dit onderzoek ook – of misschien wel hoofdzakelijk – gebruikt als een marketing – instrument met “incentives” om maar mee te doen aan dit onderzoek. Een soort NS – spoordeelwinkeltje!
Elk serieus onderzoek en elke serieuze enquête moet “waardevrij” en “niet – sturend” zijn en dat is dit onderzoek van de NS en de TU Delft absoluut niet!
Wat een kansloos gezwam! Er wordt helemaal niet gestuurd en er worden geen waarden opgelegd. Het enige waarvoor de vergoeding zorgt, is dat mensen een beetje serieus met de pilot omgaan en er niet na een ritje de brui aan geven, terwijl al bekend is dat deelnemers voldoende reizen. Exact wat de bedoeling is dus. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de TU Delft. Ik denk ook niet dat ze daar mee wensen te doen aan een reclamecampagne van NS.
Peter:
Met deze suggesties en complottheorieën sla je de plank volledig mis.
Heb Roger van Boxtel in discussieprogramma Op 1 horen uitleggen hoe NS in een enorme spagaat zitten. De treinreizigers met vitale beroepen krijgen voorrang. Maar tegelijkertijd moet NS op aandringen van o.a. Rover ook meer treinreizigers vervoeren. En NS maakt enorme verliezen.
Om dan van een reclamecampagne te spreken is wel erg simpel. Zie van geen enkele vervoersbedrijf NU reclame.
Voor alle duidelijkheid: IK heb het woord reclamecampagne niet in de mond genomen. Dat was ons aller Annemiek. Lezen wat er staat is een kunst op zich.
Om nog even terug te komen op het onderwerp waar het hier omgaat – ik beperk me daartoe (in tegenstelling tot Annemiek die over van alles en nog wat een mening heeft en voor alles oplossingen heeft).
– De NS weigert deze “aanmeldservice” een reserveringssysteem te noemen, terwijl het wel een reserveringssysteem is.
– De verklaring daarvoor is volgens mij niet zo moeilijk: het reserveren van treinplaatsen zit niet in het DNA van de Nederlandse ov – reizigers simpelweg omdat het Nederlandse openbaar vervoersysteem geen reserveringssysteem kent of kende.
– In verschillende “buitenlanden” bestaan wel reserveringsystemen en dan ook nog voor bepaalde trajecten en soorten treinen. Eind vorig jaar had ik een gereserveerde plaats in de trein van Sevilla naar Cádiz in Spanje – waarvoor ik het kaartje aan het loket van het station van Sevilla heb gekocht – maar wat zegt dat over de situatie in Nederland? Bij hoeveel loketten op stations in Nederland kunt u nog treinkaartjes kopen? Met andere woorden: hoe reserveringssystemen in het buitenland functioneren zegt helemaal NIKS over de situatie in Nederland!
– Ik kan me voorstellen, dat het reserveren van een plaats in het openbaar vervoer zijn nut kan hebben bij een schaarse capaciteit – zoals nu in het coronatijdperk – maar voor daarna zie ik hiervan de toegevoegde waarde niet.
– Dit systeem is alleen handig voor ov reizigers die nooit een trein missen en moeten wachten op de volgende trein. Kent u zo iemand?
Verder wens ik Annemiek veel succes met haar persoonlijke reclamecampagne voor de NS.
En wens ik iedereen – vooral voor later – met of zonder een gereserveerde plaats een hele goeie reis!
En het belangrijkste argument ben ik nog vergeten te noemen: hele volksstammen ov – reizigers – waarschijnlijk het merendeel – reizen met hun persoonlijke of een anonieme ov – chipkaart.
Dit betekent volgens mij, dat de NS nu al méér (geanonimiseerde)data tot haar beschikking heeft dan de resultaten van welk onderzoek dan ook.
Dit maakt dat het onderzoek waar we het nu over hebben naar mijn mening VERVOERSTECHNISCH geen toegevoegde waarde heeft en daardoor compleet overbodig is.
Aan de andere kant: ov – reizigers die het plezierig vinden dat hun persoonlijke data tot in lengte van jaren voorkomen in de bestanden van de NS kunnen zonder problemen deelnemen aan dit onderzoek.
Ik zie de bui al hangen.
Ik heb geen internet thuis.
Heb geen auto.
Ben afhankelijk van het openbaar vervoer.
Thuis blijven en worden ontslagen lekker zeg.
Minister Koolmees wil het ontslag van mensen nu toch wat makkelijker maken eerst aan de spel regels houden en dan de door de politiek een trap na krijgen. zo ken ik ze weer in politiek Den haag!
Je kunt mensen die niet werken niet eeuwig blijven doorbetalen.
Lekkere wereld wordt het. Plannen plannen en nog eens plannen niks spontaan ondernemen. Oudere xonder auto zitten aan huis gekluisterd omdat se geen gebruik mogen maken van het OV. Discriminatie us het. OV is een dienstverlenend bedrijf voor IEDEREEN
Vertel mij eens, waar ter wereld kun je spontaan de deur uit stappen en op reis gaan? Zelfs een automobilist kijkt eerst of er capaciteit is op de weg (files). We zijn altijd ongelofelijk verwend geweest in dit land maar lopen nu tegen de grenzen van het ov aan.
Je kunt vinden wat je wilt maat automobilisten kijken echt niet eerst of herdruk is. En nogmaals het OV moet voor iedereen toegankelijk zijn!
Natuurlijk wel! Velen starten voor een autorit hun navigatiesysteem op. Dat kun je toch ook voor een ov-reis doen? Wat is het probleem?
Kunt u niet tegen verandering?
Simon, niet elke verandering is een verbetering.
Simon, sorry, maar als we alles maar voor zoete koek slikken (zelfs in deze bizarre tijd), zitten we zo in een dictatuur. Dat meen ik oprecht. Kritische geluiden zijn noodzakelijk, ook nu – juist nu.
Simon, wat nu speelt heeft uiteraard niets te maken met de ‘natuurlijke’ grenzen van het ov. De capaciteit wordt gewoon gigantisch teruggeschroefd, met hetzelfde aantal treinbewegingen. Dat is, vermoed ik, al binnen korte tijd onbetaalbaar en het zal ook heel veel mensen het ov uit jagen. Reserveren is prima voor internationale reizen en voor langeafstandsritten in grote landen, maar in een metroachtig systeem zoals we dat in Nederland kennen, werkt dat toch niet? Juist de mensen die de afgelopen tien, vijftien jaar zijn gepaaid om het ov te gaan gebruiken en dat inmiddels naar tevredenheid deden, maar wel een alternatief hebben in de vorm van een auto, zullen snel afhaken, vrees ik. Krijg ze maar weer eens terug. Ook uit milieu-oogpunt wordt deze crisis zo een ramp (straks weer veel meer files, CO2-uitstoot en fijnstof).
@ Martin
Mee eens, de capaciteit wordt enorm teruggeschroefd, maar daarom moet er een systeem komen om de schaarste zo goed mogelijk te verdelen.
We hoeven niets zomaar te slikken, over privacy zijn regels afgesproken en in een democratie zijn we er zelf bij om die te bewaken.
In de tijd dat er stevig in het openbaar vervoer werd gesneden heb ook ik een auto aangeschaft en ik hoop nog altijd dat er een tijd komt waarin ik hem niet meer als back-up nodig heb.
Ook dat is een democratisch proces waar we zelf bij zijn.
Hoe zit het met al die studenten die straks allemaal met het openbaarvervoer moeten,en misschien 3 bussen en treinen voorbij moeten laten gaan omdat ze niet mee kunnen, de problemen stapelen zich op.
Voorlopig hoeven studenten niet met het openbaar vervoer voor colleges. Die zijn op afstand. Naar een tentamen gaan is aangemerkt als een noodzakelijke reis, dat gebeurt dus wel. Het lijkt me dat daarmee het aantal reisbewegingen voor studenten fors wordt beperkt, een prima oplossing dus.
Ik ben ervan overtuigd dat het ov na deze crisis structureel minstens 40-50% van de reizigers kwijt is. Al die mensen die de afgelopen jaren de auto uit en het ov zijn ingelokt, stappen zonder twijfel weer over op de auto, files of niet. Je bent als ov-reiziger letterlijk overgeleverd aan de goden (de overheid) en mag het de komende jaren doen met extreem ongemak (reserveren – zeer on-Nederlands -, treinen die opeens ‘te vol’ blijken zodat je niet mee mag, mondkapjes enz.). Wie kan kiezen, zal snel zijn/haar conclusies trekken. Voordeel is wel weer dat de komende tientallen jaren geen investeringen in uitbreiding van de ov-infrastructuur meer nodig zijn, aangezien er door de terugval in vraag weer overgeschakeld kan worden op een dienstregelingspatroon uit de jaren tachtig.
Investeringen in de infrastructuur zijn juist een uitstekend middel om de economie weer in gang te trekken. Als er nog een miljardenproject op de plank ligt, is dit het moment om aan te vangen. De weerstand zal kleiner zijn dan tijdens hoogconjunctuur, aanbestedingen kunnen op dit moment gewoon aan lokale bedrijven gegund worden (de EU ligt toch op z’n gat) en het geeft veel mensen een zinvolle dagbesteding, zodat ze niet hun handjes hoeven op te houden. Veel beter dat we nu met grote infrastructurele projecten en woningbouw beginnen dan in tijden waarin de economie als een tierelier draait.
Absoluut mee eens! Gebruik het moment.
Maak een ‘hit’ van je ‘shit’!
Ik bewonder jullie positieve instelling, maar als er massaal wordt afgehaakt, wat hebben die investeringen dan voor zin? De auto betekent op dit moment letterlijk ‘vrijheid’, iets wat je als ov-reiziger de komende jaren kennelijk niet hoeft te verwachten (tenzij er snel een vaccin is). Ik heb geen keus (heb te slechte ogen voor een rijbewijs), maar als ik die wel had, wist ik het wel. (Even voor de duidelijkheid: ik reis al dertig jaar elke dag met het ov – met veel plezier; het hoort bij me. Juist daarom gaan deze ontwikkelingen me enorm aan het hart.)
Annemiek, waarom kon dat eerder eigenlijk NIET aan lokale bedrijven gegund worden??
Omdat de overheid verplicht is projecten met een waarde hoger dan 5,35 miljoen euro Europees aan te besteden.
Ik stop straks ook met het OV inderdaad. Reserveringen lijken me al niks, maar die mondkapjes zijn de dooddoener geweest. Mijn Business Card is per 1 juni beëindigd en dan ga ik gewoon weer elke dag met de auto.
Zoals je zegt inderdaad, geen reservering, geen mondkapje, niet angstig om je heen moeten kijken omdat een of andere zeikstraal vindt dat je te dichtbij komt, en in plaats van zelf en stap opzij te zetten, dan maar gaat schreeuwen alsof zij het centrum van de wereld is en iedereen moet wijken.
Dat de OV-bedrijven daarin meegaan en de kant van de paniek kiezen in plaats van reizigers hun eigen verantwoordelijkheid laten nemen, gaat ze veel schade toebrengen. Mensen gaan afhaken. Zo erg is filerijden niet als je kijkt wat een drama het OV nu is. In eerste instantie waren het voornamelijk sommige passagiers die zich enorm aan het aanstellen waren, maar nu hebben de bedrijven die denkwijze overgenomen. Erg kwalijk en zonde.
Vooraf aanmelden bij de NS om met de trein te mogen is dan in mijn beleving geen openbaar vervoer, maar een georganiseerde reis. Openbaar vervoer moet voor iedereen toegankelijk zijn. Als de voorschriften van een mondkapje voor geschreven zijn moet dat genoeg zijn.
Het aanbieden van openbaar vervoer is gewoon even niet mogelijk door het virus.
En daarom blijft alleen Gekke Gerrit het ov trouw, niet al die mensen die ook een auto voor de deur hebben staan. U denkt dat er niets structureel is veranderd in de houding ten opzichte van het ov…? Ik denk dat het imago van het ov nu al een enorme klap heeft gekregen en dat de auto de komende jaren meer dan ooit heer en meester is. Ook de files zullen met minder gemor voor lief worden genomen; je zit ten minste in je eigen wagen, zonder reservering, zonder mondkapje, zonder steeds te moeten loeren of je wel de vereiste afstand houdt.
Dit virus legt één van de grote nadelen van het OV blood. Het reizen in een eigen afgesloten ruimte zoals een auto heeft zijn voordelen. Daarom is het ook belangrijk om te investeren in meerdere modaliteiten zodat je flexibiliteit houdt.
Soms is het raadzaam om te reserveren voor langere IC treinritten. Dit gebeurt ook vaak op internationaal vervoer, waar soms ook toeslag voor geheven wordt. Maar niet altijd werkt dit bijvoorbeeld bij een ongeplande treinreis naar een uitvaart of spoedreisje naar een geliefd ziek persoon in het ziekenhuis. Handiger lijkt mij een aparte forenzenkaart, waarbij treinen staan vermeld die nog lege plekken kennen. Thans tijdens deze Covid 19 periode is er bijna volop plaats dan is het niet nodig. Beter zal zijn vanaf 1 juni waarbij het mondmasker verplicht wordt gesteld (voor hoe lang????) en deze maatregel ook bij de verdere NS reisinformatie te bundelen. NS wil FLEX-Kaarten dus nu is het moment t om daar alvast op te anticiperen! Kortingskaarten zijn voor en na de spits of op weekend en vrije dagen die ook handhaven! Ook als de mondkapjes plicht ongedaan wordt gemaakt dan ook in ten minste 4 talen dat gaan omroepen. NS heeft haar reizigers weer hard nodig, om weer financieel uit de rode cijfers te komen. Nu nog even voor essentieel belang vanaf 1 juni gaan er ook weer scholieren reizen. om alles in goede banen te leiden moet er bij de Pro Rail site ook in de lijst der komende spoorweken data vermeld worden. Niet alleen voor de week waarin men zich dan bevindt, ook voor de weken erna.Dan kan iedereen beter voorbereid op reis en zodoende de treincapaciteit verdelen. Hopelijk gaat alles per 1 juni weer volgens het spoorboekje , zowel nationaal als internationaal!
Helemaal eens met B. van de wiel, openbaar vervoer de naam zegt het al, ik heb wel een auto maar voor lange afstanden om ook eens naar een andere stad te gaan om bijvoorbeeld mijn vriendin te bezoeken mag dat dan niet meer, relatie beëindigen??? Belachelijk
“2 op de 3 reizigers heeft begrip voor aanmeldservice”
? ik vind maar niks/gaat ook niet werken. Op internet zijn veel kritisch erover dus 2 opde 3 zijn voor??? tijd voor open poll
Ik heb veel gereisd in het buitenland.
Reserveren werkt heel goed met grote afstanden in grote landen in geriefelijke, alleen in grote stations stoppende, treinen.
Maar in al die landen zijn er ook regionale en lokale boemels en stoptreinen zonder reserveringssysteem.
Nederland is veel te klein en de treinen rijden te vaak voor een goed functionerende reservering !
En de nederlandse treinen hebben geen stoelnummers.
A propos, klopt het dat de NS Klantenservice waarnaar men voor informatie belt in …Suriname ligt zoals veel bedrijven hun Call Centers, salarisadministratie enzovoort uitbesteden naar het buitenland ? Niet verwonderlijk dat men door alle drukte langer moet wachten en veel geduld moet hebben als dat zo is… Hoe goed heeft men dan inzicht in de lokale Nederlandse situatie ?
NS heeft een groot deel van haar klantenservice uitbesteed aan Webhelp. De mensen van Webhelp werken vooral vanuit Groningen en Paramaribo.
Bedankt voor je reactie Annemiek, wel een geluk dat men in beide plaatsen, …er gaat niets boven Groningen pardon Paramaribo Nederlands spreekt, als de door hen gegeven informatie maar goed is ja toch ?