fbpx

43.000 nieuwe fietsplekken rond Amsterdamse stations

31 mei 2016 10:14

De komende jaren komen er duizenden parkeerplaatsen voor fietsen bij op verschillende treinstations in Amsterdam. Ook wordt het parkeren de eerste 24 uur gratis. Dat hebben de gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, NS en ProRail laten weten. Een kaartje bij de fietsenstalling kost nu meestal zo’n euro per dag.

Alleen al bij Amsterdam Centraal worden de komende jaren zo’n 20.000 parkeerplaatsen voor fietsen bijgebouwd. Ook op zeven andere stations, zoals Zuid, Amstel en Muiderpoort wordt flink gebouwd. In totaal heeft de Gemeente Amsterdam plannen om ongeveer 43.000 nieuwe fietsplekken te realiseren. Bij een aantal locaties moet de besluitvorming nog plaatsvinden.

De Gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, NS Stations en ProRail hebben de “Samenwerkingsovereenkomst fietsparkeren Amsterdamse treinstations” ondertekend. Op alle Amsterdamse stations gelden straks dezelfde regels.

In 2010 ging 40% van de Amsterdamse treinreizigers met de fiets naar het station. Nu is dat al 45% en de verwachting is dat dit groeit naar 50% in 2020. Ook na aankomst op het station nemen steeds meer reizigers de fiets om hun weg te vervolgen. 

In de stallingen bij Amsterdam Amstel en Amsterdam Zuid Mahlerplein vinden vanaf dit jaar ook pilots plaats met registratie (in- en uitchecken met OV-chipkaart) en detectiesystemen. Bij gebleken succes worden deze formules vanaf 2018 ook gebruikt in fietsenstallingen op andere Amsterdamse treinstations. Bij de exploitatie van de bemenste fietsenstallingen zetten de partijen in op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

(c) Treinreiziger.nl / ANP. Foto: De Delftse fietsenstalling voordat het station geopend werd.