fbpx

88.000 gevonden voorwerpen bij NS

11 dec 2014 9:24

Treinreizigers hebben het afgelopen jaar 19.641 keer hun treinkaartje in de trein laten liggen en er bleven bijna 9200 identiteitsbewijzen in de wagons van NS achter. Dat blijkt uit de inventarisatie die de spoorwegen elk jaar maken van de gevonden voorwerpen. Opvallend is dat dit jaar op het Bureau Gevonden Goed geen paraplu te vinden is, terwijl die normaal gesproken ook vaak worden achtergelaten.

NS maakte donderdag de cijfers tot november 2014 bekend. In totaal zijn er tot nu toe 88.000 gevonden voorwerpen geregistreerd. Dat is ongeveer 10 procent meer dan vorig jaar. De top tien is hetzelfde als in 2013, aldus een woordvoerster van NS.

Op de derde plaats van vergeten of verloren dingen staat de mobiele telefoon, waarvan er ruim 5000 achterbleven. Eind september, toen de iPhone 6 werd geïntroduceerd, waren onder de ´achterblijvers´ ineens veel iPhones 5.

Na de top drie volgen portemonnees, sleutels, rugzakken, plastic tassen met nieuwe spullen, jassen, sport- of weekendtassen en koffers.

NS heeft dit jaar opnieuw een recycleproject gemaakt van de gevonden voorwerpen. het NS Lost & Found Recylce Atelier is gevestigd in een oude postwagon, die tussen de stations Haarlem, Den Bosch en Maastricht rijdt. "De wagon is een reizend naaiatelier, expositieruimte en designstore, waar gevonden voorwerpen een tweede leven krijgen´´, aldus NS. Vandaag is de wagon op station Haarlem, vrijdag in Den Bosch en zaterdag in Maastricht. Het NS Lost & Found Recylce Atelier is gratis te bezoeken van 9.30 tot 16.00 uur.

Bezoekers kunnen bij het Atelier ook zelf van gevonden voorwerpen nieuwe producten maken in de DIY (do it yourself) -workshop. Ook het rariteitenkabinet, met de vreemdste gevonden voorwerpen door de jaren heen, zoals een kunstbeen en communiejurkje uit de jaren vijftig, heeft een plekje aan boord gekregen. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl