fbpx

Aad Veenman – Voorzitter RvC GVB vertrekt

14 jun 2012 11:37

De voorzitter van de raad van commissarissen van het GVB, Aad Veenman, legt zijn functie bij het bedrijf neer. Dat meldt Ger Geldhof, voorzitter van de ondernemingsraad van de Amsterdamse stadsvervoerder, donderdag op Twitter. "Het gaat hard bij de raad commissarissen van het GVB. Nu ook president-commissaris Aad Veenman exit! Wie volgt?"

Veenman zou de vierde zijn binnen een week die vertrekt uit de top van het GVB. Dinsdag werd bekend dat de twee directeuren Adrie Bolier en Pieter Schotte weg moeten. Uit onderzoek bleek dat zij structureel interne regelgeving van het bedrijf negeerden. Zondag kwam al het bericht dat commissaris Jan Westerhoud opstapt.

De directie heeft alle aantijgingen van fraude altijd weersproken. In maart berichtte De Telegraaf over fraude bij het Amsterdamse vervoerbedrijf. De krant schreef onder meer dat bij het GVB voor miljoenen euro’s aan fraude is gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart. De top zou daarvan op de hoogte zijn geweest.

Uit onderzoek dat de GVB instelde bleek dinsdag dat geen sprake was van fraude. Wel bleek structureel sprake te zijn van belangenverstrengeling en niet-integer gedrag van bestuurders, werden wetten en regels opzettelijk genegeerd, net als interne regels over aanbestedingen.

De GVB wil nu binnen een maand met een verbeterplan komen waarin onder meer de informatieplicht aan de commissarissen aangepakt wordt. Ook het integriteitsbeleid en het inkoop- en aanbestedingsbeleid worden daarin verbeterd.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) laat donderdag weten de voorgestelde verbeteringen te steunen.