fbpx

Aangepaste NS dienstregeling op Koninginnedag

Ook dit jaar heeft NS op Koninginnedag een aangepaste dienstregeling. Reizigers uit de richting Zwolle, Groningen, Leeuwarden, Apeldoorn en Deventer krijgen voor één dag een rechtstreekse verbinding met Amsterdam Centraal. Reizigers uit de richting Utrecht Centraal en zuiderlijker kunnen op Koninginnedag per trein naar Amsterdam Amstel reizen, en aldaar per metro verder reizen. De aangepaste dienstregeling is verwerkt in de reisplanner van ns.nl.

Zuid-Nederland
Wegens verbouwing van Amsterdam Centraal krijgen reizigers uit Zuid-Nederland het advies naar Amsterdam Amstel te reizen. Met het speciale Koninginnedag retour kunnen reizigers vervolgens per metro verder reizen naar het centrum van Amsterdam.

Noord-Nederland en Noord-Oost Nederland
Door de speciale Koninginnedag dienstregeling krijgt Noord-Oost Nederland een rechtstreekse verbinding naar Amsterdam Centraal. Vanuit Groningen / Leeuwarden en vanuit Enschede rijdt ieder uur een trein naar Amsterdam (in plaats van Schiphol).Tussen Schiphol en Amersfoort vervallen de intercity´s. Amersfoort Schothorst krijgt op Koninginnedag weer een rechtstreekse verbinding met Rotterdam.  

Flevoland
Op de Flevolijn rijdt NS op koninginnedag volgens een zondagsdienstregeling. Reizigere worden geadviseert per metro naar Amsterdam Zuid te reizen, en daar op de trein te stappen.

Noord-Holland 
Tussen Amsterdam en Enkhuizen stoppen de intercity´s op alle tussengelegen stations. Tussen Amsterdam en Haarlem rijden extra stoptreinen (vier in plaats van twee treinen per uur). Ook tussen Uitgeest en Amsterdam rijden vier in plaats van twee stoptreinen per uur.

Internationaal
Internationale treinen rijden op Koninginnedag niet van en naar Amsterdam. De treinen uit de richting Berlijn rijden tot Amersfoort en stoppen niet in Almelo en Apeldoorn. De Thalys, Benelux en de Fyra rijden niet naar Amsterdam Centraal, maar naar Amsterdam Zuid. De ICE en CityNightLine vervallen tussen Amsterdam en Utrecht.

Koninginnedag 2001
NS heeft sinds 2002 een speciale Koninginnedag dienstregeling. Daarmee wil het spoorbedrijf een spoorchaos als in 2001 voorkomen. Toen werd het treinverkeer getroffen door diverse verstoringen en besloten reizigers vervolgens per voet over het spoor verder te gaan. Het gevolg was dat het treinverkeer volledig stil kwam te liggen en Amsterdam door de ME werd leeggeveegd. Na de chaos van 2001 besloot NS maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Sindsdien rijden er op Koninginnedag minder doorgaande treinen via Amsterdam Centraal. Daarmee wil NS voorkomen dat één storing geheel Amsterdam Centraal kan plat leggen.