fbpx

Aantal treinreizigers Amsterdam – Berlijn verdubbeld

27 apr 2015 11:45

De trein Amsterdam – Berlijn is de afgelopen jaren steeds populairder geworden: tussen 2007 en 2014 is het aantal treinreizigers tussen de twee hoofdsteden verdubbeld, meldt het Parool maandag. 

Het succes is mede te danken aan de verhoogde frequentie. In 2007 reed de trein maar 4x per dag en was daarmee verliesgevend. Nu rijdt de trein iedere twee uur, wat neerkomt op zeven treinen per dag. Die verhoging werd mogelijk doordat NS en DB besloten de trein zowel in Nederland als Duitsland ook een binnenlandse functie te geven. Doordat de trein zich niet meer uitsluitend op internationale reizigers richt, nam ook het rendement van de trein toe.

Aanvankelijk reed de trein van en naar Schiphol via Amsterdam Zuid en moesten treinreizigers naar Amsterdam Centraal overstappen. Sinds die overstap in 2013 verleden tijd is geworden en alle treinen van en naar Amsterdam Centraal rijden, is het aantal treinreizigers verder gestegen.

Daar komt bij dat Berlijn eind vorig jaar extra in de aandacht stond door de herdenking van de val van de Muur, 25 jaar eerder. “Dat werkt door in dit jaar. Nu al hebben we twintig procent meer passagiers dan vorig jaar om deze tijd,” zegt Hendrieke Dolmans van NS International in het Parool.

Bij een trip naar Berlijn overweegt inmiddels om en nabij de helft van de reizigers per trein te gaan, zegt Dolmans. Ook het marktaandeel van de trein is gegroeid, naar zo´n 35 procent, wat er volgens de NS op duidt dat de trein meer aanspreekt. Dolmans: “Het is niet meer zo dat je per definitie het vliegtuig neemt als je naar Berlijn gaat.”

Wat ook helpt, is dat er sinds december een extra vroege trein vertrekt vanuit Amsterdam naar Berlijn. Al om vijf uur ´s ochtends begint de reis, zodat de trein nog voor de middag in Berlijn aankomt. Wie Berlijn aandoet voor een weekendje weg, heeft dan nog een volle dag in de stad voor de boeg.