fbpx
internatationale wachten op station Bolzano in Italië
Een Italiaanse Frecciarossa (links) naast een Oostenrijkse Railjet in Bolzano. Foto Deutsche Bahn AG / Dirk Wittmann

‘Alleen samenwerking maakt internationale treindiensten succesvol’ – drie maatschappijen achter snelle treindiensten Duitsland – Italië

De nieuwe hogesnelheidsverbindingen die vanaf 2026 ingesteld worden tussen Duitsland en Italië zijn het resultaat van een unieke samenwerking van treinmaatschappijen Trenitalia, Deutsche Bahn en ÖBB. Alleen samenwerking kan het complexe internationale treinverkeer succesvol maken, zei het hoofd van DB’s tak voor langeafstandsverkeer Michael Peterson woensdag bij de presentatie van de plannen.

Drie treinmaatschappijen presenteerden woensdag in München hun plannen voor vijf nieuwe routes tussen Duitse en Italiaanse steden. Het project maakt deel uit van een pakket van tien proefprojecten van de Europese Commissie om internationale treinreizen verder te brengen. Ook de European Sleeper nachttrein naar Barcelona maakt deel uit van dit pakket.

Uitbreiding verbindingen topprioriteit

Eurocommissaris Apostolos Tzitzikostas voor duurzaam vervoer en toerisme zei via een videoverbinding dat ’de uitbreiding van hogesnelheidstreinen, met name grensoverschrijdende spoorverbindingen, topprioriteit is’. ’’Deze nieuwe verbinding tussen Duitsland, Oostenrijk en Italië is een sterk voorbeeld van vooruitgang op dit pad’’, aldus Tzitzikostas.

Het Europese project geeft de geselecteerde tien spoorplannen geen financiële steun maar probeert de plannen verder te brengen door bureaucratische barrières te slechten met de macht van de commissie. Internationale verbindingen zijn complex door regels, eisen en infrastructuur die per land verschillen. ’’Te vaak mislukken deze verbindingen nog steeds door de eigenaardigheden van nationale regelgeving en technische beperkingen’’, zei de Duitse parlementariër Ulrich Lange. ’’Deze moeten nu zo snel mogelijk gezamenlijk worden aangepakt.’’

Groeiende vraag naar internationale treinreizen

’’Door de complexe randvoorwaarden kan succesvol grensoverschrijdend langeafstandsvervoer in Europa alleen worden bereikt door samenwerking”, zei Michael Peterson tijdens de bijeenkomst. DB ziet nog altijd een groeiende vraag naar internationale reizen. “Europa groeit steeds meer naar elkaar toe op het spoor. We zien dat mensen steeds vaker milieuvriendelijk over de grens willen reizen per spoor.’’

De nieuwe verbindingen zijn niet alleen belangrijk voor Duitsland en Italië, ook Oostenrijk krijgt een betere aansluiting. “Met deze nieuwe verbinding worden Oostenrijk en Tirol voor het eerst aangesloten op het Italiaanse hogesnelheidsnet’’, aldus Sabine Stock van ÖBB Personenvervoer. ’’Vooral in het kwetsbare Alpengebied is elke reiziger die de trein kiest in plaats van de auto of het vliegtuig, een winst voor het milieu en het klimaat.”

Frecciarossa ‘compatibel’ met Europese hogesnelheidsnet

Topman Gianpiero Strisciuglio van Trenitalia beaamde woensdag dat de nieuwe verbindingen mogelijk zijn geworden door de steun van ÖBB en DB. Trenitalia gaat de nieuwe diensten rijden met Frecciarossa ETR 1000-hogesnelheidstreinen. Volgens Strisciuglio is deze trein ’compatibel met de meeste Europese hogesnelheidsnetwerken’.

De Italiaans treinen moeten nog wel goedkeuring krijgen voor het rijden op het spoor in Duitsland en Oostenrijk. Fabrikanten Hitachi en Almost zijn momenteel Frecciarossa-treinen aan het aanpassen waarna er test- en goedkeuringsritten volgen door de drie landen.

De nieuwe verbindingen:

  • Vanaf december 2026: München – Milaan en München – Rome. Tussen München en Milaan stopt de trein onder meer ook in Bolzano, Trento, Rovereto, Verona en Brescia. In de richting Rome stopt de trein in dezelfde plaatsen minus Brescia. Na Verona volgen stops in Bologna en Florence.
  • Vanaf juni 2027: Berlijn – Milaan.
  • Vanaf december 2027: München – Napels
  • Vanaf juni 2028: Berlijn – Napels

Er komt dagelijks een rit in iedere richting. De reistijd tussen München en Milaan is 6,5 uur en tussen München en Rome is de reistijd 8,5 uur. Na opening van de nieuwe Brennertunnel worden deze reistijden met een uur verkort.

Vanuit Nederland aansluiting naar Milaan en Rome

Reizigers uit Nederland kunnen, volgens de huidige dienstregelingen, in München aansluiting hebben op de Frecciarossa’s naar Milaan en Rome. Naar Milaan (vertrektijd München vermoedelijk rond 16.30 uur) zal de verbinding tot maximaal twee uur langer duren dan de huidige snelste optie via Zwitserland. Maar er is maar een enkele overstap terwijl de andere opties meerdere (zeer krappe) overstappen hebben.

Naar Rome (vertrektijd in München vermoedelijk rond 14.30 uur) is de verbinding met de Frecciarossa’s evenmin sneller dan de huidige opties via Zwitserland maar ook aantrekkelijk omdat er minder vaak overgestapt hoeft te worden. De exacte aansluitingen en reistijden zullen pas bekend zijn bij de vaststelling van de dienstregelingen voor 2027.

Foto Deutsche Bahn AG / Tobias Holzer

(c) Treinreiziger.nl

4.4 5 stemmen
Artikel waardering
35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ReindeR Rustema
22 dagen geleden

De vraag is natuurlijk of de nieuwe ICE naar München aansluit op die Frecciarossa naar Rome… In 16 uur overdag naar Rome?

Daan
22 dagen geleden
Antwoord aan  ReindeR Rustema

Nee, de ice amsterdam münchen komt om 15:27 aan, iets meer dan een uur nadat de fecarossia waarschijnlijk vertrekt. Gaat dat wat sneller worden als het nieuwe station in stuttgart klaar is, eind 2026, maar dan nog.

Naar rome zal je waarschijnlijk of via frankrijk moeten blijven gaan (helemaal als de nieuwe milaan-lyon hsl af is), of vanaf munchen de nachttrein naar rome moeten nemen.

Laatst bewerkt op 22 dagen geleden door Daan
Hanzeboog
22 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

De Frecciarossa München – Milaan/Napels zal niet bedoeld zijn voor treinreizigers uit Nederland.

Je ziet héél duidelijk dat deze superlange treinverbindingen vooral de Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse treinreizigers bedient. Als er andere internationale treinreizigers mee willen in de Frecciarossa München – Milaan/Napels is het meegenomen.

Daan
22 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Oh absoluut, al is het maar omdat vanuit nederland het nogal om is. maar ik beantwoorde reinders vraag.

Drs.P
22 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Als die om 15.27 aankomt tenminste. Want dat schijnt niet vaak te gebeuren. Mogelijk dat de Frecciarossa ook mee wordt getrokken in het Duitse vertragingsmoeras.

Daan
22 dagen geleden
Antwoord aan  Drs.P

Tja, dat krijg je als je je railnet zo verwaarloosd.

Maar ja ondertussen is in nederland het spoor ook een geliefde bezuinigingspost. Wij gaan helaas ook dezelfde kant op.

Bert Sitters
20 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Of een Frecciarossa die In München aansluit op de NightJet uit Amsterdam.

Kenneth Tharmaratnam
19 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Nieuwe station in Stuttgart eind 2026? Dat is haast geloven in sprookjes, met wat daar nog allemaal moet gebeuren.

Willem
22 dagen geleden

Is al bekend op welke Oostenrijkse stations deze treinen gaan stoppen? Innsbruck lijkt me bijna onvermijdelijk. Kufstein en / of Wörgl ligt ook voor de hand. Misschien ook Jenbach, maar een deel van de huidige EC en RJ treinen slaat dat station ook over.

Want extra treinen van München naar Tirol zijn wat mij betreft ook welkom. Met de huidige ICE225 uit Amsterdam mis je namelijk in München net RJ89 van 15.34. Althans, je kunt ‘met veel geluk en rennend misschien net halen, maar er worden voor deze verbinding geen tickets verkocht. Met de vroegere trein naar Basel kon dat nog wel, hoewel je dan vaak door vertraging toch je aansluiting miste.

Met nieuwe snelle treinen, bijvoorbeeld rond 16.30 zou je dan op een prettig moment een uurlijkse verbinding hebben (naast de BRB), voor reizigers naar Tirol.

Erno-Berk
22 dagen geleden
Antwoord aan  Willem

In Oostenrijk is eigenlijk enkel een stop in Innsbruck rechtvaardigt. Als je kijkt naar de inwoneraantallen van Kufstein en Wörgl, beiden rond de 20.000 rechtvaardigt dat beiden geen stops van allerlei internationale treinen naar Zwitserland, naar Italië, naar Slowakije, naar Hongarije. In Duitsland zou er gestopt worden in Berlin Südkreuz, Halle an der Saale, Erfurt, Nürnberg en München Ost. In Italië in Brennero, Bolzano, Twente, Riverto, Verona, Bologna, Firenze en Roma Termini.

Gert-Jan Hondelink
22 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Je bedoelt, denk ik,Trento en Rovereto i.p.v. Twente en Riverto.

Willem
22 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Als je alleen naar inwoners kijkt ben ik dat op zich wel met je eens. Als je echter kijkt naar de huidige snelle treinen van München naar Innsbruck (EC81, RJ83/85/87/89/287/289/1189 en ICE 1217), dan stoppen die zonder uitzondering wel op Kufstein, Wörgl en Jenbach. Het is dus misschien ook de vraag hoe doe nieuwe treinen gaan passen in de systematiek van de bestaande dienstregeling.

En er zit voor toeristen natuurlijk ook wel vervoerspotentieel in bijvoorbeeld de Kitzbühler Alpen en (de regio rond) het Zillertal. Aan de andere kant: Jenbach wordt dan wel weer overgeslagen door een deel van de treinen van Salzburg naar Innsbruck.

Je kunt je dan ook nog afvragen of het PR-technisch aantrekkelijk is voor de ÖBB als deelnemer aan deze nieuwe verbinding om op slechts één station bediend te worden, ook al is dat qua inwoneraantal wel logisch.

Ik ga er overigens wel vanuit dat Brenner wordt overgeslagen, zeker vanwege de komst van de Brenner basistunnel.

Joost2
22 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Uitsluitend naar inwoneraantallen is veel te kort door de bocht. Verplaatsingen hebben altijd een herkomst en een bestemming, waarvan er hoogstens 1 het woonadres is.

Hanzeboog
22 dagen geleden

Alleen samenwerking maakt internationale treindiensten succesvol’ – Drie maatschappijen achter snelle treindiensten Duitsland – Italië

De kop zegt het al. Want de samenwerking tussen spoorwegmaatschappijen is essentieel om echt te concurreren met luchtvaartmaatschappijen.

In Europa zie je dat sommige spoorwegmaatschappijen met elkaar concurreren. Zoals Trenitalia en RENFE met SNCF. Terwijl SNCF van Adif wel een concessie heeft op de Spaanse HSL. Maar Trenitalia, RENFE tegenwerkt op hun spoornet. DB is wel toegelaten op Franse spoornet vanwege Duitse financiële steun aan aanleg van LGV Parijs – Straatsburg.

Trenitalia, OBB en DB stimuleren treinreizen. Ze zullen een geweldige trein inzetten. En het treinreizen is dan ook echt genieten omdat de Frecciarossa snel en comfortabel is. Het zal doen denken aan de tijden met TEE die ook aansloeg.

De Frecciarossa zal qua tijd niet overal kunnen concurreren met de vliegtuig. Maar natuurlijk gaat bijna vrijwel niemand met de Frecciarossa van Napels naar Berlijn reizen. Wel op delen ervan.

Maar het zal wel tot de verbeelding spreken. Want een Frecciarossa tussen Napoli – Berlijn via de Brenner (basistunnel) zal een mooie reclame zijn voor de spoorwegen in Europa. En in het bijzonder voor Trenitalia, OBB en DB.

Hanzeboog
22 dagen geleden

Quote:

Alleen samenwerking kan het complexe internationale treinverkeer succesvol maken, zei het hoofd van DB’s tak voor langeafstandsverkeer Michael Peterson bij de presentatie van

TEE was in het verleden een succes. Maar dat was in een tijd dat de vliegtuig nog niet zo dominant was.

De komst van de TGV leek een nieuwe toekomst te bieden voor de trein. Maar de Ryanair en EasyJet bleek een grote concurrent voor de hogesnelheidstreinen. De ervaringen met Beneluxtreinen op HSL liet zien dat niet iedereen met de dure HST wil reizen.

Voeg daar de bureaucratische rompslomp (zie Eurostar Amsterdam – Londen), diverse voltages, diverse beveiligingssystemen. Dat is historisch zo gegroeid.

Goed dat Trenitalia, OBB en DB het goede voorbeeld geven. Dit zijn spoorwegmaatschappijen in Railteam.

Luca
22 dagen geleden

Gaat de huidige snelste optie naar Milaan niet gewoon via Frankrijk, ipv via Zwitserland?

Hanzeboog
21 dagen geleden
Antwoord aan  Luca

Hangt ervan af waar je woont. Zit je in Zuidwest Duitsland bij Freiburg is de snelste optie via Basel – Brig – Milaan.

Als ergens in de periode 2030 – 2035 LGV Lyon – Turijn in gebruik kan vanaf (Amsterdam) Brussel sneller naar Milaan gereden worden via Marne la Vallee Chessy – Chambers – Milaan.

Dell'Avvento Del Rosso
22 dagen geleden

Blijft jammer! Vroeger stapten wij in Utrecht op de trein, 1 tussenstop in Milaan en Rome eindpunt. Alles sloot prima op elkaar aan! Nu is het geen doen meer met alle tussenstops.

Dries Molenaar
21 dagen geleden

Ook Rotterdam-Keulen-Athene was een bestaande verbinding. Voor de snowflakes van tegenwoordig is dat niet meer te doen.

Drs.P
21 dagen geleden

In de 80er jaren reed er drie keer per dag een rechtstreekse trein Amsterdam-Rome.

Lara D.
22 dagen geleden

Ik woon in Italië en ik heb altijd nog stiekem de hoop dat ik op een dag met de trein vanuit Rimini binnen een behoorlijke tijd en zonder veel (krappe) overstappen naar Nederland kan maken. Het begint dichterbij te komen, maar we zijn er nog niet.

Dries Molenaar
21 dagen geleden
Antwoord aan  Lara D.

Dat zou via Frankrijk wellicht kunnen/moeten. Naar Marseille en dan TGV naar het Noorden, beter buitenom Parijs.Overstappen blijft onvermijdelijke. Vanuit NL zullen er niet veel verbindingen ontstaan. Het kost allemaal veel te veel moeite. Beter zijn we af met een vlotte shuttle naar Brussel of Marne Vallée om vandaar naar diverse bestemmingen te kunnen gaan. De afstand naar Rimini blijft aanzienlijk.
Parijs/Brussel naar Genua,Florence of Milaan zou moeten kunnen. Vandaar verder in Italië, ooit.

Laatst bewerkt op 21 dagen geleden door Dries Molenaar
Passepartout
21 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Voor Rimini moet je toch langs Bologna? Dan is via de Brenner zo gek nog niet. Of anders misschien via Parijs – Milaan als ze die lijn hebben geüpgradet. Van Marseille naar het oosten ligt alleen maar boemelspoor tot Genua en daar heb ik nog geen plannen voor versnelling voor gezien, dus daarlangs zul je nooit snel in Italië komen.
Met deze nieuwe trein zou je dus Rimini – Bologna – Innsbruck en dan de Nightjet naar NL kunnen nemen. Misschien is die verbinding er zelfs al?

Dries Molenaar
21 dagen geleden
Antwoord aan  Passepartout

Er zijn toch plannen voor Parijs-Milaan. Door dan over te stappen buiten Parijs moet het vanuit NL makkelijk te doen zijn. Van daar naar Rimini. Klinkt goed voor over 5-10 jaar 🙂

Bert Sitters
21 dagen geleden

Europa heeft een nieuwe Frans den Hollander nodig

Bert Sitters
21 dagen geleden

De Frecciarossa is natuurlijk een geweldige trein.
Er moet echter beslist geen Freciargento ETR700 ingezet worden.

Eend
21 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ik ben van mening dat de Frecciarossa niet zo’ n geweldige trein is omdat het een hoge instap heeft en toilet deuren heel zwaar open gaan. Voor reizigers met bijvoorbeeld artrose of andere beperking een zware belasting. De Talgo ICEL achtige trein is beter omdat gelijkvloerse instap en restauratie rijtuig heeft. Dit type kan ook voor 300 km worden gemaakt. De korte rijtuigen moeten alleen worden upgrade tot 300km per uur. De locomotief en stuurstand rijtuig moet vervangen worden.

Annemiek
21 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

Als je de ene trein verkiest boven de andere op basis van de toiletdeuren, dan gaat er volgens mij iets niet helemaal goed. Zeker als je de deuren van de ene trein nog helemaal niet hebt kunnen testen. Het is nog maar zeer de vraag of de ICE-L beter is. Zeker gezien het feit dat het paradepaardje van Talgo, de Talgo Avirl, als de slechtste hogesnelheidstrein op het Europese spoor wordt gezien. De introductie op het Nederlandse spoor van de ICE-L lijkt niet voor de ingang van dienstregeling 2027 te komen en het lijkt er zelfs op dat uitstel afstel wordt. Hoe had je het precies in gedachten voor de verbindingen waar dit artikel over gaat? Hoe in vredesnaam kunnen ze tijdig Talgo’s krijgen als de invoering van de ICE-L al zo’n gekloot oplevert.

Eend
18 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ik heb zelf geen problemen met de toilet deuren maar ik ken genoeg mensen die hand artrose hebben. Het is schandelijk dat mensen beperking wordt gespot. Ik wil opkomen voor mensen met een beperking. Annemiek en haar supporters willen met deze mensen geen rekening houden en liever uitsluiten.

Bert Sitters
19 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

Wellicht heeft een WC-eend moeite met de toiletdeuren. Hahaha!

TtC
19 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

@ Bert Sitters. Dat Eend, zijn nickname verwijst naar een Talgo trein, een voorliefde heeft voor treinen van Talgo is bekend, echter hoeft dit geen aanleiding te zijn grappen daarover te maken.

Voor reizigers in een rolstoel zijn een gelijkvloerse instap mogelijkheid en gemakkelijk te openen deuren noodzakelijk om onafhankelijk gebruik te kunnen maken van een trein. De hogesnelheidstreinen van Talgo bieden die functionaliteit; bij andere hogesnelheidstreinen is men afhankelijk van anderen om aan boord te komen.
Vanzelfsprekend kunnen Frecciarossa treinen ook voorzien worden van een restauratierijtuig en kunnen Talgo treinen ook zonder geleverd worden, de aanwezigheid van een restauratierijtuig is dus geen argument om te kiezen voor een  Frecciarossa of een ICE L.

Bert Sitters
19 dagen geleden
Antwoord aan  TtC

Als je Eend als schuilnaam gebruikt kun je dit verwachten.

Gwyddion van Goch
20 dagen geleden

Ik ga wel met het vliegtuig. Sneller en leuker!

Bert Sitters
19 dagen geleden
Antwoord aan  Gwyddion van Goch

Wat je leuk vindt?

Passepartout
18 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ja, laatst na jaren weer eens gevlogen, en alles ging goed, maar ik vond het nog steeds bepaald geen feest. Ik kan echt maar 1 voordeel bedenken: het is sneller dan, in dit geval, 23 uur treinreizen.