fbpx

App moet machinisten helpen met zuinig rijden

26 apr 2016 11:38

NS is al jaren met spoorbeheerder ProRail bezig om treinen zuiniger te laten rijden. Tussen 2005 en 2015 is het stroomverbruik al met ruim een kwart afgenomen. In 2020 moet het energieverbruik in vergelijking met 2005 zelfs gehalveerd zijn. Een nieuwe app moet een bijdrage leveren om tot dat resultaat te komen.

De app gaat machinisten tijdens het rijden onder meer adviezen over de ideale snelheid geven: iets sneller om op tijd te komen, of iets langzamer, om zo zuinig mogelijk te rijden. Met die adviezen kan voorkomen worden dat een trein vaak hard moet remmen en kan de machinist in plaats daarvan eerder beginnen met uitrollen en langzaam vaart minderen.

De proef, waaraan zo´n 40 machinisten meedoen, loopt volgens de spoorbedrijven tot er voldoende inzicht is om te concluderen of de app werkt. Als dit het geval is, kunnen meer machinisten de app gebruiken. Al jaren terug testte NS RouteLint, een applicatie waarmee machinisten tot zeven seinen vooruit kon kijken. Machinisten kregen toen geen snelheidsadviezen, maar alleen informatie over de rijweg. Doordat de machinist verder vooruit kon kijken, hielp dat al om machinisten eerder te laten anticiperen en daardoor energiezuiniger te rijden. 

In 2020 is het streven om de treinen per reizigerskilometer 50 procent zuiniger te laten rijden, in vergelijking met het verbruik van 2005.