fbpx

Arnhem krijgt trolley zonder bovenleiding

10 dec 2014 10:08

In Arnhem gaat eind volgend jaar de eerste trolleybus rijden die geen bovenleiding nodig heeft. De achttien meter lange elektrische bus kan doorrijden als de trolleydraden ophouden. Arnhem is de enige stad in Nederland waar nog trolleybussen rijden.

Volgens de gemeente Arnhem is het uniek dat er gelede bussen van 18 meter (gedeeltelijk) op batterij gaan rijden. "Er is in Europa wel enige ervaring met de standaard 12-meter elektrische bus, maar niet met 18-meter elektrische bussen", legt een woordvoerder uit.  Het prototype trolleybus 2.0 gaat eind 2015 zijn eerste kilometers maken in Arnhem.

Doordat de bussen ook zonder bovenleiding kunnen gaan rijden, kunnen de busroutes verlengd worden. "Daarnaast hoeft er bij wegwerkzaamheden nagenoeg geen alternatief vervoer ingekocht te worden. Het is niet zo verbazingwekkend dat andere steden, waaronder Amsterdam, maar zeker ook veel steden en vervoersbedrijven in Europa, grote interesse tonen", stelt de trotse Arnhemse wethouder Alex Mink. 

EL-KW – de Nederlandse tak van Vayon green power – zal de trolleybus 2.0 in Arnhem gaan produceren. Volgens de stad levert dat extra werkgelegenheid op. Het gaat drie miljoen euro kosten om de eerste twee trolleybussen 2.0 te bouwen. Dat bedrag wordt grotendeels opgebracht door het bedrijfsleven, maar ook Arnhem, de stadsregio en vervoersbedrijf Hermes/Connexxion dragen bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *