fbpx

Automatische fietsenstallingen op stations zijn succesvol

24 aug 2010 13:33

Op 50 stations kunnen treinreizigers terecht bij een automatische fietsenstallingen. Dit concept bevalt zò goed, dat het contract voor deze stallingen is verlengd tot 2024. Dat meldt Siemens, mede ontwikkelaar van het project.

Sinds dit jaar zijn de Nederlandse Spoorwegen volgens de concessie verplicht om bewaakte fietsenstallingen een kwartier vóór de eerste trein te openen en tot een kwartier ná de laatste trein open te houden. Omdat de loonkosten voor het personeel van al die fietsenstallingen daardoor te hoog zouden oplopen, zocht dochtermaatschappij NS Fiets van de Nederlandse Spoorwegen naar een goedkopere oplossing.

Bewaking op afstand
In nauwe samenwerking met Siemens Building Technologies ontwikkelde NS Fiets het concept van de automatische fietsenstalling. Sinds 2010 zijn er daar vijftig van. De stallingen zijn toegankelijk met een speciaal pasje of een chipknip. Camera’s houden de boel in de gaten. Medewerkers van de Service Centrale Siemens kunnen de beelden bekijken en indien nodig bevoegde instanties inschakelen om bij een stalling langs te gaan.

Bijna 100% beschikbaarheid
De uitval van het systeem is met een beschikbaarheid van 99,5 procent te verwaarlozen. NS Fiets bleek dermate tevreden met de service en het onderhoud van de automatische fietsenstallingen, dat ze het contract met Siemens hierdoor hebben verlengd tot 2024.

Foto: Hollandse Hoogte.