fbpx

Beatrix opent 6 december Hanzelijn met koninklijke trein

09 okt 2012 14:43

Koningin Beatrix opent 6 december de Hanzelijn. Het staatshoofd reist met de koninklijke trein van Lelystad naar Zwolle, waarbij de trein stopt op de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag weten.

ProRail levert het nieuwe spoortraject die dag op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en de reizigers. De treindienst gaat zondag 9 december van start. De reis van Amsterdam naar Zwolle verloopt naar verwachting dan een kwartier sneller.

Binnen budget
De Hanzelijn is een nieuwe spoorverbinding tussen de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. ProRail heeft in zes jaar vijftig kilometer spoorlijn aangelegd en 88 bouwwerken gerealiseerd, waaronder de stations in Dronten en Kampen, een tunnel en een spoorbrug. Dat is binnen de tijd en het afgesproken budget gebeurd, laat de spoorbeheerder weten.

Minder tijdwinst
Wel zal de tijdwinst na oplevering minder groot zijn dan gepland. Dat komt doordat de spoorlijn is aangelegd voor snelheden tot 200 kilometer per uur, maar de NS nog niet voldoende treinen heeft die die snelheid halen. Voorlopig lijkt het er ook niet op dat NS treinen gaat bestellen die 200 kilometer per uur over de Hanzelijn gaan rijden. Het zal wel sneller mogelijk worden om 160 te rijden, als het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS wordt ingevoerd.

Gedichten
Kinderen die langs het traject wonen worden uitgenodigd een gedicht te schrijven. De groepen 8 van 150 scholen uit de vier steden van de Hanzelijn worden per brief uitgenodigd om mee te doen aan een wedstrijd. Het gedicht moet op een of andere manier een verbinding leggen met de nieuwe spoorlijn.

Voordracht
Vier winnaars, uit elke stad eentje, mogen hun gedicht op 6 december aan de koningin voordragen tijdens de koninklijke treinrit.

(c) Novum / Treinreiziger.nl. Foto´s: twee onderste foto´s: S. Verkerk / fotograaf bovenste foto Mark Voorendt via Wikipedia.