fbpx

Belgische Spoorwegen wil uitleg van NS over Fyra problemen

12 dec 2012 18:03

Topbestuurder Marc Descheemaecker van de Belgische spoorwegen (NMBS) heeft de top van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en NS International ontboden om tekst en uitleg te krijgen over de technische problemen waarmee de gloednieuwe hogesnelheidslijn ´Fyra´ tussen Brussel, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam kampt.

Dat zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols woensdag aan Belga. Vandaag strandden twee treinen met technische mankementen. Ook maandag en dinsdag kampte de Fyra Amsterdam – Brussel met treinuitval en vertragingen. Daarnaast liep zondag een Fyra ruim een uur vertraging op door technische problemen. Daarmee duren de technische problemen nu al vier dagen. 

Bussen
In een paar gevallen moesten reizigers zelfs per bus vervoerd worden, in plaats van door een hogesnelheidstrein. De top van de NMBS is door al die technische perikelen verontrust en wil vrijdag uitleg van de top van de Nederlandse Spoorwegen. 

Technisch beheer
NMBS-woordvoerder Bart Crols wijst erop dat 16 van de 19 Fyra V250-treinen eigendom zijn van NS. Bovendien staat NS-dochter NS International in voor het technische beheer van de hele Fyra-vloot van 19 stellen. 

Kinderziektes
NS International liet de afgelopen maanden weten klaar te zijn voor de nieuwe Fyra-dienst. Het bedrijf doet de problemen nu af als kinderziektes. De treinen zijn echter tussen 2009 en 2012 uitgebreid getest. Een woordvoerster van NS stelde eerder deze week dat er in Europa geen vergelijkbare lijnen zijn waar men van kan leren. Ook dat is een opmerkelijke uitspraak, omdat de Thalys al sinds eind 2009 via de HSL rijdt. Dat verliep overigens in het begin ook niet vlekkeloos.

Problemen oplossen
Vanwege de problemen noemt de Belgische vereniging TreinTramBus de Fyra nu een goedkope Aldi-trein. Treinreiziger.nl pleitte vanwege de problemen eerder voor een charme-offensief. Volgens de NMBS-woordvoerder is het nu eerst van belang dat de problemen worden opgelost.

Discriminatie
Ook de burgemeester van het Belgische Beringen neemt NS onder vuur vanwege de Fyra. Hij verwijt NS discriminatie omdat alleen studenten uit Nederland korting genieten.
Op aandringen van een student uit zijn gemeente die in Delft studeert, diende hij een klacht in bij de Europese Commissie. De burgemeester vindt dat elke student, uit binnen- of buitenland, recht heeft op de reductie. De NMBS maakt geen onderscheid op nationaliteit.

Niet aangesproken
NS voelt zich niet aangesproken. ´´Ons valt niets te verwijten. Het gaat om een regeling die door de Nederlandse overheid is opgesteld en waar alle vervoerders aan meedoen´´, zei een woordvoerster in een reactie tegenover het ANP.