fbpx

Connexxion wint concessie Zeeland

23 apr 2014 15:03

Vervoerder Connexxion zal de komende tien jaar het vervoer in Zeeland blijven verzorgen. Dat is woensdag bekend gemaakt door gedeputeerde George van Heukelom (SGP, openbaar vervoer). Connexxion verzorgde al het busvervoer in Midden- en Noord-Zeeland. Vanaf 14 december komt daar de regio Zeeuws-Vlaanderen bij.

Arriva en Syntus deden ook een poging om de nieuwe concessie binnen te slepen. De drie offertes zijn beoordeeld op onder andere het aanbod aan dienstregelinguren, het vervoerplan, producten en tarieven. Daaruit is Connexxion als beste naar voren gekomen.

Connexxion wordt verantwoordelijk voor het achterhalen van de marktvraag, het uitwerken van het lijnennet, het doen van voorstellen voor de dienstregeling en de tarieven, het vorm en inhoud geven aan communicatie en het zorgdragen voor een goede informatievoorziening.

In Zeeuws-Vlanderen is nu nog Veolia de vervoerder, die niet meedeed. Dat is niet toevallig, want Connexxion en Veolia bekijken samen wie van de twee vervoerders het beste kan meedingen naar een concessie.

Hoewel door bezuinigingen het openbaar vervoer voor minder geld wordt uitgevoerd, verwacht Connexxion de dienstverlening te verbeteren. Het openbaar vervoer wordt wel anders georganiseerd. De busmaatschappij krijgt veel vrijheid om het openbaar vervoer te ontwikkelen. Het vervoersmodel bestaat uit een kernnet dat de steden en grote dorpen verbindt.

Connexxion zegt meer dan het aantal van 12 voorgeschreven lijnen te zullen aanbieden. Op het platteland komt een flexnet, met tot nu toe 15 buurtbussen die op vaste tijden rijden en zogeheten haltetaxi´s die moeten worden besteld. Daarnaast zal Connexxion ook proberen meer toeristen per bus te vervoeren.