fbpx

Drie vervoerders in race voor Vechtdallijnen

09 apr 2025 11:31

Arriva, Keolis en Qbuzz hebben zich ingeschreven om de treindiensten op de Vechtdallijnen in Overijssel en Drenthe te gaan rijden. In december 2028 gaat de nieuwe vijftien jaar durende concessie in voor de treindiensten Zwolle – Emmen en Almelo – Hardenberg.

In juli kiezen de provincies Overijssel en Drenthe welke vervoerder de treindiensten mag gaan uitvoeren. ’’We zoeken een vervoerder die niet alleen betrouwbare en kwalitatieve treindiensten levert, maar ook nadrukkelijk oog heeft voor de reiziger,” zegt gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe.

Straks elektrische treinen naar Almelo

Nieuwe treinen zijn niet te verwachten op de trajecten. Volgens de provincies zal de winnende vervoerder de treinen overnemen van de huidige vervoerder Arriva. De treinen moeten wel aangepast worden zodat ze nog vijftien jaar door kunnen rijden.

Over het traject Almelo – Hardenberg rijden nu nog dieseltreinen. Omdat het spoor tussen Almelo en Mariënberg nu nog niet geëlektrificeerd is maar in 2028 waarschijnlijk wel, zullen tegen die tijd de huidige dieseltreinen op het traject vervangen worden door elektrische treinen.

Treinen gaan als RRReis rijden

Momenteel rijdt Arriva de Vechtdallijnen onder de merknaam Blauwnet. In de nieuwe concessie gaan de treinen rijden onder naam RRReis, die de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland hanteren voor het regionale ov. Momenteel is de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen het enige treintraject dat, door Keolis, onder de naam RRReis wordt uitgevoerd. Eind dit jaar gaan de Arriva treindiensten in de Achterhoek-Rivierenland ook als RRReis rijden.

© Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Baardstaart
20 dagen geleden

Let wel dat de huidige GTW-tjes ongeveer 15 jaar oud zijn en dus 30 a 40 jaar mee moeten kunnen, dus de aansachaf van nieuwe treinen lijkt me ook niet op zijn plaats. Behalve voor de nieuwe ge-electrificeerde gedeelte lees Almelo en Hardenberg.
Ook op de Zutphen – Oldenzaal lijn gaat iets later ge-electrificeerd worden dus ook daar zijn nieuwe treinen nodig. Waarom worden deze 2 concessies niet gekoppeld opdat de nieuwe vervoerder een keer nieuwe treinen voor beide concessiedelen kan kopen. Mij lijkt teveel verschillende vervoerders op een concessie gebied ook niet erg gunstig en grotere concessies leidt tot beter vloot beheer en kan er ook wat reserve materieel aangeschaft worden voor bij problemen. Anders krijg je net als bij de lijn Ede – Amersfoort teveel verschillende treinen, zoals Proto’s, Flirt’s (2x) en binnenkort Mat’64 (Crew 2454 – 1x) en DDM2 (vm NS – DC -1x). En dan nog niet te spreken over 1 GTW, die verkocht is aan de vechtdal lijnen, omdat Arriva 1 trein te weinig had en de lijn Ede – Amersfoort niet nog een extra treintype bij had.
Of de oude treinen van de Merwede lijn zouden volledig gerenoveerd moeten worden om nog een dienst te draaien op de Almelo – Hardenberg lijn. Ook zijn deze treinen niet al te best onderhouden, maar ik denk dat Stadler deze treinen prima een renovatie buurt kunnen geven dat ze weer een 15 jaar betrouwbaar mee kunnen en dan ook meteen aanpassen aan de nieuwe eisen. Mij lijkt dat de nieuwe Merwedelijn CAF treinen weinig problemen bij de introductie gaan geven, omdat ze technisch gelijk zijn aan de NS versies.
Wanneer wordt het tijd om afscheid te nemen van het merk Blauwnet? Immers als de Vechtdallijnen en Gelderland onder RRReis gaat rijden blijven alleen de lijnen Zutphen – Oldenzaal en Enschede – Zwolle als Blauwnet over. En wanneer wordt de zuilenpuinhoop in Zutphen aangepakt. En zeker omdat men af en toe Arriva Gelderland op de Zutphen – Oldenzaal lijn laat rijden zijn er veel mensen, die verkeerd ingecheckt zijn. Ze kijken naar de trein en zien een rode Arriva trein en checken bij Arriva in.

MarkM
20 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Het is sowieso ongekend dat anno 2025 we nog steeds paaltjes hebben van verschillende individuele vervoerders. Dat is er nog steeds geen systeem is ontwikkeld dat alle vervoerders aan kan is echt een puinhoop.
En die Lintjes van Arriva zijn echt klaar voor de sloop. Die hebben zo ontzettend vaak kuren en zitten vaker in onderhoud dan dat ze rijden. WC’s altijd kapot, wifi doet het überhaupt niet (niet dat dat veel boeit trouwens), comfort is vreselijk en het is gewoon een muffe bende.

Paul Lamote
20 dagen geleden
Antwoord aan  MarkM

Een systeem ontwikkelen voor single check-in/out kan alleen als je de reiziger via GPS tijdens zijn reis gaat tracken. Maar dat willen de privacy geleerden niet.

De Lintjes zijn 20 jaar oud, dat is op zich nog geen leeftijd voor vervanging

N...
20 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Onzin. Ze kunnen ook gewoon de reizigers tellen en op basis daarvan een redelijke verdeelsleutel bepalen. Dit is een opgelost probleem, alleen de vervoerders willen álle data.

Sander
20 dagen geleden
Antwoord aan  N...

NS lijkt die verdeelsleutel tegen te houden

Daan
20 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Probleem is dat ze gemaakt zijn voor 100 en dat er nu 130 gereden wordt met de lintjes.
En blijkbaar is de upgrade toch zo goed uitgevoerd. Plus 25 jaar is normale vervangingsleeftijd voor diesel. Ze gaan gewoon minder lang mee dan elektrische treinen. (En zijn duurder).

Bas
20 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

120*

Ricardo
20 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Of tijd+locatie van in- en uitchecken, dat is precies genoeg en informatie die al bekend is, GPS is helemaal niet nodig

Ab Normaal
20 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Rabiate klanthaat van de NS die dit tegenhoudt. GPS is niet nodig, simpel in- en uitchecken zou voldoende moeten zijn.

Baardstaart
20 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

En het vereist ook een smartphone, die ook een ieder niet heeft. Ik sta op mijn digitale privacy en ik gebruik een privacysmartphone, die mijn (meta)data afdruk niet veel groter maakt dan die van een Nokia dumbphone.

En vroeger – vlak na de eerste geliberaliseerde spoorlijnen – werd alles gewoon verrekend en dat zou door Translink kunnen gebeuren met een verdeelsleutel. Maar dat wil de NS niet omdat dit voor de NS ongunstig uit zou pakken. Pas met de OV Chipkaart zuiltjes werd het een probleem.

Over de Lintjes kan ik een ding zeggen. De vroegere Keolis Lintjes (Zutphen – Oldenzaal) zijn opgevoerd met zwaardere motoren om 130 km/h te kunnen halen en die zijn in elk geval behoorlijk op. De Arriva Lintjes, die nooit deze behandeling hebben gehad zien er technisch een stuk beter uit en heeft geen tapijt nodig om zaken te verbergen. Verder zijn de Lint treinen te licht voor de Zutphen – Oldenzaal lijn omdat dit best een drukke lijn is waar 130 km/h gereden kan worden. Lint treinen zijn bedoeld voor echt rustige lijnen met lagere max snelheden (max 120 km/h). En let wel dat een GTW trein echt een minimum is voor veel van deze lijnen, want deze treinen rijden 140 km/h. Lintjes zijn zolang deze lijn niet ge-electrificeerd is een prima keus voor Almelo – Marienburg/Hardenberg en andere lichte lijnen. Denk aan bijv. Sneek – Stavoren (waar nu WINK’s op rijden). Je moet een Lintje zien als een moderne railbus of tramtrein. Ook voor Coevorden – Bad Bentheim is een Lintje een prima keus. De inrichting van een Lintje is echt gericht op korte afstanden en dat is vaak max 45 min. Veel langer zit je niet in de trein Zutphen – Hengelo. Betrouwbaarheidsproblemen zijn vaak met een grotere revisie bij treinen van 15 a 20 jaar te verbeteren. Overigens doen de lintjes al dienst van 2001 dus 20+ jaren.

Frans E.R.
19 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

1)
STOELENDANS.
Nu vechten drie vervoerders om één been, maar wie gaat er straks mee heen voor maar vijftien jaar ? Kan het niet wat langer bijvoorbeeld 25 of 30 jaar ?
Vijftien jaar is best kort als je elke keer weer een nieuwe vervoerder heb en krijgt waar je als reiziger weer moet aanpassen aan materieel en voorwaarden, daar wordt je toch ook gek van, maar ja dat is typisch Nederlands…of toch niet, doen ze dat in het buitenland ook zo, die stoelendans van vervoerders wisseling om de X tijd ?
2) Hong Kong
Hebben ze de OV chipkaart niet van een systeem overgenomen dat in Hong Kong ooit begon en naar de Nederlandse omstandigheden omgezet met alle plus en minpunten, of was de oude en klassieke strippenkaart zo gek nog niet geweest waar je geen last had van paaltjes op stations behalve dan pispaaltjes als de trein, bus of ander grut net aan je neus voorbij ging of wanneer de tarieven weer flink omhoog geschoten werden ?

Maar ze moesten zo nodig alles veranderen, moderniseren (?), poortjes in zetten en vooral reizigers wat om handen geven met dat insjekken en uitsjekken en laten puzzelen tussen een stel verdwaalde vervoer aanbieders. Buitenlandse reizigers snappen er soms geen b a l van kijk maar op YouTube en wie nog wel, om over smerige treinen binnen en buiten maar te zwijgen, misschien doen de nieuwelingen het straks op de Vechtdallijnen wel beter hoop ik…
Mogen ze die RRReis afkorting wel veranderen, daar wordt je zo rillerig van. RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR !
Nederland is niet het enige land in de wereld met contactloos betalen en reizen dat doen er meerdere, maar het had anders gekund of is er niet een nieuw systeem in aantocht begreep en las ik in de komende jaren ?

Henk Peetersen
19 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Het nieuwe systeem is OV-Pay maar ook dit systeem heeft natuurlijk weer de nodige vertraging opgelopen. Het was de bedoeling dat TLS in combinatie met de bank Bunq dit zou optuigen in Nederland, maar inmiddels is het contract met Bunq in November vorig jaar beëindigd en is er nog geen zicht op een nieuwe partner. Op de NS community is daar wel een interessant topic over waarbij ook iemand die de technische achtergronden van OV-Pay in deelneemt. Overigens vraag ik mij nog altijd af hoe je je met bankpas moet gaan identificeren. Moet je dan met OV-Pay ook altijd je ID laten zien? (Hoe kan je met een bankpas zien dat iemand die met korting reist diegene is die dat abonnement ook heeft afgesloten).

Frans E.R.
19 dagen geleden
Antwoord aan  Henk Peetersen

Dus eigenlijk Henk is de huidige OV chipkaart die ik gebruik zo gek nog niet, alleen kan je er geen twee verschillende abonnementen tegelijk op zetten, bijvoorbeeld een voordeel abonnement van Arriva en een NS FLEX hebben ze mij verteld. Voor die NS FLEX moest ik een aparte OV chipkaart nemen, samen werkt het systeem niet zei men bij Klantenservice en daarom heb ik alleen een Arriva voordeel bus/trein abo omdat ik dat het meeste gebruikt en geen NS.
Maar bedankt voor de tip over die OV-Pay was het vergeten.
Elke verandering is nog geen verbetering zei mijn vader zaliger eens en gelijk heeft hij…

G. van der Zwaag
17 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Bij mij gat het met twee voordeelsystemen op dezelfde kaart wel goed, hoor…..

Bert v.d.Bus
19 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Indien U nog een keer rillerig wilt worden,kan ik U de bestrating van het Gustav Mahlerplein bij Station Amsterdam-Zuid aanbevelen.Vergeet dan niet uw rolkoffertje mee te nemen om deel te nemen aan het PRRRRRRRRRRRRRRRR concert.

Frans E.R.
19 dagen geleden
Antwoord aan  Bert v.d.Bus

Rolkoffertje meenemen in de spits, wordt het wel een bijzonder concert, het rolkoffertje concert. Ik zal op een dag toch eens dat plein opzoeken, ben er nog nooit geweest en zien hoe bijzonder de bestrating daar is, geen gek idee…

Passepartout
20 dagen geleden
Antwoord aan  MarkM

Helemaal eens wat betreft die paaltjes.
1) we kunnen op basis van de beperkte spoorlijnen die er liggen echt wel schatten welke vervoerder er is gebruikt. Een klein foutje heeft geen enorme gevolgen op het grote geheel. Terwijl een reiziger die vergeet ‘om te checken’ meteen zonder vervoerbewijs zit. Conducteurs hebben begrip en geven geen boete: grijs gebied, lekker voor zwartrijders.
2) veel reizigers hebben een abonnement of kopen een kaartje om van a naar b te reizen. Je hoeft bij de poortjes alleen maar te kijken of dat kaartje geldig is. Dat inchecken is leuk in metro-achtige context voor korte ritjes maar zou helemaal niet het uitgangspunt moeten zijn van alle treinvervoer, meer een soort gemaksoptie.

Paul Lamote
20 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Elektrificatie van Zutphen-Hengelo is nog zeer de vraag. Geld is een probleem

Ab Normaal
20 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Er zijn nieuwe treinen nodig omdat er onvoldoende stellen zijn om aan de concessie te voldoen. Dat staat ook als zodanig in de concessie evenals dat Almelo-Marienberg elektrisch gereden dient te worden.
De paaltjes blijven zolang de NS dat wil, die zijn heilig voorstander van het huidige systeem. Waarschijnlijk levert het veel geld op. In de huidige concessie van de NS staat dat de single check-in in stemming gebracht moet worden bij het overleg tussen de vervoerders en de NS niet tegen mag stemmen. Uit mijn hoofd zeg ik dat dit ingebracht moet worden in de vergadering van april 2025 of 2026.

Joris
19 dagen geleden
Antwoord aan  Ab Normaal

Klopt je hersenen zijn ab normaal

Henk Peetersen
19 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Koppeling van de concessies zoals jij hebt beschreven lijkt mij een goede zaak. Verdere versnippering is echt niet nodig. Als Qbuzz de concessie wint, komt er in Zwolle dus nog een paaltje bij. Alleen daarom al zou je de concessie eigenlijk niet aan Qbuzz kunnen gunnen want die extra paaltjes zijn het toppunt van klantonvriendelijkheid wat mij betreft.

Hanzeboog
20 dagen geleden

Arriva heeft het prima gedaan op de Vechtdallijn. Wel was het soms onveilig. Maar dat lag niet specifiek aan Arriva. Maar door bepaalde reizigers. Het veiligheidsbeleid zal wat beter bekeken moeten worden.

Wat kan Keolis en Qbuzz verbeteren ten opzichte van Arriva? Ze zullen geen nieuwe treinen gaan inzetten tussen Zwolle – Emmen. Ben benieuwd wie er gekozen gaat worden.

Bas
20 dagen geleden

Zou mij niets verbazen als er 2 of 3 GTW’s die 2 bakken hebben voorzien gaan worden met ATB NG zodat deze dienst kunnen doen op Almelo Hardenberg. Dat de nieuwe vervoerder vervolgens 2 nieuwe 3 delige FLIRT stellen aanschaft om die 2 GTW’s op te vangen. Er zijn immers perrons verlengd zodat er 9 bakken kunnen rijden tussen Zwolle en Emmen. Er is ook al redelijk wat personeel opgeleid voor het rijden met FLIRT treinen om open acces naar Groningen te rijden wat helaas door ProRail tegen gehouden is.

Arjan Krabbenbos
20 dagen geleden

Is er niet een idee om de thans terzijde Lintjes bij Zwolle weer in dienst te nemen? Als de Nedersaksenlijn er eindelijk is verwezenlijkt lijkt me een idee om daar Wink treinstellen voor te bestellen, zodat ze met bovenleiding en als biodiesel verder kunnen rijden. Stadler heeft deze laatst genoemde treinen al in het Hoge Noorden van ons land en ook nog andere types rondrijden in verschillende landsdelen. Word Mariënberg Almelo dubbelspoor of blijft het zo als het al is. Q Buzz treinen rijden nog tot eind 2027 met de huidige GTW treinstellen
over hun thans enige spoorlijn in Nederland. Dit is ook Stadler materieel, maar worden straks afgelost door nieuwe van CAF! QBuzz is ook nu meer een Buzz ( Bus) bedrijf in Zuid Holland, Groningen en Friesland.

Bas
20 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Dit blijft zoals het is, alleen kruisen in Vroomshoop.

Sander
19 dagen geleden

Dus dan blijft de verbinding Enschede – Zwolle wel als Blauwnet rijden en komen er op Zwolle drie paaltjes naast elkaar?

Bas
19 dagen geleden
Antwoord aan  Sander

Die consessie loopt tot en met december 2032. Dan zal je Zutphense praktijken gaan krijgen in Zwolle. En hoe zit het met de Rrreis bussen? Kan je dan zonder in en uit te checken van trein naar bus? Vast niet, want je moet door de poortjes.

Laurens
18 dagen geleden
Antwoord aan  Sander

Er blijft op station Zwolle 2 paaltjes naast elkaar staan omdat de verbindingen naar Emmen, Enschede en Kampen onder de merk naam blauw rijden je hoeft alleen in en uit checken als je reis met de NS gaat doen of omgekeerd.

Bert Rood
19 dagen geleden

Het wordt hoog tijd dat marktwerking in het openbaar vervoer terug wordt gedraaid. Het idee van toen was dat het allemaal goedkoper en beter voor de reiziger zou worden. Helaas is het tegenovergestelde gebeurt. Nederland is te klein voor al die maatschappijtjes,laten we alles weer onderbrengen bij één vervoerder.

S.O. de Mieter
18 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Rood

Misschien is Nederland, net als België en Luxemburg, in de toekomst wel te klein voor een eigen staatsspoorbedrijf.

Henk Peetersen
18 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Rood

Prima idee zolang die vervoerder maar niet de NS is. Ik heb teveel dubieuze praktijken van NS op de NS Community voorbij zien komen de laatste jaren. Ik vind NS zeer klantonvriendelijk en de smerige treinen ben ik inmiddels ook wel zat. Valt mij echt op dat NS daar de negatieve toonzetter is.

Frans E.R.
18 dagen geleden
Antwoord aan  Henk Peetersen

Ben het met deze opmerking eens en inderdaad de NS treinen zijn bijna te vies om er mee te reizen, zowel in de toiletten als elders. Een keer liep ik door de eerste klas achter een conducteur en zei hardop hoe smerig het er is op de vloer en zo, hij kon het alleen maar beamen en de buitenkant verdient menigmaal een poetsbeurt vooral de VIRM ziet er zwart uit.
Als men op de Vechtdallijnen aan klantenbinding willen doen, moet het wel representatief worden in al z’n aspecten
…TERMIJN CONCESSIE ? ? ?
KAN iemand mij vertellen WAAROM een concessie in dit geval MAAR 15 jaar is en op een andere plaats of provincie langer, wie bepaalt dat, de Overheid, de Provincie, WIE ? Ik begrijpt dat niet elke 15 of zo jaren weer van Stuivertje wisselen van vervoerder of concessie houder nodig is en maakt dat wat uit, treinen en bussen gaan bij goed onderhoud toch langer mee dan 15 jaar of verkoopt men de boel naar een derde wereld land waar men vaak oud Nederlands spul aantreft ?

Laurens
18 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Rood

Dat kan niet er is een Europese wet die bepaalt dat alles aanbesteed moet worden en Nederland is niet te klein voor verschillende maatschappijen door meer concurrentie op het spoor wordt het juist goedkoper en de NS wilde juist af van die lijnen en sinds de particuliere vervoerders er rijden is er veel meer treinen dan onder de NS die maakte er een puinhoop van!

Ras
16 dagen geleden
Antwoord aan  Laurens

Onzin, appels met peren vergelijken. De huidige vervoerders op deze losse lijntjes krijgen zoveel meer subsidie van de provincie om de treintjes te laten rijden. Dit is dan ook de enige reden waarom arriva hier treinen kan blijven rijden (als commercieel bedrijf zijnde) NS

Bas
13 dagen geleden
Antwoord aan  Ras

Hoeveel heeft NS ook al weer ontvangen van de staat afgelopen jaar? Als “geprivatiseerd” bedrijf?