fbpx

Duizenden ontwikkelaars maken gebruik van open data NS

14 aug 2015 12:17

Sinds 2011 hebben zich inmiddels meer dan 3500 ontwikkelaars aangemeld om toegang te krijgen tot data van de Nederlandse Spoorwegen. In dat jaar besloot het bedrijf verschillende data-services over reisinformatie in Nederland vrij te geven. Inmiddels maken honderden ontwikkelaars dagelijks gebruik van open data van de NS. Dat zegt een woordvoerder van het vervoersbedrijf tegenover Treinreiziger.nl.

Juridische stappen
Voor 2010 was de NS nog niet bereid om open data te delen. Het spoorbedrijf wilde aanvankelijk zelfs dat de iPhone-app Trein verboden zou worden. Een woordvoerder van de NS erkent dat dit achteraf gezien een impulsieve reactie was. "We kwamen al vrij snel tot de conclusie dat het beschermen van onze data van ondergeschikt belang is. Met het vrijgeven van de data kunnen we uiteindelijk meer reizigers van goede reisinformatie voorzien," zegt de woordvoerder.

Toepassingen
Het beschikbaar stellen van data aan ontwikkelaars heeft geleid tot een forse toename van apps voor allerlei platformen zoals Windows Phone, Android en iOS. De woordvoerder stelt dat het openstellen van data een meerwaarde heeft voor het bedrijf. "Er zijn bijvoorbeeld apps gemaakt voor Windows Phone. Voor dat platform bieden wij zelf geen app." Er zijn ook andere voorbeelden beschikbaar van toepassingen waarin treinsamenstellingen en een archief van alle storingen beschikbaar zijn.

Laagdrempelig
Inmiddels is er ook een Nationale Databank Openbaar Vervoer (NDOV) waarbij behalve gegevens van de trein ook data van de bus, tram en metro wordt gedeeld. Toch ziet NS meerwaarde om daarnaast het eigen loket (API) te behouden. "We hebben expres gekozen voor een laagdrempelige vorm. We bieden afnemers een kant-en-klare tool om o.a. de reisplanner op de website te plaatsen." De data van het NDOV is flexibeler, maar de data-services van de NS kunnen gemakkelijker gebruikt worden.

Toekomst
Mogelijk gaat NS in de toekomst naast reisadviezen, actuele vertrektijden en tarieven ook andere data delen. "We hebben wel allerlei ideeën, maar nog niet iets concreets," vertelt de woordvoerder van NS.