fbpx
Foto: archief (tegenwoordig Eindhoven Centraal)

Eindhoven Centraal urenlang onbereikbaar door relschoppers

Zondagmiddag is Eindhoven Centraal onbereikbaar geworden door relschoppers. Sinds 14.45 uur rijden er nauwelijks tot geen treinen van en naar het station.

Treinverkeer plat

Pas rond 22.30 uur lijken de eerste treinen weer te stoppen in de Noord-Brabantse stad. NS meldde tot die tijd op zijn website dat er geen treinen rijden van en naar Eindhoven Centraal. Persbureau ANP meldde aanvankelijk dat er wél treinen reden, maar dat deze niet stopten op het centraal station.

Door de stremming bij Eindhoven is het druk op de Maaslijn. Tussen Nijmegen en Venlo meldt Arriva volle treinen. Daardoor kan er extra reistijd ontstaan.

Ook geen bussen rondom Eindhoven

Niet alleen het treinverkeer van en naar Eindhoven ondervindt hinder van de relschoppers, ook de rest van het openbaar vervoer. Arriva meldt dat de bussen op last van de politie niet rijden in Eindhoven, maar tot de laatste halte voor Eindhoven en vervolgens keren. Ook Hermes heeft het openbaar vervoer rond Eindhoven stilgelegd en meldt zondagavond rond 19 uur dat het ov in heel de regio Zuidoost Brabant gestaakt wordt.

ProRail-auto in brand gestoken

Zondag was er een protest tegen de coronamaatregelen aangekondigd. De demonstratie verliep alles behalve rustig. De demonstranten hebben de politie belaagd met vuurwerk, stenen en rookbommen. De politie heeft het 18 Septemberplein schoongeveegd en het plein ligt bezaaid met stenen en tegels. Politie te paard en de inzet van een waterkanon moeten helpen bij het beëindigen van de rellen.

Op station Eindhoven Centraal hebben relschoppers een vestiging van Jumbo geplunderd. Ook is er een auto van ProRail in brand gestoken. “Onze collega’s daar zijn erg geschrokken, maar gelukkig oké. Wat een schandalige actie!”, twittert ProRail.

Reactie NS

De president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen zegt de situatie van zondag in Eindhoven met verbijstering te hebben aangezien. Marjan Rintel noemt het “een afschuwelijke situatie”. De directeur vervolgt: “De aanwezige collega’s op het station zijn enorm geschrokken maar gelukkig veilig. Doordat het treinverkeer eerder vanmiddag al gestaakt was, waren er vrijwel geen reizigers meer op het station.”

Aanhoudingen

Tijdens de ongeregeldheden in de stad heeft de politie al zeker dertig mensen aangehouden, onder meer voor (zware) mishandeling en het geen gehoor geven aan de oproep om het plein te verlaten. Op sociale media staan foto’s van betogers die gewond zijn geraakt.

0 0 stemmen
Artikel waardering
32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
3 jaren geleden

Dat worden gezien de avondklok een hoop gestrande reizigers waarvoor NS een overnachting zal moeten regelen.

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Zolang de treinen/ov mensen nog thuis kunnen brengen zou de NS die reizigers met een vrijstellingspapieren moeten voorzien en gewoon naar huis rijden zolang de treinen/ov rijdt. Vertragingsgevolgen en andere overmachtsituaties is mijnsinziens een volledig legitieme reden om de reis ook na 21:00u af te maken.

Annemiek
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Dergelijke vrijstellingspapieren bestaan niet. Er bestaan alleen de ‘Eigen verklaring’ en de werkgeversverklaring. NS kan geen van beiden verstrekken. Volgens de informatie van de Rijksoverheid zijn vertraging en files zaken waar mensen zelf rekening mee moeten houden. Bij staandehouding is het ter beoordeling van de agent of mensen een geldige reden hebben om op straat te zijn.

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Zware treinuitval, zoals in Eindhoven gisteren is niet het normaal en dan zou een vervoerder dit soort papieren wel rechtsgeldig moeten kunnen verstrekken. Rekening houden met 30 minuten vertraging of zoiets kan je nog wel vragen.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

In theorie zou NS leenhonden kunnen verstrekken. 🦮
Daar kleven wel wat praktische en morele bezwaren aan.

Hanzeboog2012
3 jaren geleden

Dit is van tevoren bedacht. Dit heeft niks met de avondklok te maken. Het moest zogenaamd als protest doorgaan. Dit is anarchie.

Treurig voor een groepje treinreizigers die eventueel naar Eindhoven zelf moesten. Of via Eindhoven verder moeten doorreizen.

Jona
3 jaren geleden

Erg logisch: ik heb kritiek op overheidsbeleid dus ga ik spullen van andere bedrijven en mensen slopen, duizenden reizigers laten stranden, en ambtenaren, die gewoon hun werk doen, mishandelen.
Triest dit, hoop dat ze hard gestraft worden.

Anoniem
3 jaren geleden

Er rijden wel treinen maar dat zijn alleen goederentreinen die niet stoppen.

Dries Molenaar
3 jaren geleden

relschoppers? Ik geloof dat dat stadium na wel ruim overschreden werd.

Dries Molenaar
3 jaren geleden

Ik vind het nog wat te bescheiden ten opzichte van het gepleegde geweld. Rellen is meer boeroepen en nog niet dit grove geweld.

Dries Molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

De MP vindt het: “Crimineel geweld”

Janneke 1
3 jaren geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Het maakt niet uit hoe je het noemt, de hele situatie is om te janken.

Baardstaart
3 jaren geleden

Zouden geheime diensten / bepaalde ambtenaren etc. de regering en het OMT hadden kunnen waarschuwen dat een avondklok zoveel spanningen oproept in bepaalde groepen van de samenleving en dat een bepaalde maatregel mogelijk meer spanningen met zich meebrengt dan nut. .

Zelfs als men terstond de maatregelen van afgelopen woensdag afschaft -zoals de avondklok – is de geest van de reltrappers niet meer in de fles te krijgen en zal de samenleving nog geconfronteerd worden met dit soort toestanden. En zelfs zou terug draaien van maatregelen nu nog meer agressie uit kunnen lokken omdat reltrappers denken dat er nog iets te winnen valt.

Regeren is ook een kwestie van takt en iedere keer zal dus afgewogen moeten worden wat het nut en de bijwerkingen van een maatregel zijn.

Baardstaart
3 jaren geleden

Nu de avondklok terugdraaien zou zwichten voor zwichten voor rellen zijn. Van te voren de kans op rellen inschatten en dit mede laten bepalen of een maatregel proportioneel is is een discussie punt, maar aan de andere kant is regeren nu ook vooruit zien. – De grootste fout, die een regering nu zou kunnen maken is alsnog de avondklok terugdraaien, maar ik betwijfel of het goed is of deze uberhaupt ingevoerd is en bij invoering van zeer controversiele maatregelen is het ook goed te kijken wat de mogelijke onrust factor is en dat kan een afweging zijn. Sowieso kan ik de komende dagen niet mijn huis uit ivm Corona.

Ing ACF Sierts
3 jaren geleden

@Baardstaart @Hildebrand : als je een beetje Wegmisbruikers en Opsporing Verzocht had gevolgd, dan had je ook zelf kunnen waarnemen dat er een steeds grotere groep tokkies en allochtonen is die volkomen schijt heeft aan de Nederlandse maatschappij, cultuur, normen & waarden en de wetten & regels die hier gelden. Deze ratten doen hun eigen ding binnen hun eigen subwereld (half-crimineel, wietkwekerijen of erger), en wie ze verkeerd aankijkt of anderszinds in de weg zit, kan een grote bek, verkeersagressie, klappen, messteken of erger verwachten.
Deze staatsvijanden-in-wording zijn een probleem dat al langer sluimert, maar nu ineens vol zichtbaar is geworden.

Juriaan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Zwichten voor straatterreur is het domste wat je kunt doen.

Brabo
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Er mogen geen maatregelen genomen worden omdat anders sommige groepen dreigen alles kort en klein te slaan? Dat klinkt als zachte heelmeesters…..

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

Aan de andere kant moet je ook pragmatisch zijn. Als een maatregelidee tijdens planning meer lijkt te kosten dan het oplevert moet je het NIET invoeren. Maar als je een maatregel hebt ingevoerd en blijkt door rellen meer te kosten dan het nut heeft (kosten politie en druk op zorg door rellen etc) kan je hem ook niet terug draaien, want dan ga je zwichten en denken de reltrappers dat er meer te halen is.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Stel dat vooraf kunt voorspellen en als gegeven aanneemt dat er rellen komen, dan is het een afweging tussen enerzijds vooral een boel materiële schade en anderzijds (met het oog op een naderende Engelse-variantgolf) een aantal mensenlevens. Dan zou de materiële schade best eens de minder dure optie kunnen zijn.

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

@Johan Daar heb je wel een punt. Maar het wordt er helaas niet rustiger op er zijn al noodverordeningen in diverse plaatsen. Vandaag Roosendaal en mijn voormalige woonplaats Breda

Frans EEKHOUT
3 jaren geleden

Waarom alleen een waterkanon en geen traangas gebruikt, in militaire dienst ooit een test gehad gaat niet in je koude kleren zitten. Roep de volgende keer het Korps Mariniers erbij die weten er wel raad mee…
Men mag na 21 uur zich nog op straat begeven als men 1) een werkgeversverklaring heeft, 2) hond uitlaten, 3) Mantelzorger is en 4) medische hulp moet verlenen las ik op teletekst en daar zou wat mij betreft Overmacht bij moeten komen als men door een treinvertraging c.q. stremming niet in staat is vóór 21.00 uur op de plaats van bestemming te komen. Reizigers zouden een papiertje mee kunnen krijgen dat hun reis door overmacht later op het station is aangekomen dan volgens de dienstregeling mogelijk is geweest. NS heeft daarnaast de mogelijkheid om bij ernstige vertraging en gemist aanvullend openbaar vervoer reizigers gratis met een taxi thuis te brengen, ervoer ik ooit eens dat zou nu dus ook mogelijk zijn geweest, in Eindhoven was dit geen optie gelet op de schade die in en op het station is aangericht, triest.
De relschoppers in welke plaats dan ook zijn raddraaiers waarvoor geen goed woord voor over is en verzieken de maatschappij onnodig, tuig van het slechtste soort waarvoor Justitie een hard oordeel en straf dient te geven ! Onschuldige mensen zijn nu helaas het kind van de rekening geworden 1

Dries Molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frans EEKHOUT

De mariniers zijn al bang om te verhuizen. Die gaan (en mogen) geen maatregelen nemen tegen burgers.

Ooit waren ze dapper op de Dam tegen weerloze half stoned zijnde hippies. Het volk bij de opstanden is wel van een ander soort.

Wellicht kan men nog KMar inzetten, die hebben ook pantservoertuigen en ME pelotons. Alleen hebben die geen middelen om in te zetten tegen burgers.

Het zou goed zijn het water van de waterkanonwagen te vermengen met paardenzeik. Die produceren iedere dag graag honderden liters. De ME kan ook nog bijdragen vooraf aan de inzet. Een kleurstof zou ook goed zijn. ZO kan iedereen zien waar het vandaan kwam.

Annemiek
3 jaren geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Gezien de weersomstandigheden lijkt het me al aan te bevelen de ‘demonstranten’ een half uurtje bloot te stellen aan een ijskoude nevel door met de waterkanonnen over de menigte heen te spuiten. Na enige tijd hebben mensen het zou koud dat ze het demonstreren wel voor gezien houden.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Motregen d’rover! Dat zal ze leren!

F
3 jaren geleden

Reizigers zouden een papiertje mee kunnen krijgen dat hun reis door overmacht later op het station is aangekomen dan volgens de dienstregeling mogelijk is geweest.

Een papiertje lijkt me in deze al overbodig,als een handhaver/agent hiervan niks heeft meegekregen en je niet anders kan stellen dan dat dit overmacht is,dan heeft deze persoon onder een steen gelegen gisteren. Het had handig geweest als er nog papieren treinkaartjes geweest waren,dan had iemand die staande gehouden werd,dit kunnen tonen,dat had afdoende moeten zijn. Voor wat betreft het onkruid van dit land wat gisteren zo nodig andermans spullen moest vernielen,die zijn geen knip voor de ogen waard. Elke opgepakte figuur die hier aan meedeed laten betalen en vervolgens langdurig opsluiten in een donkere kelder is de enigste goede manier om er korte metten mee te maken. Dat je het niet eens bent met iets en dat je dat wilt uiten door demonstratie is prima,het slopen van andermans eigendom hoort daar niet bij.

Wouter
3 jaren geleden

Was station Eindhoven Strijp-S wel te bereiken? Misschien konden mensen hierdoor wel thuis komen.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter

Nee, daar is tussen 16:29 en 23:08 geen enkele trein vertrokken.
https://www.rijdendetreinen.nl/treinarchief/2021-01-24/eindhoven-strijp-s

Ing ACF Sierts
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

… wat voor de zoveelste keer op rij bewijst dat NS en ProRail nog steeds hopeloos systeemautistisch ipv klantgericht zijn.

Natuurlijk hadden er sprinters tot Strijp S. kunnen rijden. Maar de systeemdenkende sector gooit de boel (zoals al jaren bekend) liever helemaal plat. Want groot systeemprobleem dus systeem in stand stop.

“wij konden hier niks aan doen, en de situatie was uitzonderlijk”. Zelfde verhaal als bij sneeuwval, herftblaadjes, hitte etc.
Het boeit ze gewoon totaal niks. Typische ambtenarenmentaliteit. Pas als de politiek gaat piepen, komt men met luchtbel-blabla en schijnmaatregelen.