Eringa: Binnen 1 jaar onveilige spoorovergang Winsum verhelpen
18 nov 2016 16:23
De spoorovergangen in Winsum moeten binnen een jaar veiliger worden, het liefst zelfs binnen een paar weken. Dat heeft ProRail-topman Pier Eringa gezegd tijdens een persconferentie naar aanleiding van het treinongeluk in Winsum.
"Winsum en overwegen is geen gelukkige combinatie. Er zijn hier veel onveilige overwegen in Winsum," gaf Eringa toe. Er zijn nu zeven onbeveiligde overwegen in het dorp. Die moeten allemaal gaan verdwijnen: deels door sommige overwegen te sluiten, en deels door een aantal overwegen te voorzien van beveiliging.
Eringa vindt dat de situatie Winsum lang duurt. "Ik baal daar van. Maar de juridische en formele procedures kunnen we niet heel makkelijk overslaan, want we moeten ook zorgvuldig te werk gaan," legt hij uit. Hij vindt dat de situatie niet nog jaren zo kan blijven. "Dat kunnen wij ons niet veroorloven," aldus Eringa.
Als het aan ProRail ligt wordt de huidige onbewaakte overgang aan de Voslaan zo snel mogelijk gesloten. "We gaan met de gemeente kijken of we met fors geweld de beschikking kunnen krijgen over de grond," aldus Eringa. Ook de burgemeester van Winsum, Rinus Michels, vindt dat er snel een doorbraak moet komen, en anders zal de gemeente de grond moeten gaan onteigenen. Net als Eringa wees de burgermeester erop dat de procedures wel zorgvuldig moeten verlopen.
ProRail heeft al langer een plan klaar liggen om de zeven onbeveiligde overwegen in het dorp aan te pakken. Ook de financiering is al rond. "We staan klaar om de overweg te sluiten en een alternatieve weg aan te leggen," zei een woordvoerder van ProRail eerder op de middag. "Een overgang iets verderop gaan we beveiligen, waardoor de situatie veiliger wordt. De noodweg zorgt ervoor dat de boerderijen aan de Voslaan bereikbaar blijven."
Maar die noodweg is juist het probleem. ProRail en de gemeente Winsum moeten daarvoor een stuk grond aankopen en daar is nog geen overeenstemming over bereikt. Volgens ProRail is de betreffende grond eigendom van een lokaal boerenbedrijf. Naast een aanbod tot koop zou de eigenaar ook een aanbod om de grond te huren van de hand hebben gewezen.