fbpx
Deze Ernie had de ov-chipkaart wel kunnen gebruiken.

Betalende ‘Ernie’ krijgt boete vanwege misbruik OV-chipkaart

13 apr 2017 13:30

Het was voor controleurs van de Rotterdamse vervoerder RET vreemd opkijken toen een reiziger tijdens een controle een persoonlijke OV-chipkaart met een foto van Ernie overhandigde. Ernie zelf ontbrak. Daarom hebben de controleurs de OV-chipkaart ingenomen en een boete uitgeschreven.

Dat zegt RET Controle op Twitter. De reiziger in kwestie, die eigenlijk Robert Kooymans heet, is van plan de boete aan te vechten. “Ik heb gewoon betaald voor de reis. Ik reis al vier jaar op deze ov-chipkaart” zegt hij in een interview met Treinreiziger.nl. Kooymans heeft de ov-chipkaart vier jaar geleden aangevraagd als test. “Ik had de indruk dat helemaal niet gecontroleerd werd of een foto aan de voorwaarden voldeed. Dat wilde ik uittesten.” Hij wijst erop dat op zijn ov-chipkaart zijn echte naam en geboorte datum staat, en dat hij bij aanschaf ook zijn echte adres heeft opgegeven.

De afgelopen vier jaar is Kooymans meerdere keren gecontroleerd. “Vaak moesten controleurs lachen, en werd er verder niets gezegd. Vorig jaar heeft één controleur geadviseerd om een andere ov-chipkaart aan te vragen. Maar voor mij was totaal niet duidelijk dat dit bestraft zou kunnen worden met een boete van 55 euro”.  Kooymans wordt zwaarder gestraft dan een zwartrijder. Immers, behalve dat hij een boete moet betalen, is ook zijn ov-chipkaart afgepakt en is het de vraag of hij het saldo van naar schatting 15 euro terug krijgt. Dat maakt Kooymans boos.

Hij vindt dat de RET ook duidelijker moet aangeven dat hij beboet is. “Er ontstaat nu een hype, waarbij het beeld is dat alleen je ov-chipkaart in beslag genomen kan worden”. Kooymans snapt dat zijn ov-chipkaart is ingenomen, maar vindt de boete te ver gaan. Daarom is hij van plan om zo nodig naar de geschillencommissie te stappen. “De geschillencommissie heeft een reiziger eerder een betalende reiziger in het gelijk gesteld die reisde met een geleende ov-chipkaart” weet Kooymans.

Op Twitter krijgen de RET controleurs diverse vragen over het incident. Zo vragen meerdere reizigers zich af hoe het mogelijk is dat deze OV-chipkaart überhaupt is geproduceerd. Ook blijkt uit sommige reacties dat niet voor iedereen duidelijk is dat een OV-chipkaart met een foto persoonsgebonden is.

Op een persoonlijke OV-chipkaart kunnen abonnementen geladen worden. Het is niet de bedoeling dat meerdere mensen reizen met hetzelfde abonnement, daarom zijn de kaarten voorzien van een foto. De RET heeft al eerder laten weten dat te handhaven, ook als reizigers zonder abonnement reizen en het volle tarief betalen.

23 gedachten aan “Betalende ‘Ernie’ krijgt boete vanwege misbruik OV-chipkaart”

 1. Robert schreef:

  Hallo treinreiziger “ernie” hier. Ik vind het heel goed dat jij “wel” duidelijk zet dat deze grap een boete oplevert. Ret op twitter doet net of alleen mijn pas is ingenomen en verder niks. Door het te hypen lokken ze zelf uit dat andere mensen deze grap herhalen? Maar krijg ook boete van 55 euro. Ik heb de pas gewoon via ov site zelf aangevraagd en eenvoudig een jpg van ernie geupload. Ik heb niks “gehackt” ofzo. Ik had geen abonnement alleen saldo op kaart. Wedden dat derde keer me ook wel lukt? Wil je interview houden? Tweet me en ik bewijs dat ik de Ernie ben met afschrift boete

  1. Ik reageer even per mail 🙂

  2. Kritsche Duitser schreef:

   Ik zou zelf adviseren om naar de (bestuurs)rechter ipv de geschillencommissie te gaan als je er een principekwestie van maakt. Een uitspraak van de geschillencommissie vormt geen jurisprudentie voor een volgende zaak, bij de rechter wel. Ik zou wel adviseren om een goede advocaat mee te nemen zoals bijv. Theo Hiddema, Gerard Sprong of Peter Plasman enz, die doen dit soort mediazaken graag.

  3. Ferry De Man Lapidoth schreef:

   “Ik heb de pas gewoon via ov site zelf aangevraagd en eenvoudig een jpg van ernie geupload. Ik heb niks “gehackt” ofzo.”

   Zoals zovelen het zo doen! Vet sick hoor allemaal!
   Dan kunnen ze maar beginnen met hun systemen na te gaan en boetes uitrollen!
   Ik hou t even in de gaten!
   https://uploads.disquscdn.com/images/72f53449716252c21e9992fe12c607bdd349236c64fe3388d81cbe801bfd8082.png

  4. Joanna Zonder Van schreef:

   Wat ik raar vind van dit alles is dat jij wel je echte naam, geboortedatum en adres gegevens heb verstrekt op de ov-pas dan moet het niet uitmaken wat voor een foto erop staat want daarvoor heeft iedereen een ID-kaart of Paspoort om je te kunnen identificeren (wat dus een wettelijke identificatie middel is) of dat deze kaart werkelijk bij jou hoort en daarbij heb je voor je rit betaald dus het is diefstal en het je moedwillig op kosten drijven van de RET. Plus als dit niet mocht waarom is deze kaart dan uberhaupt aan je verstrekt/afgedrukt :O

   Precies als je gelijk heb gekregen bij de geschillencommissie dan is het beste om naar de rechter toe te stappen zodat het een jurisprudentie middel wordt en wellicht kun je ook smartengeld vragen.

 2. OV Nederland schreef:

  Grappig dat Bert en Ernie op de foto in een trein zitten terwijl RET geen treinen heeft….

  1. Vandaar ook het onderschrift ….. Onder de foto staat: “Deze Ernie had de ov-chipkaart wel kunnen gebruiken.”

 3. Spoordaafje Spoordaaf schreef:

  De vervoersautoriteiten zijn te ver doorgeschoten. Als er voor de reis op dat moment de volle mep is betaald, hoort het niks uit te maken wie met zo’n persoonlijke chipkaart reist. De Denen hebben dat veel beter (en veel eerlijker) aangepakt, als je kijkt hoe hun systeem van de Rejsekort in elkaar zit. Daar hebben ze naast een persoonlijke chipkaart ook de super-persoonlijke chipkaart. Met de eerste mogen wel anderen op reizen, met de laatste (waar dus (actieve) abonnementen op staan niet. Deze regel, die in Nederland stijfstaat van gemakzucht is alleen bedacht als core-buisiness voor Translink, zodat deze meer anonieme Chipkaarten kunnen verkopen. Nu Groen-Links misschien deel gaat uitmaken van het nieuwe kabinet is dit een mooie gelegenheid om deze belachelijke regel binnen de wet Personenvervoer van 2000 van tafel te krijgen. Zeker nu blijkt dat autoriteiten als de Belastingdienst ongeoorloofd in reisgegevens van iedereen zit te neuzen. Anders is het natuurlijk, als je met een andermans kaart reis en op dat moment met korting, of zelfs gratis reist, terwijl je daar op dat moment dan geen recht op hebt, dan heet het wel fraude.

  1. Kritsche Duitser schreef:

   Ik zou van GroenLinks niet al te veel verwachten eerlijk gezegd, het is nog niet eens zeker of ze mee gaan regeren en binnen een coalitie zijn ze de kleinste partij.
   Verwacht pas een aanpassing van de wet personenvervoer op het moment dat et een besluit over aanbesteden genomen moet worden.

 4. HanZie schreef:

  Wat een waardeloos bedrijf en wat een waardeloos systeem. Bijna frauduleus zou men kunnen denken. We worden gewoon bestolen. Hier net wat directer dan normaal…

  1. Kritsche Duitser schreef:

   De RET en vooral hun controledienst heeft al jaren een bedenkelijke reputatie.

 5. Bart C. schreef:

  Vind het wel apart dat er wordt gezegd dat hij al 4 jaar met die kaart reist. De kaart is geldig tot en met 2021, een persoonlijke kaart is 5 jaar geldig. De kaart was dus pas bruikbaar sinds juni 2016, dat is krap een jaar geleden.

  1. Daar heb je een punt. Of zou 6 jaar moeten zijn (-> verlengd), of inderdaad ongeveer 1 jaar.

   1. Robert schreef:

    Ik ben tussendoor mijn eerste Ernie ov kaart een keer kwijtgeraakt en heb weer opnieuw een ovkaart aangemaakt met dezelfde foto

    1. liselore boshuizen schreef:

     Beste Robert,
     Heb je de zaak ooit nog bij de geschillencommissie neergelegd? Ik hoor het graag, heb nl. net zoiets lopen bij Connexxion, door een vakantiefoto op mijn ov kaart.

 6. Harold van Tien schreef:

  ook Ernie mag met het ov mee!

 7. kletskoek schreef:

  Als dit niet mag, had de aanmaker van de kaart deze foto al niet moeten aanvaarden.

 8. Claudia Verhoeven schreef:

  niet fukkeh in Rotterdam,waarschijnlijk had ;Ernie; de mouwtjes niet opgestroopt
  met opgestroopte mouwen is zelfs een Amsterdammer welkom in Rotterdam

 9. Ria schreef:

  Op de OV site bij het kaart aanmaken staat trouwens ook dat het niet uitmaakt. Laad een foto op staat er. Ook een vakantiefoto i.d. is prima.
  Veel mensen hebben dus de kust of een huisje erop gezet.
  Onbeschoft om iemand die betaald heeft te beboeten!
  Wel mooi al die verkeerde uitstapjes e.d. afroomen. De prijzen verhogen. Geen k… service. Vuile gore toiletten . En nu ook nog een allmachts attitude.
  Ik pak wel de auto. We kopen nu een. Voor dat soort zeik.

 10. Robert B schreef:

  Blijft lachen die pasfoto eisen, want bij NS/TLS (als je een iPhone/Apple apparaat hebt) gooien ze die gedraaid of zelfs ondersteboven op.
  Zoek het maar uit.. https://www.ns.nl/ovchip-pasfoto en zo.

  Of, een pasfoto van een of ander willekeurig vrouw/meisje als je eigenlijk man/jongen bent.. van iemand die je verder helemaal niet kent of zo. Maar goed, aan die discussie ga ik me niet branden, het stempeltje m/v staat op je identiteitsbewijs!

 11. Robert B schreef:

  Op de kaart van Ernie 3528 0400 0194 1304 die voor het laatst gebruikt is op 12-04-2017 staat of stond nog € 10,46 saldo.

 12. Robert B schreef:

  Tegenwoordig is het uploaden van een foto zodanig ingewikkeld geworden dat een wettelijk geldige pasfoto niet eens meer geaccepteerd wordt soms. Met name een bril met nogal opvallend montuur en ‘schaduw’ is reden om de foto af te wijzen. Een ‘Ernie’ zal dus niet meer lukken “want geen gezicht herkenbaar”…
  Ik ga het gewoon begin 2019 eens testen, want dan verloopt mijn kaart en moet ik een nieuwe foto aanleveren bij NS.

Reacties zijn gesloten.