Extra materieel, personeel en maatregelen op spoor en stations tijdens carnavalsweekend
24 feb 2025 10:23
De NS zet komend weekend extra materieel en personeel in tijdens carnaval. Op de stations Den Bosch en Breda neemt NS maatregelen om de grote stroom mensen te reguleren. Sinds 2019 is het aantal mensen op de twee stations tijdens carnaval met 30 procent gestegen, aldus de NS.
Van de twee Brabantse stations maken niet alleen meer reizigers gebruik. Ook veel bezoekers van deze steden gebruiken de stations om van de ene naar de andere kant van de stad te komen. “Vooral in het weekend zorgt dat soms voor momenten dat we meer grip willen hebben op de drukte, zeker als het goed weer is. Want dan zijn er meer mensen op de been”, aldus manager sociale veiligheid Ward van Gils van de NS.
Vier dagen maatregelen op stations
Op de stations Breda en Den Bosch neemt de NS maatregelen op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. In Den Bosch kun je deze dagen tot acht uur in de avond alleen door het station lopen door in en uit te checken. Na acht uur is er nog maar een in- en uitgang aan de centrumzijde beschikbaar. Reizigers die aan de andere kant het station in of uit willen, moeten omlopen via de stationstunnel en wederom kun je alleen door in en uit te checken het station in en uit. Zo houdt de NS zicht op hoeveel mensen er in het station aanwezig zijn.
Op station Breda is van vrijdag tot en met maandag na 18.00 alleen de ingang aan de centrumzijde open. De NS kondigt aan dat er in het station constant controles op vervoerbewijzen zijn. De fietsstrook door het station wordt een voetgangersstrook waarover mensen vrij door het station kunnen lopen van het centrum naar Belcrum.
De NS kondigt aan dat, als het op de perrons van de stations te druk dreigt te worden, de stations dan tijdelijk afgesloten kunnen worden. De NS meldt ook ervoor te zorgen dat reizigers die op tijd bij het station zijn ’bij normale omstandigheden’ thuis komen. Op de stations Tilburg, Roosendaal, Eindhoven Centraal, Roermond, Maastricht, Sittard, Heerlen en Venlo zet de NS ook extra veiligheidspersoneel en cameratoezicht in.
Extra treinen en treinstellen
De NS zet extra treinen in en maakt veel van de laatste treinen van de dag langer. Reizigers wordt geadviseerd de reisplanner te bekijken. Volgens de NS zullen 101 steden en dorpen voor de gelegenheid ook met hun carnavalsnaam in de reisplanner staan. Om de treinen en stations schoon te houden worden extra schoonmakers opgetrommeld. Dit is vooral in de ochtend. Treinen worden overdag ook tijdens het rijden schoongemaakt, aldus de NS.
Op zaterdag komt prins carnaval in de plaatsen Tilburg, Eindhoven, Maastricht, Heerlen, Zwolle en Roosendaal met de trein naar het centrum voor de intocht. Op zondag komt prins carnaval in Den Bosch met de trein naar de intocht.
...A L A A F !
Goed dat NS en Arriva tijdens de vrolijke Carnavals dagen controles blijft uitvoeren op de stations in Noord Brabant én Limburg en zorgt voor extra treinen en schoonmaak personeel, al zou dat laatste óók na de Carnaval mogen gebeuren ! Het feest begint eigenlijk ook al op vrijdag goed op gang te komen dan heb je het zogenaamde “Scholieren carnaval” en is van les geven amper sprake van en komen feestelijk geklede carnavals feestgangers naar de hierboven genoemde plaatsen en duiken dan het feestgedruis in en kunnen dan even voor enkele dagen ontsnappen aan de beslommeringen en narigheden van alledag.
Wie geen zin heeft in Carnaval kan bijvoorbeeld op zaterdag 1 en zondag 2 maart ook naar de Verzamelaarsbeurs gaan in de Jaarbeurshallen te Utrecht en moet komend van en naar het zuiden wel rekening houden met e x t r a drukte in de treinen…!
Na de Carnaval breekt de vastentijd aan op Aswoensdag en zeker in Limburg met haring happen.
Ik gun het als zuiderling iedereen van harte, geniet ook van menig leuke optocht en kom vaak niet met lege handen thuis, wel vol lekkers als dit door Prins Carnaval en gevolg uitgestrooid worden. Zolang als iedereen lekker “abnormaal-normaal” doet, lijkt op een tegenstelling maar denk daar maar eens over na, dan is het goed dat men met het OV komt en bijvoorbeeld niet dronken achter het stuur van een auto kruipt en met de trein en bus reist.
> Hou wel rekening met vertraging en omleidingen als je met de bus reist in verband met de diverse optochten tijdens Carnaval.
Er zitten trouwens verschillen in tussen Noord Brabant en Limburg in de uitmonstering, muziek, vlag kleuren en dergelijke, maar ook overeenkomsten, zoek dat maar eens op het internet of ga zelf lekker genieten in het Bourgondisch deel van Carnavals vierend Nederland en elders in het land waar men ook aan Carnaval doet !
Ik wens iedereen veel plezier en zoals ze in Limburg zeggen : ALAAF ! ! !
Alaaf is alleen in Limburg, in Brabant is dat vloeken in de kerk.
Omdat Alaaf in Brabant “not-done” is en een andere betekenis heeft heb ik DUIDELIJK Limburg gezegd beste Paul Lamote. Dit woord kom je hier tijdens Carnaval op diverse plaatsen tegen en ook tijdens optochten wordt dit woord meermaals gebruikt.
Behalve het woord Alaaf is er nog een ander verschil met Brabant, namelijk de Carnavals vlag, die is in geheel Limburg van Mook tot Maastricht en van Venray tot Vaals : ROOD, GEEL, en GROEN en wat dat betekent lees men hier onder, een citaat van het internet. Deze kleuren tref je overal aan in Limburg, op vlaggen, posters, kledingstukken enzovoorts. Ook het dragen van bepaalde soorten kleding en tradities verschilt van Brabant. Eigenlijk zou je juist met de trein in deze periode een bezoek moeten brengen aan zowel het Limburgse als Brabantse Carnaval gebeuren en de diverse steden moeten bezoeken.
Citaat internet:
“De herkomst van deze kleurencombinatie gaat vele eeuwen terug. De narren in de middeleeuwen gingen al gehuld in geel, groen en rood.
Kleuren golden destijds als communicatiemiddel daar de meeste mensen niet konden lezen of schrijven.
De kleur geel staat voor humor en rechtvaardigheid. Met carnaval heeft iedereen het recht om even koning te zijn.
Groen is de kleur van nieuw leven. Verbinding, evenwicht en samenhorigheid zijn hierbij de
steekwoorden. Men moet zeggen dat dit bij carnaval wel eens uit balans raakt, dat heeft júist ten doel om de rest van het jaar in evenwicht te verkeren.
Rood is een uitgesproken aardse kleur die verwijst naar de basale zaken die we hier op aarde uitspoken. Naast eten, drinken en slapen zijn dat liefde, hartstocht..”
Waar je ook bent met Carnaval, geniet hiervan ook al ben je geen liefhebber van dit feest en bekijk het met een knipoog, want er is al genoeg “shit” op de wereld. Vergeet dat er niet alleen in Brabant en Limburg Carnaval gevierd wordt, maar ook elders op de wereld en ook daar tref je verschillen en overeenkomsten aan of dat nu op Curacao of Venetië is, als je maar PLEZIER hebt !
De treinen worden dus wel schoongemaakt tijdens de carnaval? Echt aan de buitenzijde zie ik thans bijna alleen nog maar behoorlijk vervuilde en zwaar vervuilde treinen. Aan de binnenzijde is het vaak wel iets beter maar ook daar toch zeer regelmatig treinen die niet schoon zijn. Ooit wel eens door de carnaval heen gereisd en die treinen waren toen ook behoorlijk vuil. Ik verwacht niet veel van deze schoonmaakploegen eerlijk gezegd. Lijkt mij echt dweilen met de kraan wagenwijd open.
Volgens mij wordt er amper schoongemaakt met carnaval, veel schoonmaakpersoneel is ook vrij.
In Den Bosch speelt nog iets anders: er zijn daar geen poortjes en tot nu toe reisde met carnaval de meerderheid van de reizigers zwart omdat er toch geen controle (mogelijk) was.
Dus-als ik dit goed lees/begrijp is dat plan dat je de statie enkel door kan met IN+UITsjekken of wassen neus of vereist dozijnen aan streng personeel dat een soort cordon moet vormen? Ben zelf al jaren niet meer daar in/uitgestapt en het verbaast me eigenlijk hier te lezen dat deze statie poortjesloos is.
Met een enorme mensenmassa zullen een paar sjekpalen ook amper in het gedrang te vinden zijn. En was niet ooit het theoretisch doel dat >90% van de reizgers tenminste op 1 statie/start-eind- door poortjes zou moeten en dus wel gedwongen (nou ja, ach, de kenners hier weten wel…) tot de sjipkaart benutten?
Het station heeft geen poortjes omdat de gemeente destijds heeft meebetaald aan de luchtbrug over de sporen en niet-treinreizigers daarom niet mogen worden tegengehouden anders dan om bijv. veiligheidsredenen zoals met carnaval.
De toegang is overigens makkelijk af te sluiten. Dat is prima te organiseren.
Zo ziet de controle er uit:
https://www.bd.nl/den-bosch/hekken-schermen-incheckpoortjes-dit-doet-oeteldonk-allemaal-voor-een-veilig-carnaval~a1063a07/
Goh Bahnridder, hier dus blijkbaar als vissers actief?? Je bijdragen zijn in ieder geval duidelijk herkenbaar.
Het wordt tijd. Op carnavalszaterdag en -zondag van carnaval puilen de treinen tussen Utrecht en Eindhoven al jaren uit. Op station Utrecht zijn dan Japanse toestanden waarneembaar. waarbij mensen op het perron achterblijven. Ook heb ik al eens in een bomvolle Sprinter van Geldermalsen naar Den Bosch gezeten. Niet alleen extra treinstellen zijn nodig; de trein van Amsterdam naar Heerlen moet voor een keer ook maar in het weekend gaan rijden (wat mij betreft elk weekend, maar dat is een ander verhaal).
Bij Arriva heb ik in hun treinen wel degelijk controle gehad te midden van carnavals feestvierders, maar dat doen ze met meerdere Arriva medewerkers. Behalve feestvierders tref je, zeker als Prins Carnaval met de trein gaat, ook nog wat pers aan voor het maken van een mooie foto en wie geen fan van dit jaarlijkse gebeuren is op het traject Utrecht – Eindhoven kan z’n reis beter uitstellen want dan sta je als haringen in een ton en wel zo gezellig ! Ik vraag mij af of men in Eindhoven nog gaat splitsen met treinen voor enerzijds Heerlen en Maastricht tijdens de Carnaval zoals nu het geval is ?
Voor Den Bosch geldt dat men zich nog extra gaat versterken met menig Bossche Bol op 50 meter van het station. Het worden drukke dagen voor de mens en na de Carnaval de kater… ? !
Die bakker is met carnaval gesloten.
En terecht is die bakker gesloten want ook hij geniet van het “feest”.
Op zondag en maandag is hij sowieso altijd dicht.
De sprinters in Brabant rijden met carnaval al sinds jaar en dag op maximale lengte en vrijwel altijd overal ieder halfuur. Veel meer capaciteit dan in voorgaande jaren zal er dus ook dit jaar niet zijn.
De drukte vanuit Utrecht is in de praktijk alleen op zaterdag en zondag en is sterk afhankelijk van het weer.
Het wordt goed weer voor straatcarnaval. Dus maak jullie borst in Brabant maar goed nat met hordes noordelingen.
Geen huile balken zoals met F1?