fbpx
Foto: (c) SBB

Fiets in zomer gratis met Friese trein

klok 03 mei 2011 9:53

In juli en augustus kunnen reizigers in de treinen Leeuwarden – Sneek – Stavoren en Leeuwarden – Harlingen Haven gratis hun fiets meenemen. Dit geldt alleen doordeweeks na 9.00 uur en in het weekend de hele dag. Het gaat om een proef.

De Fietsersbond kreeg van haar leden veel verzoeken om zo’n proef mogelijk te maken. Arriva en de provincie Friesland springen hierop in. Friesland is de eerste provincie waar een dergelijke proef gehouden wordt. De Nederlandse Spoorwegen doen niet mee aan de proef. Dus tussen Leeuwarden – Heerenveen – Zwolle is wel een fietskaartje nodig.

De Fietsersbond houdt tijdens de proef een enquête. De bond wil onder meer weten of reizigers eerder voor de trein kiezen als ze hun fiets gratis mee kunnen nemen. Bijvoorbeeld bij woon-werkverkeer of een toeristisch uitje. De provincie ziet de trein in combinatie met de fiets voor het voor- en natransport als een uitstekend alternatief voor de auto. Met de proef wil zij deze vervoerwijze stimuleren en onder de aandacht brengen.

Kosten
De totale kosten van het project zijn €45.000. Die worden betaald uit de innovatiepot voor het openbaar vervoer.

Foto: Fiets in de trein in Zwitserland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.