fbpx

FNV is boos vanwege schone treinen

04 mrt 2010 20:40

tag

Een aantal treinen zijn door NS managers schoon gemaakt. Dit omdat schoonmaakbedrijven staken. FNV is boos dat de treinen toch gereinigd zijn. De vakbond ziet kennelijk liever vieze treinen. Ook de politiek lijkt daar zo over te denken.

Meestal spreekt de politiek er schande van als er treinen uit dienst moeten worden gehaald. Maar vorige week was het precies andersom. Vanwege de aanhoudende staking van schoonmakers werd een aantal treinen zo smerig dat NS een deel van de treinen mogelijk niet meer zou kunnen inzetten.  Daarop liet de Nederlandse Spoorwegen weten andere schoonmakers in te huren. FNV, SP en PvdA reageerde woedend. NS mocht volgens de drie partijen de treinen niet de treinen schoon laten maken door andere schoonmakers. Het spoorbedrijf zag vervolgens af van de inzet van stakingsbrekers.

Managers
Maar de staking houd aan. Daardoor ontstond de noodzaak dat de treinen gereinigd moesten worden. "Van stakingsbrekers is geen sprake. Tientallen managers van de NS hebben treinen schoongemaakt bij Amsterdam en eerder al bij Eindhoven", laat een woordvoerder weten. Volgens hem vinden de NS´ers het hun taak om de treinen niet te laten vervuilen. "We willen niet dat mensen hun benen breken over de troep." 

Ingeroosterd
Bij de FNV is het verkeerd gevallen dat er nu toch treinen gereinigd zijn. Volgens de vakbond heeft schoonmaakbedrijf CSU expres stakende medewerkers niet ingeroosterd. Alleen de werkende collega´s zouden ingeroosterd worden. "We krijgen signalen dat degenen die niet staken opeens veel meer dagen per week moeten werken. Ook moeten ze plotseling naar andere locaties dan waar ze normaal werken", zegt FNV-bestuurder Ron Meyer.

Vaag
Schoonmakers die staken, worden volgens hem ingeroosterd op dagen waar ze normaal vrij hebben. Een woordvoerder van CSU stelt dat er duidelijke richtlijnen voor de directie zijn waarin staat dat stakingen niet mogen worden gebroken. Hij noemt de beschuldigingen van FNV ´vaag´. "Als ik niet weet welke staker wanneer is vervangen, wordt het ook lastig aan te tonen dat het niet zo is."