fbpx

Forse hinder voor Utrechtse treinreizigers in 2016

Spoorbeheerder ProRail waarschuwt treinreizigers voor ingrijpende werkzaamheden die in 2016 rondom Utrecht zullen plaatsvinden. Alhoewel de domstad bereikbaar blijft per trein, zullen treinreizigers gedurende lange periode te maken krijgen met aanpassingen in de dienstregeling.

Vooral tijdens weekenden en in vakanties zal de reiziger volgend jaar hinder ondervinden van de werkzaamheden. Door de werkzaamheden moeten reizigers rekening houden met extra overstaps, drukkere treinen en langere reistijden. Ook kunnen treinen vervangen worden door bussen.

20 weekenden
Er wordt gewerkt aan het spoor in ongeveer twintig weekenden en gedurende enkele langere aaneengesloten perioden, bijvoorbeeld rond Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, de zomer- en herfstvakantie. In alle perioden gelden andere aanpassingen in de dienstregeling.

Utrecht Zuilen
Zo kunnen vanaf 30 mei gedurende 12 weken geen treinen stoppen op station Utrecht Zuilen. In dezelfde periode rijden er tijdelijk minder Sprinters in de spits tussen Veenendaal Centrum – Utrecht – Breukelen. 

Werkzaamheden
Volgens ProRail is 2016 het jaar van de grote ombouw van het emplacement van Utrecht. Aan de noord- en zuidzijde van Utrecht Centraal worden sporen en bovenleiding vernieuwd en van een nieuw beveiligingssyteem voorzien. Ook worden veel wissels verwijderd, waardoor treinen in de toekomst op hogere snelheid Utrecht Centraal kunnen naderen.

Drive under
Het aantal sporen van Utrecht Centraal naar Utrecht Lunetten gaat van vier naar acht. De nieuwe dive-unders bij Utrecht Lunetten worden in gebruik genomen zodat treinen elkaar niet meer hoeven te kruisen. Station Utrecht Vaartsche Rijn wordt in gebruik genomen, net als de Moreelsebrug ten zuiden van Utrecht Centraal.

100 miljoen reizigers
Het spoorknooppunt Utrecht is eind 2016 klaar voor de toekomst. De sporen rond Utrecht Centraal zijn dan grotendeels vernieuwd en in rechte banen gelegd en er zijn twee nieuwe sporen bijgebouwd. Het nieuwe Utrecht is geschikt om 100 miljoen reizigers per jaar te verwerken.