fbpx

Gastheerschap tegen agressie in openbaar vervoer

15 sep 2009 13:04

(Novum) – Probleemlijnen in het streekvervoer moeten meer en beter cameratoezicht krijgen, er moeten meer veiligheidsteams in de probleemgebieden in het streekvervoer worden ingezet en buschauffeurs moeten worden opgeleid in het ´gastheerschap´. Deze en meer aanbevelingen staan in het eindrapport van de Tasforce Veiliger Openbaar Vervoer.

Het rapport is maandag overhandigd aan minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) en minister van justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA), zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. In het rapport worden zestien maatregelen genoemd om het aantal incidenten in het openbaar vervoer te verminderen.

Vooral de persoonlijke veiligheid van de ruim 28.500 werknemers in het openbaar vervoer staat hierbij centraal. Sinds 2006 is sprake van een toename van incidenten in het streekvervoer. In het stadsvervoer en bij de Nederlandse Spoorwegen heeft de sociale veiligheid zich sinds 2002 juist stabiel tot positief ontwikkeld, meldt Binnenlandse Zaken.

Het opnemen van een basisnorm voor sociale veiligheid in concessies is een van de maatregelen die de werkgroep voorstelt. Ook moeten buschauffeurs weerbaarder worden gemaakt door ze op te leiden in ´gastheerschap´ en in vaardigheden om escalatie van probleemsituaties te voorkomen.

Minister Ter Horst zei te hopen dat het maatregelenpakket snel ter hand wordt genomen en dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Ook hoopt zij dat voor de individuele werknemers in het openbaar vervoer de effecten snel zichtbaar worden.

In de werkgroep onder leiding van burgemeester Ruud Vreeman (PvdA) zijn vakbonden, vervoerders, politie, justitie, gemeenten en ministeries van Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat verbonden.