fbpx

Gratis met oude tienertoer naar Spoorwegmuseum

21 mrt 2019 13:01

Zondag 14 april opent de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, de tentoonstelling ‘Tienertoer’ in het Spoorwegmuseum. Wie zijn oude Tienertoerkaart heeft bewaard heeft geluk: daarmee krijg je op zondag 14 april gratis toegang tot het Spoorwegmuseum. Wie geen gratis toegang heeft, kan via AD Webwinkel besparen. Een dagje Spoorwegmuseum met korting kost dan 12,50 euro in plaats van 17,50 euro.

Introductie 1969

Het Spoorwegmuseum blikt met de tentoonstelling terug op het succes van de tienertoerkaart die in 1969 werd geïntroduceerd. Het museum verzamelde tientallen bijzondere, ontroerende en grappige verhalen van tieners die, vaak voor het eerst, op reis gingen zonder hun ouders.
De kern van de tentoonstelling bestaat uit de verhalen van de reizigers zelf. Een oproep om die te delen, leverde tientallen reacties op. De filmpjes, dagboeken, foto’s en treinkaartjes van tienertoerders uit de jaren 70, 80 en 90 zijn te zien in de tentoonstelling.

Einde Tienertoer

Tienertoer werd in 1994 opgeheven en vervangen door de Tourtime. De Tourtime was ook geldig in België. Enkele jaren later werd deze kaart afgeschaft en bestond er enkel nog de Zomertoer van de NS. Maar ook die kaart verdween uiteindelijk.

Terugkeer Tienertoer

In 2011, 17 jaar nadat de Tienertoer was beëindigd, besloot NS de kaart opnieuw te introduceren. De kaart is sindsdien gebleven, al is de naam nu wel veranderd. De kaart heet nu NS Jongerentoer. Die naam is niet helemaal nieuw. NS had in 2004 ook tijdelijk een actie onder die naam.

Burgemeester

Burgemeester Jan van Zanen, die de tentoonstelling opent, heeft in zijn jonge jaren zelf ook de Tienertoer gebruikt. Hij ging in 1973 met een vriend op Tienertoer: “Acht dagen lang met de trein van hot naar her. Geen ouders mee. Geen mobiele telefoon, geen Whatsapp. Spoorboekje in de hand, gesmeerde broodjes in de tas en dan weg, zo vér mogelijk. Tienertoer was voor mij weer een stap richting de wijde wereld. Richting zelfstandigheid. Een bijzondere ervaring.”

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cole
5 jaren geleden

Gratis toegang Spoorwegmuseum met oa Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-KAART.
https://www.spoorwegmuseum.nl/#!/praktische-info/toegangsprijzen

Wouter
5 jaren geleden

Ter notitie op de AD actie: Er komt €1½ boekingskosten bij per bestelling. Bovendien zijn die tickets tot 19 mei te gebruiken.

Jan
5 jaren geleden

O nee toch?! Dat wordt een enorm archeologisch project om mijn kaart (uit 1976) op te graven in de rommelkamer. Misschien slimmer om een nieuw kaartje te kopen. 😉

David Nijenhuis
5 jaren geleden

Hopelijk wordt de Tienertoer na doorgang bij de kassa wel teruggegeven.