fbpx

Gratis stallen fiets bij station verplicht

24 okt 2012 18:17

Het blijft mogelijk voor reizigers om hun fiets gratis bij stations te parkeren, binnen een straal van maximaal vierhonderd meter. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaat dat gemeenten verplichten, schrijft ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De verplichting wordt gekoppeld aan het budget dat Schultz heeft voor de aanleg van fietsenstallingen bij stations. Dat bedraagt in totaal 186 miljoen euro. Gemeenten kunnen daar alleen een beroep op doen als in de omgeving van stations de mogelijkheid blijft bestaan om fietsen gratis te parkeren.

In overleg met de Fietsersbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is besloten dat de gratis fietsenstallingen op maximaal vierhonderd meter afstand van de stations mogen liggen. Volgens Schultz is dit een ´redelijke voorwaarde´.

In de directe nabijheid van stations resteert vanwege ruimtegebrek vaak geen andere mogelijkheid dan betaalde, inpandige fietsenstallingen, schrijft de bewindsvrouw. Dat vindt zij ´niet onredelijk´. De reiziger krijgt daar namelijk iets voor terug: de fiets staat droog, wordt bewaakt en de loopafstand naar het station is kort.

"Reizigers die hun fiets gratis willen parkeren, kunnen dat weliswaar iets verderop doen, maar nog altijd op een redelijke loopafstand." Gratis stallingen op vierhonderd meter afstand zijn volgens Schultz vooral te verwachten in de grote steden. Het staat gemeenten overigens vrij om gratis fietsenstallingen dichter bij het station aan te leggen. "Dat is een lokale afweging."

Met haar brief komt Schultz tegemoet aan de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer, die vindt dat en deel van de fietsenstalling bij stations gratis moet zijn. De bewindsvrouw liet eerder al weten het daar mee eens te zijn en dat zij de gratis stallingen zou afdwingen.

Novum