fbpx

GVB naar rechter om gegevens OV-chipkaart

03 jan 2012 15:13

Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB stapt naar de rechter om transactiegegevens die het via de ov-chipkaart van studenten verzamelt langer te kunnen bewaren. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) bepaalde eind 2010 dat de GVB, de NS en de Rotterdamse vervoerder RET de gegevens te lang bewaren.

Uit de transactiegegevens is onder meer af te leiden waar de bezitter van een kaart uitstapt. Het CBP ziet dit bij studentenkaarten als persoonsgegevens omdat de kaartnummers aan personen te koppelen zouden zijn.

Met dat laatste is GVB het niet eens. "Alleen kaartuitgever Trans Link Systems en de Dienst Uitvoering Onderwijs kunnen die koppeling maken, maar voor ons is dat onmogelijk, dat blijkt ook uit een onafhankelijk onderzoek dat we door PwC hebben laten uitvoeren."

Wie de bezitter is van een kaart, wordt voor het GVB pas duidelijk als een student bijvoorbeeld geld terugvraagt omdat hij is vergeten uit te checken. De NS en de RET stappen volgens de GVB-woordvoerder niet naar de rechter.

De zaak kan enige tijd in beslag nemen. "Zolang er geen uitspraak is gedaan, houden we ons aan de afspraken die met het CBP zijn gemaakt." Enkele maanden geleden is afgesproken dat de gegevens achttien maanden mogen worden bewaard. Daarna worden ze vernietigd of geanonimiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *