GVB verwacht meer ov-reizigers door Google Maps
02 jun 2015 20:16
In Google Maps worden vanaf vandaag niet alleen meer de geplande ov-tijden getoond, maar ook de afwijkingen daarvan. GVB verwacht dat de realtime reisplanner van Google op den duur nieuwe ov-reizigers zal opleveren. Dat zei GVB-directeur Alexandra van Huffelen bij de lancering.
Van Huffelen wijst erop dat de reisinfo voor de auto of het openbaar vervoer vaak gescheiden is. Google Maps toont nu zowel voor de auto als het openbaar vervoer realtime reisinformatie. "Ik hoop dat fanatieke automobilsten daardoor nu de informatie krijgen waardoor ze ontdekken dat het openbaar vervoer voor sommige reizen toch ook interessant kan zijn," legt Van Huffelen uit. Het GVB is ook aandeelhouder van 9292, maar dat ziet Van Huffelen niet als een probleem.
Google-app
Hiermee is Nederland het eerste land ter wereld waar realtime ov-reisinformatie voor het gehele land beschikbaar is via Google Maps. Gebruikers van de Google-app kunnen vanaf nu proactieve notificaties krijgen op basis van actuele reisinformatie voor woon- werkverkeer of andere geplande afspraken die een gebruiker in Google Calender opneemt. Behalve vertraging meldt Google Maps ook wanneer het ov eerder is dan gepland. Verder kunnen reizigers een seintje krijgen als het overstapstation in zicht komt.
Open data
Google krijgt de realtime reisinformatie geleverd via Plannerstack, een non-profit samenwerkingsverband dat strijdt voor open reisinformatie. “Geweldig om te zien dat na bijvoorbeeld RET nu ook Google echt voor open standaard kiest. We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om deze data open beschikbaar te maken," reageert Stefan de Konink.
Geen business case
Volgens Google-directeur Pim van der Feltz zit er geen business case achter de vernieuwde dienst. De directeur wijst erop dat Nederlanders gemiddeld 21 procent meer tijd spenderen aan reizen dan het EU-gemiddelde. Daardoor is het vooral voor Nederlanders van belang om de juiste reisinformatie te hebben. Eerder lanceerde de zoekgigant al Google Indoor, een dienst waarmee ov-gebruikers op stations kunnen rondkijken.
OV-gebruiker
Van der Feltz is ook zelf een fervent ov-gebruiker. Hij profiteerde zelf vanochtend direct van de nieuwe dienst. "Ik werd vanochtend via een notificatie op mijn telefoon gewaarschuwd, toen zag ik dat er geen treinen reden bij Geldermalsen. Ik heb toen kunnen bijsturen en ben met de auto naar Houten Castellum gereden en daardoor ben ik hier toch nog op tijd." De Google-directeur wil niet verklappen aan welke verbeteringen het bedrijf nog meer werkt. Maar als ov-gebruiker heeft de directeur nog wel wat wensen. "Ik wil vooraf weten waar de ov-fiets nog beschikbaar is. Dan kan ik mijn reis daarop aanpassen."
Train2EU
OV-tariefinformatie is nog niet opgenomen in Google Maps. Ook het plannen van een internationale ov-reis via Google Maps is soms nog lastig, geeft projectmanager Tim van de Rijdt toe. Hij neemt op persoonlijke titel deel aan Train2EU. Train2EU wil een beter internationaal treinnetwerk. Van Rijdt bekijkt hoe bij vanuit Google kan bijdragen aan een betere informatievoorziening.