fbpx

Historische beelden uit NS-archieven bij 24Trains.tv

18 jun 2021 13:40

Het treinenplatform 24Trains.tv heeft de exclusieve rechten gekregen om een reeks historische beelden uit de archieven van de Nederlandse Spoorwegen te mogen tonen. De eerste beelden zijn sinds vandaag online te zien.

Beelden van meer dan 100 jaar oud

Het gaat om bijvoorbeeld beelden van de Polygoon-journaals uit de jaren 1920 en 1930. Ook zijn er beelden van het openingsfeest van de spoorlijn naar Noord-Scharwoude in 1915. Bij de oudste beelden ontbreekt soms het commentaar. Maar er zijn ook korte en langere documentaires met het oorspronkelijke commentaar beschikbaar, bijvoorbeeld uit de bedrijfsfilm Sein op Veilig uit 1986.

Selectie uit de beelden

Verdubbeling

De Zwart laat weten dat er binnenkort nog veel meer beelden exclusief op 24Trains te zien zullen zijn. “Er komen ook beelden aan uit de archieven van het British Film Institute over het Britse spoor en van het EYE filmmuseum. Bovendien hebben we al beelden van de Zwitserse spoorwegen (SBB) waar we nog meer van gaan krijgen.” Alleen al van het Eye filmmuseum gaat het om 4,5 uur aan nieuwe beelden. In combinatie met de beelden uit de NS-archieven gaat het om een tiental uren nieuwe exclusieve beelden.

Inmiddels heeft 24Trains.tv al 2500 video’s online staan. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met oktober vorig jaar. Ook complete Rail Away-afleveringen en dvd’s zijn op het platform te bekijken. Naast video’s zijn er ook honderden tijdschriften te vinden op 24Trains.tv.

Speciale aanbieding

Speciaal voor lezers van Treinreiziger.nl heeft 24Trains.tv een kortingscode: treinreiziger10. Normaal kost een abonnement € 9,95 per maand, nu kun je het platform zes maanden uitproberen voor€ 42,50 of een jaar voor € 75. Een maand is ook mogelijk voor € 8,95.

Treinreiziger.nl is partner van 24Trains.

0 0 stemmen
Artikel waardering
10 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arjan Krabbenbos
2 jaren geleden

De huidige Corona pandemie zal ook historie worden straks! Spookstations tijdens de lockdowns, handjevol reizigers die noodzakelijk willen of willen reizen met bijna lege trein, trams, metro’s en bussen tot gevolg. Nu we weer meerdere vrijheden krijgen en reizen mogen, is dit natuurlijk erg fijn! Wel nog met het mondmasker op, dat tijdsbeeld is nu een jaar al geldig en verplicht in het OV! Wij hebben ook nu geschiedenis geschreven doordat we met een nieuw ziekmakend virus te maken hebben! De nostalgische zwart-wit beelden en omgeving en de toen rijdende treinsoorten blijft ook mooi om te zien. Hoe het toen was en wat er allemaal veranderd is! Geniet er maar van!

Dennis
2 jaren geleden

Hmm… €9,95 per maand vind ik best aan de prijs!

DE2-fan
2 jaren geleden

Goed nieuws! Hopelijk komt er ook beschikbaar de reportage die ergens eind ’70 of begin ’80 op tv werd uitgezonden van de ombouw en modernisering van de rode naar gele DE2-treinstellen.

2200
2 jaren geleden

Had liever gezien dat de NS zelf hun archief inzichtelijk maakt ipv het te verkopen aan de Zwart c.s. Jammer.

Patrick
2 jaren geleden

Jammer dat er geen app is van 24trainz. Je moet altijd inloggen via de website. Hierdoor vind ik het niet gebruiksvriendelijk en neem ik het niet. Ik hoop dat dit in de toekomst er nog aan gaat komen….:

FyraFlop34
2 jaren geleden

Vervalt het auteursrecht na 70 jaar sowieso niet? Volgens mij kan je niet ‘exclusieve rechten’ hebben op iets wat al jaren in het publiek domein zit. Voor de relatief recentere dingen is het anders. Ik vind het vreemd dat hoewel NS duidelijk een overheidsbedrijf was en is, haar archief op commerciële wijze wordt gebruikt.
Die reportage over elektrificatie lijkt wel erg interessant!

W. Crommelin
2 jaren geleden
Antwoord aan  FyraFlop34

Dit klopt helemaal, op http://www.openbeelden.nl staan o.a. ook alle Polygoon-journaals die in het publieke domein zijn geraakt. Mij lijkt die uitspraak dan ook alleen maar te slaan op het recentere materiaal zoals de genoemde Sein op Veilig. Natuurlijk wordt zoiets een beetje aangedikt om klanten te lokken.

Dries Molenaar
2 jaren geleden
Antwoord aan  FyraFlop34

Rechten veranderen niet door publicatie door derden. Dit is een veel voorkomend misverstand. Iets wat in de krant of op internet staat is daarna niet vrij van rechten. Ook niet na herhaling.

Dries Molenaar
2 jaren geleden

Morgenavond 28 juni Andere Tijden met informatie over Europees treinreisoptimisme uit de 50-er en 60-er jaren.
Gratis bij de publieke omroep !