fbpx

Holland Travel Ticket: OV-Dagkaart gericht op toeristen

Vanaf deze zomer kunnen toeristen, maar ook Nederlanders, bij de NS-kaartautomaat het Holland Travel Ticket kopen. Voor 39 euro kan een dag na de ochtendspits onbeperkt gereisd worden met het openbaar vervoer in Nederland. Wie ook in de spits wil reizen, moet 59 euro betalen.

Het Holland Travel Ticket zal dus niet alleen geldig zijn in de trein, maar ook in de bus, tram en metro. De nieuwe kaart richt zich specifiek op toeristen. "We willen dat toeristen ook gemakkelijk met het openbaar vervoer een dagje Giethoorn of Rotterdam gaan doen. Dat kan met dit ticket," zegt met Eric Janse de Jonge, voorzitter van het directeurenoverleg van de OV-vervoerders (NOVB).

De prijs van 39 euro is een stuk hoger dan de goedkope NS-dagkaarten die bijna iedere maand via retailers worden verkocht. Op dit moment verkoopt AH bijvoorbeeld een NS-dagkaart waarmee voor 16 euro onbeperkt na 9:00 uur gereisd kan worden met de trein. "De prijs is door vervoerders gezamenlijk bepaald. We gaan zien wat dat oplevert. Over een jaar zullen we de dagkaart evalueren," zegt Janse de Jonge.

Op de vraag of de kaart wel of geen succes wordt, wil de voorzitter van het NOVB nog niet vooruit lopen. "We hebben geen marktonderzoek gedaan. Nadat we vorig jaar het verzoek kregen van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen zijn we direct aan de slag gegaan," aldus Janse de Jonge. Ook vanuit de Tweede Kamer ontstond er druk om een OV-toeristenkaart te maken.

Met een bijdrage van de vergeetachtige OV-reizigers is vorig jaar al het Amsterdam Travel Ticket gelanceerd. Daarmee kan gereisd worden van en naar Schiphol per trein, en onbeperkt met de bus, tram en metro van het Amsterdamse GVB. Dat kaartje is qua omzet en verkoopvolume een doorslaand succes, weet Janse de Jonge. "Vorig jaar is dat kaartje 160.000 keer verkocht. Dit jaar verwachten we er 250.000 te verkopen."

Daarmee ontdekken de vervoerders dat er meer geld te verdienen valt aan toeristen. Want het Amsterdam Travel Ticket is net als het Holland Travel Ticket vooral een gemaksproduct en niet zo zeer een scherpe aanbieding. Wie een e-ticket voor de trein koopt en los een GVB-dagkaart is soms zelfs goedkoper uit.

De vervoerders hebben nu de smaak te pakken en willen ook een binnenkort een Zuid-Hollandse dagkaart lanceren, net als een OV-reiswinkelwebsite speciaal voor buitenlandse toeristen. Voor Nederlanders is er al de Spoordeelwinkel van NS.

4 gedachten over “Holland Travel Ticket: OV-Dagkaart gericht op toeristen”

 1. Jacobus van zonneveld schreef:

  Geweldig ik kom vanaf 21 juni een maand naar Nederland. Waar kan ik de kaart kopen? Schiphol ?

  1. Erwin Wessels schreef:

   U kunt hem kopen bij de NS kaartautomaat en de NS tickets & servicebalie (ook op Schiphol).

 2. Gerard Overing schreef:

  Het grote probleem bij de NS is dat ze geen Kredietkaart aannemen voor
  De voordeeluren kaart online. In Nederland wil men niet 2€ verliezen om 100€ te verdienen.
  Ook goedkoopreizen is niet toegankelijk voor toeristen met geen Nederlandse bankkaart. Het zogenaamde toeristen aanbodis helemaal niet goedkoop.
  Het is veel gemakelijker bij de Deutsche Bahn.
  Ik kocht net 2 x1ste klas Berlijn Nederland voor €45. (4.5uur)
  Voor Groningen Schiphol is 2de klas €25.20 (25% hoger dan vorig jaar)

 3. Stokbosveen schreef:

  Vanuit de Randstad (Rotterdam) naar het noorden (Leeuwarden) is een regulier treinkaartje duurder dan het Holland Travel Ticket Off Peak.

  Dan is de keus vlot gemaakt, het is zo jammer dat de NS-baliemedewerkers dit niet vertellen aan je wanneer je een vervoerbewijs koopt voor deze reis. Maar gelukkig ben ik dankzij deze site goed geinformeerd over de mogelijkheden. En het is ook nog eens een echt kaartje, geen e-ticket.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.