fbpx

Idee gratis internet OV levert winnaar tweeduizend euro op

29 mrt 2010 20:09

De provincie Zuid-Holland heeft mensen opgeroepen om ideeën aan te leveren om het OV aantrekkelijker te maken. In de periode van 1 tot 26 maart kwamen ruim 3.500 reacties binnen. "Dit aantal overtreft alle verwachtingen" aldus de provincie. Het idee om gratis internet in het Openbaar Vervoer aan te bieden – afkomstig van de heer Hans de Vries uit Oegstgeest – heeft gewonnen.

Dat is vandaag op het Provinciehuis van Zuid-Holland bekend gemaakt. De prijsvraag was vooral bedoeld voor jeugdige reizigers. De vraag: “Wat kunnen wij doen om jou vaker in het OV te krijgen?” maakte veel creativiteit los.

Veel inzenders geven ideeën voor een betere aansluiting van de verschillende vormen van openbaar vervoer. Ook komen ideeën ter verbetering van het comfort en de sociale veiligheid veelvuldig terug. Een aantal inzenders suggereert het aanbrengen van schermen waarop (reis)informatie en entertainment wordt aangeboden.

Het Gouden OV-Idee
De provincie Zuid-Holland heeft vanmiddag de heer Hans de Vries uit Oegstgeest uitgeroepen tot winnaar. Zijn idee behelst het aanbieden van draadloos internet in het openbaar vervoer. In diverse landen zijn er alternatieven voor internet in de trein. Vandaag lanceerde NS internet in de eerste intercity. Tot 2013 moeten geleidelijk alle intercity´s worden uitgerust met gratis internet. Maar de provincie Zuid-Holland kon kennelijk niet zelf op dit idee komen. Gelukkig wist een reiziger wel op dit idee te komen.

Proef
De provincie bekroont het winnende idee door in overleg met de OV-bedrijven een proef te organiseren in 25 voertuigen (trein, bus en waterbus) die op de langere trajecten worden ingezet. Of internet in de bus gaat werken is nog maar zeer de vraag. Het comfort van de bus leent zich meestal niet om te gaan werken op een laptop. De proef start nog dit jaar.

Gedupteerde
De heer De Vries kreeg voor zijn idee een reischeque van € 2.000 euro. Hij kreeg deze prijs uitgerijkt uit handen van Geduputeerde Asje van Dijk. Negen dagprijswinnaars kregen een ebook reader.

Ideeën
Alle ideeën zullen worden getoetst op haalbaarheid en besproken met de vervoerders. Ook stelt de provincie Zuid-Holland de ideeën ter beschikking aan de andere provincies.