fbpx

InterRail en TGV: toeslagen en reserveringen

26 aug 2015 16:21

De TGV is de Franse snelle trein. Met een snelheid van 300 kilometer per uur is het afleggen van grote afstanden een fluitje van een cent. Uiteraard kun je van de TGV ook gebruik maken als je een InterRail-ticket hebt. Wel moet je vooraf reserveren en rekening houden met een toeslag.

Wanneer je de toeslag betaalt is de reservering inbegrepen. Het reserveren van een zitplaats in de TGV en het betalen van de toeslag kan heel eenvoudig bij het aanschaffen van je InterRail-ticket. Je geeft aan de Treinreiswinkel (in het tekstveld) aan welke treinen op welke dag je wilt reserveren. Binnen Frankrijk betaal je een toeslag tussen de 9 en 18 euro per trein.

Met de TGV de grens over
De TGV rijdt niet alleen binnen Frankrijk, maar ook vanuit (met name Parijs) naar de Franse buurlanden. Zo zijn er rechtstreekse treinen naar Spanje, Duitsland, België, Italië, Zwitserland en Luxemburg. Voor een TGV die de grens vanuit Frankrijk overschrijdt gelden echter vaak wel toeslagen die behoorlijk op kunnen lopen. Richting Italië moet je bijvoorbeeld 33 tot 60 euro bijbetalen (2e klas). Richting Duitsland (Stuttgart, München, Karlsruhe en Mannheim) bedraagt de toeslag ongeveer 13 euro voor de tweedeklas en 30 euro voor de eersteklas (hierbij is een maaltijd inbegrepen).

Voorbeelden
Met de TGV naar Gaat u naar Barcelona? Dan is de toeslag voor een tweedeklasticket tussen de 12 euro (vanaf Toulouse) en de 26,50 euro (vanaf Parijs of Marseille). Een gunstige uitzondering qua toeslagen is de rit Luxemburg – Parijs met een toeslag van slechts 6 euro. Nederlanders en Belgen die vanuit Brussel per TGV naar Zuid-Frankrijk (Marseille, Nice, Montpellier e.d.) reizen betalen minimaal 9 euro toeslag, maar vaak is dit bedrag hoger en blijft steken op circa 20 euro voor de tweedeklas en 30 euro voor de eersteklas.

Besparen bij internationale reizen
Vindt je de toeslagen om per TGV de grens over te steken (terecht) nogal hoog? Dan kun je besparen door slim te reizen. Dit doe je bijvoorbeeld door eerst binnen Frankrijk te reizen naar een plaats meer gelegen aan de grens. Met de reguliere trein kun je vervolgens zonder toeslag de grens oversteken. Neem richting Italië bijvoorbeeld de TGV Parijs – Nice, en vervolgens met de reguliere trein de grens over.

Stand van zaken: augustus 2015

3 gedachten aan “InterRail en TGV: toeslagen en reserveringen”

 1. Vervloet schreef:

  Ik probeer al dagenlang een zitplaats te reserveren op de HEENreis TGV Brussel – Lyon.

  Dat lukt maar niet.

  Ik heb een Interrail account.
  Ik heb een Global Pass aangekocht (Flexi): RKXY7X 2nd class Senior.
  De seat reservation TERUGreis Lyon – Brussel is wél gelukt (én betaald).

  Waarom is seat reservation “30/4 Lyon Part Dieu 17.00 – Bruxelles-Midi 20.43 TGV 9864” gelukt, terwijl

  Ik kan geen zitplaats reserveren op: 16/4 Bruxelles-Midi 07.00 – Lyon Part Dieu 10.54 TGV 9810

  Meer zelfs, uw website herkent mijn e-mailadres en/of wachtwoord niet meer!
  Druk ik op “Password Forgotten?”, dan wordt mij een e-mail beloofd met resetmogelijkheid. Ondanks HERHAALDE pogingen heeft een dergelijke e-mail mij NOG NOOIT bereikt.

 2. Joris schreef:

  Je kunt ook via B-Europe je supplement-ticket bestellen en daarbij kiezen tussen raam en gangpad, maar: de reserveringskosten zijn daar €4 ipv €2.
  https://travel.b-europe.com/Eurail-GE/en/booking-tgv

  1. David Nijenhuis schreef:

   Voor een retour betaal je de boekingskosten van € 4,00 eenmalig, terwijl Interrail 2x € 2,00 rekent (dus in dit geval onder de streep gelijk. Echter, je kunt daar niet voor een TGV vanuit Brussel reserveren, (dus dat is dan weer niet zo erg handig!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *