fbpx

InterRail en TGV: toeslagen en reserveringen

26 aug 2015 16:21

De TGV is de Franse snelle trein. Met een snelheid van 300 kilometer per uur is het afleggen van grote afstanden een fluitje van een cent. Uiteraard kun je van de TGV ook gebruik maken als je een InterRail-ticket hebt. Wel moet je vooraf reserveren en rekening houden met een toeslag.

Wanneer je de toeslag betaalt is de reservering inbegrepen. Het reserveren van een zitplaats in de TGV en het betalen van de toeslag kan heel eenvoudig bij het aanschaffen van je InterRail-ticket. Je geeft aan de Treinreiswinkel (in het tekstveld) aan welke treinen op welke dag je wilt reserveren. Binnen Frankrijk betaal je een toeslag tussen de 9 en 18 euro per trein.

Met de TGV de grens over
De TGV rijdt niet alleen binnen Frankrijk, maar ook vanuit (met name Parijs) naar de Franse buurlanden. Zo zijn er rechtstreekse treinen naar Spanje, Duitsland, België, Italië, Zwitserland en Luxemburg. Voor een TGV die de grens vanuit Frankrijk overschrijdt gelden echter vaak wel toeslagen die behoorlijk op kunnen lopen. Richting Italië moet je bijvoorbeeld 33 tot 60 euro bijbetalen (2e klas). Richting Duitsland (Stuttgart, München, Karlsruhe en Mannheim) bedraagt de toeslag ongeveer 13 euro voor de tweedeklas en 30 euro voor de eersteklas (hierbij is een maaltijd inbegrepen).

Voorbeelden
Met de TGV naar Gaat u naar Barcelona? Dan is de toeslag voor een tweedeklasticket tussen de 12 euro (vanaf Toulouse) en de 26,50 euro (vanaf Parijs of Marseille). Een gunstige uitzondering qua toeslagen is de rit Luxemburg – Parijs met een toeslag van slechts 6 euro. Nederlanders en Belgen die vanuit Brussel per TGV naar Zuid-Frankrijk (Marseille, Nice, Montpellier e.d.) reizen betalen minimaal 9 euro toeslag, maar vaak is dit bedrag hoger en blijft steken op circa 20 euro voor de tweedeklas en 30 euro voor de eersteklas.

Besparen bij internationale reizen
Vindt je de toeslagen om per TGV de grens over te steken (terecht) nogal hoog? Dan kun je besparen door slim te reizen. Dit doe je bijvoorbeeld door eerst binnen Frankrijk te reizen naar een plaats meer gelegen aan de grens. Met de reguliere trein kun je vervolgens zonder toeslag de grens oversteken. Neem richting Italië bijvoorbeeld de TGV Parijs – Nice, en vervolgens met de reguliere trein de grens over.

Stand van zaken: augustus 2015

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.