fbpx

Kabinet: Studenten niet tijdens spits met OV

Het kabinet heeft met onderwijsinstellingen afgesproken dat studenten zo min mogelijk en in elk geval niet tijdens de spits zullen reizen. Dat meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer.

Bronnen melden aan de NOS dat studenten als de hogescholen en universiteiten weer open gaan, waarschijnlijk een specifiek tijdslot krijgen: van 11 tot 15 uur. Die afspraak staat echter niet zwart op wit.

Naar verwachting krijgen hbo’s en universiteiten volgende week uitsluitsel.”Eigenlijk hoopten we daar vorige week al op”, zegt Maurice Limmen namens de Vereniging van Hogescholen tegenover de NOS. “Maar toen kregen we te horen dat de vervoersstromen verder onderzocht moesten worden. Nu is een uitgangspunt dat studenten in ieder geval niet in spitstijd zullen reizen. Maar op lokaal niveau lopen de gesprekken met vervoersbedrijven en hogescholen nog hoe we het precies organiseren.”

De oproep is om nu alleen noodzakelijke reizen met de trein te maken. Nu de komende periode steeds meer sectoren open gaan, zal de vraag naar mobiliteit en dus ook naar openbaar vervoer toenemen. “Met de sectoren die de komende tijd open gaan, worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld thuiswerken en openingstijden. De publieke werkgevers geven hierin het goede voorbeeld: thuiswerken blijft de komende maanden voor kantoorwerk het uitgangspunt” schrijft Van Veldhoven.

In de trein zal per 2 juni 50% van de stoelen beschikbaar zijn, dat komt neer op 40% van de capaciteit. Bij de bus, tram en metro zal 30 a 40% van de normale capaciteit beschikbaar zijn. Omdat afstand houden in het openbaar vervoer niet altijd mogelijk is, zullen mondkapjes per 1 juni verplicht zijn.

Zie: Mondkapjes voor het OV: waar koop ik die?

22 gedachten aan “Kabinet: Studenten niet tijdens spits met OV”

 1. Johan schreef:

  Als studenten alleen nog maar tussen 11 tot 3 mogen reizen, kunnen ze alleen les volgen van 12 tot 2. Dat klinkt niet als een serieus te nemen plan. Bovendien: Hoe kunnen reizigers buiten dat tijdvenster aan een handhaver aantonen dat ze géén student zijn?

  1. Eric schreef:

   Je slaat de spijker op zijn kop

  2. lezer schreef:

   Studenten-reisproduct toont voldoende aan. Het geeft net genoeg tijd voor een tentamen (dat dan geen drie uur duurt) of 1 practicum. Het was sowieso niet de bedoeling om op deze manier gewone hoor- en werkcolleges per OV te faciliteren.

   1. Johan schreef:

    Student zijn en op basis van een studentenreisproduct reizen zijn twee verschillende dingen. Het tweede impliceert het eerste, maar omgekeerd niet.

  3. Bert schreef:

   Nee, het zal bedoeld zijn als tijdslot op de instelling zelf, van 11-15u. Dan kunnen er 2 colleges gegeven worden en reizen de studenten bijna allemaal na de ochtendspits en voor de avondspits uit.

   1. Johan schreef:

    Het lijkt me toch handiger om het OV ook na 20:00 open te stellen voor studenten zodat ze een hele werkdag kunnen hebben, maar dan met minstens 3 uur verschoven.

    1. Anoniem schreef:

     Maar dan zeggen we dus tegen 1 groep (studenten) dat ze collectief een grotere rekening moeten betalen voor deze crisis dan bijvoorbeeld werkgevers/werknemers of dagjesmensen.

    2. Johan schreef:

     @Anoniem
     Ik suggereerde juist om studenten ruimere reismogelijkheden te geven dan volgens dit artikel het plan is.

     Op de een of andere manier zal het aantal mensen dat het OV gebruikt in de spits 60% (eigenlijk zelfs nog meer) lager moeten worden dan voorheen. Dat betekent dat je van elke 5 reizigers er 3 moet zeggen dat er voor hen helaas geen plaats is. Je kunt erover zwartepieten wie dat dan moet zijn, maar dat sommigen “een grotere rekening moeten betalen voor deze crisis” dan anderen is onvermijdelijk als de regeling ook nog te begrijpen en te handhaven moet zijn.

  4. Bert schreef:

   Nee, het zal bedoeld zijn als tijdslot op de instelling zelf, van 11-15u. Dan kunnen er 2 colleges gegeven worden en reizen de studenten bijna allemaal na de ochtendspits en voor de avondspits uit.
   En meer dan 1 tentamen per dag wordt er zelden gegeven.

   1. Anoniem schreef:

    “Nee, het zal bedoeld zijn als tijdslot op de instelling zelf, van 11-15u. Dan kunnen er 2 colleges gegeven worden en reizen de studenten bijna allemaal na de ochtendspits en voor de avondspits uit. En meer dan 1 tentamen per dag wordt er zelden gegeven.” –

    Goh, wat een luxe dan op die opleidingen, ik heb gemiddeld twee tentamens op een dag en heb colleges van 70 minuten ertussen zitten. We zitten met de capaciteit van de onderwijsgebouwen en lokalen. In de praktijk gaan studenten nog met elkaar na borrelen en uiteindelijk bepaald de agenda van de individu wanneer de reis terug of heen gaat plaatsvinden. Als ik om 15.00u start met een reis zal de laatste deel plaatsvinden in de spits…

    1. Anoniem schreef:

     Niet realistisch om nog practicumonderwijs te verzorgen met 1,5 meter binnen de studentenaantallen en de beperkte ruimte die er nu is.

 2. Anoniem schreef:

  Ik ben student en pak nu ook weer mijn normale leven op. Echter, deed ik dat al, reisde ik onnodig maar denk ik samen Daar is geen goed of fout in maar inderdaad als iemand aan mij zou vragen waar ik naar toe reis, hoef ik dat niet te vertellen.

  Wat ik tegen mijn opleiding heb gezegd is dat alle lessen online moeten blijven en dat je je kan aanmelden voor een zogenoemde vragenuurtje. Wij zijn een innovatie opleiding maar dat moet lukken. Zelf is mijn school 75km verderop, heb geen auto en ga niet fietsen… MBO scholen vind ik als HBO’er dat zij voorrang moeten krijgen om naar school te gaan, want die doen meer in de praktijk en hebben ook meer structuur en ritme nodig.

  Mondkapjes zijn schijn en gaat niks veranderen. Durf te wedden dat er naar mate de tijd ruzies gaan ontstaan over wie wel of niet mag reizen. En goed, mijn familie woont in Breda en ik in Amersfoort, dus hey die reizen maak ik sinds de start van de Corona crisis gemiddeld nog twee keer per week.

 3. Lodewijk Entrop schreef:

  Ik ben zelf ook student en mijn reis duurt afhankelijk van de aansluitingen en frequenties van buslijnen gemiddeld 1,5 uur. Dat betekent dat ik in de ochtend geen marge kan rekenen voor het geval er een vertraging ontstaat. Vertragingen van meer dan 5 minuten kunnen bij mij al zorgen voor 30 minuten extra reistijd. Er is hier ook een lijn in de buurt die buiten de spits elke 15 minuten rijdt. Die zou ik kunnen nemen om de vertragingen te beperken. Echter daarmee moet ik verder lopen en heb ik wel een omleiding die een half uur langer duurt. Dat betekent dus dat ik voor 9.00 al in de bus zit en dat midden in de avondspits weer terug ben. Gaat voor mij niet werken dus.

  1. Simon schreef:

   Ik leef met u mee.
   Wanneer je de geschiedenis van het ‘studentenreisproduct’ (OV-studentenkaart) en de ontwikkelingen rond de huisvesting en de financiën van studenten bekijkt kun je toch niet begrijpen hoe dit land ooit een ‘kenniseconomie’ moet worden?
   Oké, tegen de wind in kun je ook fietsen, maar zo wordt studeren toch meer iets voor geluksvogels lijkt me.

   1. Mark schreef:

    In een echte kenniseconomie studeren studenten gewoon via online colleges. Als hbo docent geef ik tegenwoordig al mijn colleges online en dat werkt prima. Fysiek reizen voor kenniscolleges is voor studenten een beetje achterhaald. Voor praktijkvakken ligt dat een beetje anders uiteraard, maar daar zijn ook alternatieven voor.

 4. Robin schreef:

  hoe zal dit gaan voor studenten die per 1 juni weer in de horeca kunnen werken? er zullen dan ook momenten voorkomen dat studenten dan voor werk tijdens de spits moeten reizen.

  1. Mark schreef:

   Kaartje kopen

 5. Jolanda schreef:

  Belachelijk,er zijn ook studenten die
  we uur moeten reizen
  De spits begint om half 7 tot 9 uur
  Reizen kan na de spits
  De spits begint weer om 4 uur tot
  half 7.
  Dus waarom reizen na 8 uur

 6. Margriet schreef:

  Wie bepaald wat belangrijk is
  Ik ben student,en moet met het ov
  Ik heb geen auto reistijd een uur
  Studenten zijn belangrijk
  De NS draaft door
  De spits is van 6.30 tot 9.00
  en 16.00 tot 18.30.
  Dus waarom reizen na 8 uur

  1. Hildebrand, treinreiziger.nl schreef:

   Hoi Margriet (of moet ik Jolanda zeggen?),
   Waar haal je de acht uur vandaan? Er staat in artikel van 11 tot 15u. Kan ook zijn dat dit het tijdslot is voor colleges, zodat studenten na 9 uur kunnen vertrekken. Dat is nog niet duidelijk.

  2. Mark schreef:

   Margriet, je kan gewoon met het OV reizen, maar je studentenkaart is niet geldig. Dus je kan op tijd op college zijn. Bovendien zal je gebruik kunnen maken van de (live)opnames die je onderwijsinstelling maakt van de colleges.

 7. Anoniem schreef:

  Mijn dochter heeft een examen om 11.15. Heeft een reistijd van ruim anderhalf uur. Dus zou zijn in de spits moeten rijden, wat eigenlijk niet mag. Hoezo houdt de hbo school daar rekening mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *