fbpx

Kritiek op spoorchaos

03 feb 2012 16:10

Reizigersvereniging Rover en Maatschappij Voor Beter OV hebben kritiek op de Nederlandse Spoorwegen. "Gaandeweg de dag wordt steeds duidelijker: het beoogde doel van het schrappen van het aantal stoptreinen heeft niet gewerkt" stelt Rikus Spithorst van Maatschappij voor Beter OV.

Ook woordvoerder Chris Vonk van Rover heeft kritiek op NS. "De dienstregeling is aangepast, maar vervolgens is de website van NS onbereikbaar. Op dit moment is er bovendien geen treinverkeer mogelijk van en naar Utrecht. Wij hebben daar geen begrip voor. Al jaren wordt ons beloofd dat de spoorsector nu is voorbereid voor de winter. Bij de eerste sneeuwbui blijkt dat helaas weer niet het geval".

De aangepaste dienstregeling is op het laatste moment gecommuniceerd. Al enkele dagen is bekend dat er vrijdag sneeuw werd verwacht. NS heeft de ambitie om één dag ervoor een aangepaste dienstregeling kenbaar te maken. Die ambitie is dus niet gelukt. Bovendien is er kritiek dat de aangepaste dienstregeling niet werkt. "De bedoeling was dat de dienstregeling door het schrappen van treinen bestuurbaar bleef. Maar dat is volledig mislukt" stelt Spithorst.

Die kritiek lijkt terecht, de knooppunten Weesp, Schiphol en Uttrecht zijn enige tijd onbereikbaar geweest. Daarnaast heeft NS uiteindelijk veel meer treinen moeten schrappen. Niet alleen door wisselsoringen, maar ook door logistieke problemen. "De ‘bijsturing’ die die personeelsbezettingen moet coördineren, kan het allemaal niet langer bijbenen", zo verneemt Voor Beter OV uit betrouwbare bron.

De NS heeft nog steeds geen uitsluitsel gegeven over de vraag, of de resterende treinen worden verlengd. Verder is ook de beroerde bereikbaarheid van de website van de NS niet opgelost door het preventief schrappen van Sprinters.

Behalve kritiek, is er ook een woord van dank. "Een woord van dank is wel op zijn plaats aan de medewerkers van ProRail, die in weer en wind aan het werk zijn om storingen te verhelpen, en van de NS, die nu vaak aanbieden om over te werken om het treinverkeer zo goed mogelijk op gang te houden" zegt Spithorst.