LIVE: Treinverkeer Amsterdam en Noord-Nederland valt stil door storm
Op veel trajecten is maandag het treinverkeer stil komen te liggen. Ten noorden van Zwolle en van en naar Amsterdam hebben er geruime tijd geen treinen gereden. In totaal zijn er zo´n 25 trajecten door de storm gestremd geweest. Op andere trajecten rijden treinen uit voorzorg minder hard.
22:40u Einde liveblog
Alhoewel er nog veel storingen zijn, komen er waarschijnlijk geen updates meer in deze liveblog.
21:57u Twee storingen verholpen
Tussen Schagen en Den Helder wordt het treinverkeer hervat. Ook tussen Groningen en Leeuwarden gaan er weer treinen rijden, maar minder vaak.
21:34u Update
Het treinverkeer tussen Groningen en Assen is weer stil komen te liggen. Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijden er weer enkele intercity´s. Daarnaast rijden er stopbussen. De totale situatie is als volgt:
- Leiden – Haarlem: geen stoptreinen, maar stopbussen. Wel intercity´s. Vertraging: 30 tot 60 minuten.
- Den Helder – Schagen: geen treinen maar bussen. Vertraging: 30 tot 60 minuten.
- Amsterdam – Schiphol: veel minder treinen. Er rijden tevens stopbussen tussen Sloterdijk en Schiphol. Vertraging: 30 tot 60 minuten.
- Zaandam – Uitgeest: veel minder treinen. Vertraging: 60 minuten.
- Hoorn – Zaandam: veel minder treinen. Vertraging: meer dan 60 minuten.
- Ede-Wageningen – Arnhem, geen treinen maar bussen. Vertraging 30 tot 60 minuten. Prognose: tot einde dienstregeling.
- Haarlem – Zandvoort: NS meldt ook hier businzet, maar geen specifieke storing.
- Groningen – Assen, geen treinen maar stopbussen. Vertraging: 30 tot 60 minuten. Tussen Assen en Mepel wel treinen, maar veel minder. Er rijden tevens stopbussen.
- Schiphol – Leiden: NS meldt dat er geen intercity´s rijden en dat er stopbussen worden ingezet. Vertraging: 30 tot 60 minuten.
- Groningen – Leeuwarden, geen treinen maar stopbussen. Vertraging: 30 tot 60 minuten.
- Groningen – Leer, geen treinen. Vertraging: meer dan 60 minuten.
- Amsterdam – Zwolle: veel minder treinen. 30 tot 60 minuten vertraging.
- Leeuwarden – Meppel: geen treinen maar bussen. Extra reistijd: meer dan 60 minuten.
- Ommen – Mariënberg, geen treinen maar bussen. Extra reistijd: 30 tot 60 minuten.
20:14u Minder updates
We zullen deze blog nog updaten, maar minder frequent dan eerder op de dag.
20:10u Stormhertsel
Met name tussen Amsterdam en Schiphol, tussen Arnhem-Ede/Wageningen en in het Noordoosten boven Meppel kost het herstel nog meer tijd. Tussen Groningen en Leeuwarden en tussen Groningen en Leer is het treinverkeer weer stilgelegd. Ook tussen Ommen en Mariënberg rijden de treinen niet meer. Tussen Meppel en Groningen gaan juist wel weer treinen rijden, maar minder vaak dan normaal. Ook tussen Leiden en Haarlem wordt het treinverkeer weer opgestart. Behalve de eerder gemelde routes ligt ook het treinverkeer tussen Schagen en Den Helder en tussen Leiden en Schiphol nog plat.
19:20u Zwolle – Groningen / Leeuwarden
Het treinverkeer Meppel – Groningen / Leeuwarden ligt nog stil. Het overig treinverkeer rond Zwolle, Groningen en Leeuwarden komt wel weer op gang. "Rond Schiphol en Leiden zetten we alles op alles om het treinverkeer te kunnen hervatten. In het Noordoosten gaat herstel van de schade en hervatting van het treinverkeer nog langer duren. Wel is het treinverkeer tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen hervat, hoewel de treinen op de Vechtdallijn nu hinder ondervinden van stormschade tussen Ommen en Mariënberg. Waar mogelijk worden bussen ingezet. Door de grote schaal van de verstoringen is het aantal bussen niet overal voldoende" meldt NS in een update van 19:10u.
19:05u Dinsdag weer normale dienstregeling
De treinen rijden dinsdag in principe weer volgens de normale dienstregeling. Het is mogelijk dat op sommige trajecten de herstelwerkzaamheden nog niet klaar zijn. Dat kan gevolgen hebben voor de treindienst, meldde de NS. Reizigers krijgen dan ook het advies kort voor de vertrek te informeren of er treinen rijden op bepaalde trajecten. Veel treinen staan op verschillende plaatsen. Daarom zijn dinsdagmorgen sommige treinen langer en sommige korter. Het is lastig om alle treinen op tijd weer op de juiste plek te krijgen, aldus de NS.
18:49u Op steeds meer trajecten weer mondjesmaat treinen
Van en naar Amsterdam, Groningen, Hilversum en Leeuwarden rijden weer mondjesmaat treinen. Ook tussen Zaandam en Uitgeest is het treinverkeer weer hervat. Er rijden ook hier nog wel minder treinen. Op de volgende trajecten rijden volgens NS nog geen treinen:
- Ede-Wageningen – Arnhem
- Schiedam – Delft
- Leiden – Haarlem
- Amsterdam – Schiphol
- Schagen – Den Helder
Daarnaast lijkt ook Leiden – Schiphol lijkt nog stil te liggen. Deze situatie toont de spoorkaart van NS. Op de rode lijnen geen treinen, op de gele lijnen minder treinen (ten opzichte van de aangepaste dienstregeling).
17:43u Situatie op het spoor verbeterd licht
De situatie op het spoor lijkt licht te verbeteren. Vanuit Zwolle rijden in diverse richtingen weer treinen, maar nog niet richting Groningen, Leeuwarden en Lelystad. In de richting van Emmen rijden de treinen tot Nieuw-Amsterdam. Ook Almere – Weesp is volgens de spoorkaart van NS niet meer gestremd. Daarnaast is het treinverkeer tussen Delft en Rotterdam weer hervat en rijden er weer incidenteel treinen van en naar Amsterdam. Echter nog lang niet in alle richtingen.
17:42u Thalys weer van en naar Amsterdam
De Thalys-treinen hadden maandag last van de storm maar vanaf even na 17.00 uur reden de treinen van en naar Parijs weer vanaf en naar station Amsterdam. Eerder op de dag konden ze wel rijden tot Rotterdam, maar niet over de hogesnelheidslijn. Vertrekkende Thalys-treinen gaan maandag nog om 18.19 uur en om 19.19 uur naar Parijs. Ze zullen wel vertraging hebben. Dat liet een woordvoerster van Thalys weten.
17:39 Geen spoorchaos op Utrecht
Op station Utrecht CS is maandagmiddag geen sprake van een chaos. Wel is het iets drukker bij de informatieborden en bij de informatiebalie. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben extra personeel in het station aan het werk. Ook kantoorpersoneel van het NS-hoofdkantoor staat de treinreizigers te woord. Onder de reizigers heerst een gelaten sfeer; van irritatie is weinig te merken. Volgens een NS-medewerker komt dat omdat de NS de aangepaste dienstregeling al ruim van tevoren was aangekondigd.
17:33u Derde treinen uitgevallen
De redactie van Treinreiziger.nl heeft berekend dat circa 33 procent van de treinen tussen vier uur ´s ochtends en half vier ´s middags is uitgevallen. 16 procent van de treinen had een vertraging van vijf minuten of meer. In de middag is het percentage uitgevallen treinen hoger: 51% procent. Later vandaag komt er een update.
16:58u Treinvervangende bussen
Arriva zet op veel plekken bussen in waar treinen uitvallen. Op Twitter meldt Arriva verder dat het treinverkeer Leeuwarden – Stavoren vanaf 16:45u weer hervat gaat worden. NS meldt businzet tussen Leiden en Schiphol, Leiden en Haarlem, Haarlem en Zandvoort en Arnhem en Ede-Wageningen.
16:44u Meer stormschades
Tussen Nijmegen en Elst rijden door stormschade ook geen treinen meer. Ook het treinverkeer Den Helder – Alkmaar ligt al enige tijd stil. Verder de storingen die eerder werden gecommuniceerd. De prognoses is in veel gevallen bijgesteld naar 19:00 uur. Met name op onderstaande trajecten verwacht NS hinder:
- Amsterdam Leystad
- Amsterdam-Amersfoort
- Amsterdam-Noord-Holland
- Amsterdam-Utrecht
- Den Haag-Rotterdam
- Arnhem – Ede-Wageningen
- rondom Zwolle
15:21u Amsterdam en Zwolle ook tijdens avondspits plat
Rond Amsterdam en Zwolle rijden maandag tot na de avondspits geen treinen. Dat verwacht de NS. Oorzaak is de schade die de storm heeft aangericht. "Waar mogelijk worden bussen ingezet, maar door de grote schaal van de verstoringen is dit zeker niet overal mogelijk´´, aldus de vervoerder. Ook dinsdag zullen treinreizigers nog last hebben van de nasleep van de storm.
15:03u Mogelijk ook dinsdga nog hinder
Circa 25 trajecten hebben stormschade opgelopen, maar een totaaloverzicht heeft het spoorbedrijf nog niet. Dat zegt NS woordvoerder Stan Hoen in het NOS Journaal. Wanneer het treinverkeer opgestart zal worden is onduidelijk, maar de avondspits zal hoe dan ook niet volgens plan verlopen. Duidelijk is wel dat het treinverkeer Rotterdam – Delft en Arnhem – Ede-Wageningen zeker niet voor de avondspits hervat zal worden. NS adviseert om zo mogelijk niet met de trein te gaan. Op de rode lijnen van de kaart rijden er geen treinen.
14:45u Situatie spoor ongewijzigd
Nog steeds rijden er geen treinen op de volgende trajecten
- van en naar Groningen, prognose onbekend
- van en naar Leeuwarden, prognose onbekend
- van en naar Zwolle, prognose onbekend
- van en naar Hilversum, prognose 16:00 uur
- van en naar Amsterdam Centraal, prognose onbekend
- Delft – Schiedam, pogose: 20 uur
- Uitgeest – Zaandam (- Amsterdam), prognose: 16 uur
- Heerhugowaard – Hoorn, prognose: 16 uur
- Arnhem – Ede-Wageningen, prognose: einde dienstregeling
- Leiden – Haarlem / Schiphol – Amsterdam, prognose 16 uur
13:52u Ook vanavond minder treinen
Het is onduidelijk wanneer waar het treinverkeer weer hervat zal worden. Wel zijn er enkele prognoses gesteld. Zo zal het treinverkeer Arnhem – Ede-Wageningen waarschijnlijk vandaag niet meer hervat worden. De prognose Delft – Schiedam is inmiddels bijgesteld naar 20 uur. Bij veel andere storingen geldt de prognose tot 15 of 16 uur. Maar het blijft onduidelijk. Ook al als de sporen weer vrij zijn, kunnen er door logistieke problemen vertragingen blijven.
Onderstaande foto´s van ProRail laten de schade bij Delft zien.
13:48u Busvervoer Noord-Nederland
In Friesland ligt ook het busvervoer vrijwel stil. Vervoerder Arriva heeft de bussen laten stoppen. Qbuzz laat buschauffeurs zelf beslissen of ze verder kunnen rijden, maar meldt dat veel voertuigen stilstaan of niet door kunnen rijden door geblokkeerde wegen. In Arnhem ondervinden de trolleybussen grote vertraging, omdat de bovenleidingen te veel heen en weer zwiepen door de harde wind.
13:24u Trajecten zonder treinverkeer
- van en naar Groningen
- van en naar Leeuwarden
- van en naar Zwolle
- van en naar Hilversum
- van en naar Amsterdam Centraal
- Delft – Schiedam
- Uitgeest – Zaandam (- Amsterdam)
- Heerhugowaard – Hoorn
- Arnhem – Ede-Wageningen
- Leiden – Haarlem / Schiphol – Amsterdam
13:22u Treinverkeer Zwolle volledig plat
Er rijden van en naar Zwolle geen treinen meer. Naar Groningen, Leeuwarden en Emmen lag het treinverkeer plat, maar nu ook in de richting van Deventer, Hardewijk, Kampen en Lelystad.
13:17u Treinverkeer Den Bosch hervat
Van en naar Den Bosch gaan er weer treinen rijden.
13:11u Thalys problemen
Ook de Thalys-treinen hebben hinder van de storm. Ze kunnen wel rijden tot Rotterdam, maar niet over de hogesnelheidslijn. Bovendien verloopt het treinverkeer rond Rotterdam niet vlekkeloos en kunnen de Thalys-treinen daardoor het station misschien niet bereiken. Volgens een woordvoerster kunnen reizigers die niet per se met de Thalys hoeven, de komende uren maar beter afzien van hun reis. Vertraging is er in elk geval.
13:02u Storm 2007
De situatie nu lijkt op die van 18 januari 2007. Toen werd uiteindelijk het treinverkeer in heel Nederland stil gelegd. Op dit moment is dat nog niet aan de orde. Wel ligt het treinverkeer ten noorden van Zwolle volledig stil en rijden er van en naar Amsterdam, Hilversum en Den Bosch geen treinen. Onduidelijk is wanneer het treinverkeer hervat zal worden.
12:58u Ook geen treinen van en naar Den Bosch
Ook van en naar Den Bosch is het treinverkeer tot stilstand gekomen.
12:42u Treinverkeer boven Zwolle plat, ook rond Hilversum
De storm maakt steeds meer schade. Daardoor is ook het treinverkeer van en naar Hilversum gestaakt. In het noorden van Nederland rijden voorlopig ook geen treinen meer vanwege de storm. "Om veiligheidsredenen´´ wordt het treinverkeer van en naar Groningen, Leeuwarden en Emmen stilgelegd. Dat meldden de vervoerders NS en Arriva maandag op Twitter.
12:37u Orkaan
Om 12.10 uur heeft Vlieland het windstotenrecord van oktober aangescherpt, meldt Weerplaza. Er werd een windvlaag gemeten van ruim 151 km/u. De gemiddelde wind behaalde 126 km/u, oftewel 12 Bft, oftewel orkaankracht. Het is dus niet verwonderlijk dat het treinverkeer hier hinder van ondervind.
12:24u Actuele spoorkaart
De actuele spoorkaart van NS geeft een aardig beeld welke trajecten gestremd zijn. Op de kaart is echter niet goed zichtbaar dat hetr treinverkeer van en naar Groningen en van en naar Amsterdam volledig plat ligt. Op de as Schiphol – Amersfoort / Almere is het treinverkeer zwaar verstoord.
12:21 Geen treinen van en naar Groningen
Er kunnen ook van en naar Groningen geen treinen rijden door stormschade. Rond Hilversum rijden er veel minder treinen. Tussen Arnhem en Ede-Wageningen rijden er inmiddels bussen, meldt NS.
12:14 Treinverkeer Groot-Brittanië
In Groot-Brittanië heeft het treinverkeer net als in Nederland veel hinder van de storm. Volgens Britse media ligt het treinverkeer van en naar het grote station Londen Euston stil.
12:06 Treinverkeer België
De ochtendspits in België – met name rond Brussel – verliep moeizaam. Veel treinen liepen 15 tot meer dan 60 minuten vertraging op. Er werden echter weinig treinen geschrapt. Op dit moment is de HSL tussen Nederland en België gesloten waardoor Thalys treinen vertraging oplopen. Op twee andere trajecten zorgen voorwerpen in de bovenleiding voor vertraging. De treinen rijden echter wel.
12:01u Problemen oplossen duurt langer
ProRail werkt met man en macht om de problemen te verhelpen, zegt de spoorbeheerder. Toch lijken de problemen langer te gaan duren. Zo viel rond kwart voor tien één van de eerste bomen op het spoor tussen Delft en Schiedam. De verwachting was dat rond 12 uur het treinverkeer weer normaal zou verlopen. Inmiddels is de prognose bijgesteld naar 16 uur.
11:45u Ook op andere trajecten vertraging
Treinen rijden uit voorzorg minder hard, en lopen daardoor in heel het land vertraging op. Op de volgende trajecten is er geen treinverkeer of veel minder treinverkeer mogelijk:
- Geen treinen van en naar Amsterdam
- Geen treinen Schiedam – Delft
- Geen treinen Leiden – Haarlem / Schiphol
- Geen treinen Uitgeest – Zaandam
- Geen treinen Heerhugowaard – Hoorn
- Geen treinen Ede-Wageningen – Arnhem
- Geen treinen Leeuwarden – Meppel
- Minder treinen Weesp – Almere
11:35u Ook overig OV heeft problemen
Zowel HTM, GVB als RET melden problemen door de storm. Bij de RET in Rotterdam zijn er problemen met tram 2, 20, 21, 24 en 25. De trams in Amsterdam zijn allemaal uit de dienstregeling genomen. "Veel stremmingen in de stad door de storm rijden er op dit moment geen trams meer. Trams staan gestalt op cs of de eindpunten. bussen rijden met grote vertragingen tot 15 minuten en meerdere omleidingen" meldt het GVB. Veel mensen nemen de metro, die daardoor overvol is. Ook in Den Haag zijn er problemen, meldt de HTM. "In verband met de overlast door de storm ondervinden alle Bus en Tramlijnen op dit moment ernstige hinder. Er staan op diverse plaatsen voertuigen stil doordat er takken en bomen op de bovenleidingen terecht zijn gekomen."
11:25u ProRail: Treinverkeer Amsterdam plat vanwege veiligheid
ProRail meldt: "Veiligheid van reizigers en personeel staat voorop. Op vijf verschillende trajecten in Noord Holland zijn al door de storm omgewaaide bomen op het spoor terecht gekomen. Daarom is besloten om van en naar Amsterdam de sporen buiten dienst te stellen."
11:21u Leeuwarden – Zwolle
Ook tussen Akkrum en Leeuwarden rijden geen treinen door een defecte bovenleiding.
11:09 Situatie Amsterdam Centraal
Rond Amsterdam C. rijden geen treinen door stormschade, meldt NS. "De extra reistijd is meer dan 60 min. De verstoring is naar verwachting rond 14:00 uur verholpen." Het lijkt echter koffiedik kijken wanneer het treinverkeer rond Amsterdam weer volledig op gang kan komen. Door alle verstoringen verloopt het treinverkeer chaotisch.
11:05u Overzicht gestremde trajecten:
- Geen treinen van en naar Amsterdam
- Geen treinen Schiedam – Delft
- Geen treinen Leiden – Haarlem / Schiphol
- Geen treinen Uitgeest – Zaandam
- Geen treinen Heerhugowaard – Hoorn
- Geen treinen Ede-Wageningen – Arnhem
- Minder treinen Weesp – Almere
11:02u Geen treinen van en naar Amsterdam
De problemen op het spoor door de storm nemen toe. Er rijden geen treinen meer van en naar Amsterdam.
10:56u Hogesnelheidslijn
Alleen het HSL-deel Rotterdam – Breda is dicht, en dus niet de hele HSL, zoals eerder door ons werd gemeld. De Fyra en Thalys worden omgeleid via het gewone spoor.
10:51u Spoorkaart met verstoringen
Vooral op de as Amsterdam – Schiphol / Haarlem – Rotterdam zijn er veel problemen. De rode spoorlijnen zijn gestremd. De spoorkaart is niet helemaal actueel want ook de hogesnelheidslijn gaat dicht en tussen Ede-Wageningen en Arnhem is er ook een nieuwe verstoring (boom op het spoor).
10:47 Amsterdam – Schiphol
Ook tussen Schiphol en Amsterdam rijden er geen treinen meer. Er rijden nog wel treinen vanuit Schiphol naar Hoofddorp en richting Amsterdam Zuid, Almere en Utrecht. Treinreizigers krijgen tussen Schiphol en Amsterdam het advies om te reizen via Duivendrecht of Amsterdam Bijlmer. Tussen Winterswijk en Zutphen wordt de normale dienstregeling hervat.
10:45u Hogesnelheidslijn gaat dicht
Het treinverkeer via de hogesnelheidslijn gaat gestaakt worden. Omreizen via Den Haag gaat niet, omdat het treinverkeer zowel bij Schiedam als Leiden plat ligt. Wel kan er eventueel tussen Rotterdam en Amsterdam omgereisd worden via Gouda en Breukelen.
10:34u Leiden – Hoofddorp / Haarlem eveneens plat
Het aantal problemen door de storm neemt toe. Door een boom op het spoor rijden er ook geen treinen meer tussen Leiden en Hoofddorp en tussen Leiden en Haarlem. Tevens is het treinverkeer tussen Heerhogowaard en Hoorn tot stilstand gekomen. Het treinverkeer Uitgeest – Zaandam, Delft – Schiedam en Vorden – Winterswijk lag al plat.
10:27u Ook overig OV ondervind hinder
In Rotterdam rijden op diverse trajecten geen trams vanwege omgevallen bomen. Er zijn problemen met tramlij 21 en 24 en eerder was er een verstoring bij tram 4 en 8. De Fast ferry van de RET vaart vanwege de harde wind niet, er is geen vervangend vervoer. Ook in Den Haag zijn er problemen, meldt HTM. "Op diverse plaatsen staan er voertuigen gestremd door takken op de bovenleiding en breuken in de bovenleiding" twittert de HTM. In Amsterdam zijn er ook problemen met de tram. Het gaat om lijn 3 en 25.
10:20u Alkmaar – Zaandam ook plat
Door een voorwerp op het spoor rijden er geen treinen tussen Uitgeest en Zaandam. Dit zal vermoedelijk tot 13:00 uur duren. Tussen Vorden en Winterswijk rijden inmiddels bussen. Reizigers tussen Den Haag en Rotterdam krijgen het advies via Gouda te reizen. Beter is het om met RandstadRail E van de RET te reizen. Deze rijdt rechtstreeks tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. NS vervoersbewijzen zijn daar alleen niet geldig.
9:49u Raadpleeg NS.nl
Voor de meest actuele situatie: raadpleeg NS.nl. De reisplanner van 9292 heeft de aangepaste dienstregeling niet altijd juist verwerkt en toont geen vertragingen en storingen het het reisadvies. "Plan voor een zo actueel mogelijk advies uw reis kort voor vertrek" schrijft 9292. Maar die info is dus onjuist, want ook kort voor vertrek zijn storingen niet in het reisadvies verwerkt.
9:44u Bomen op het spoor
Tussen Schiedam en Delft rijden er geen treinen door een boom op het spoor. De extra reistijd is meer dan 60 min. De verstoring is naar verwachting rond 12:00 uur verholpen. ook tussen Vorden en Winterswijk rijden geen treinen door een boom op het spoor. Hier is ook de prognose dat de verstoring duurt tot 12:00 uur.
9:40u Treinen Amsterdam – Haarlem overvol door storing
De drukte tussen Amsterdam en Haarlem werd volgens NS veroorzaakt door uitgelopen werk op het traject Alkmaar-Haarlem. Ook zou er een storing geweest zijn tussen Haarlem en Amsterdam Sloterdijk waardoor er minder treinen reden. Die laatste storing is echter niet gecommuniceerd in het storingsoverzicht van NS.
Foto: In de ochtendspits veel wachtende reizigers op Den Haag HS, foto van Jan Versteegh via Twitter.
9:37u Treinverkeer in het buitenland
In België was het treinverkeer van en naar Brussel in de ochtendspits ernstig ontregeld. Sommige treinen hadden meer dan een uur vertraging. Weinig treinen werden echter opgeheven.
Vertraagde aankomsten in Brussel Zuid (bron: Railtime.be)
9:22u: Situatie ochtendspits: Weinig storingen, veel vertragingen
Tussen Den Haag en Gouda vielen korte tijd nog meer treinen uit dan gepland, dit omdat er een voorwerp in de bovenleiding was gekomen. Verder zijn er geen storingen gemeld die verband houden met de storm. Wel zijn er veel vertragingen doordat treinen minder hard rijden dan normaal. Volgens het ANP zijn de treinen op het traject Haarlem – Amsterdam propvol. Ook de perrons staan overvol. Tientallen mensen kunnen de treinen niet in en moeten op de volgende wachten. Ook op andere trajecten doen dergelijke situaties zich voor, aldus reizigers op twitter. Wie achter blijft op het perron heeft dubbele pech. Want in veel gevallen moeten reizigers een half uur in plaats van een kwartier wachten op de volgende trein.
1e foto: Ongevallen boom bij Delft. Foto 2: Bij Warmond is een trein tegen een boom gebotst, foto via Twitter.