fbpx

Mansveld: Geen fietsen in Thalys en Fyra vanwege veiligheid

25 okt 2013 17:31

Fietsen kunnen uit veiligheidsoverwegingen niet zomaar mee met Fyra en Thalys. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer na kamervragen van SP, PvdA en CDA. In de Franse TGV kan de fiets wel gewoon mee, maar dat lijkt de staatssecretaris niet te weten.

Tweede Kamerleden wilden van Mansveld weten of het klopt dat fietsen niet met Fyra mee mogen, terwijl de rijtuigen wel een geschikte ruimte daarvoor hebben. Volgens Mansveld mag de fiets over het klassieke spoor mee als er een geschikte ruimte is, maar gelden die regels niet voor Fyra. "Voor het rijden over de hogesnelheidslijn gelden andere regels. Hier geldt het veiligheidsmanagementsysteem. Dit systeem houdt in dat NS de met het hogesnelheidsvervoer samenhangende gevaren en risico´s vaststelt en vervolgens bepaalt welke mitigerende maatregelen nodig zijn om deze te beheersen", schrijft Mansveld.

De Kamerleden wilden ook weten of het klopt dat de fiets wel mee mag met buitenlandse hogesnelheidstreinen, zoals de TGV. Mansveld antwoordt: "Voor de TGV, ICE en Thalys geldt dat vouwfietsen of gewone fietsen uitsluitend als handbagage worden toegelaten mits het voorwiel wordt gedemonteerd en de fiets wordt verpakt in een speciale fietshoes met een maximale afmeting van 1,20 bij 0,90 meter".

Dat antwoord van Mansveld is echter niet volledig correct. In de meeste TGV´s mag de fiets wel degelijk mee zonder fietshoes en zonder het voorwiel te moeten demonteren. Wel moet de reiziger dan voor zijn fiets een plekje reserveren en een speciaal kaartje kopen.

In de toekomst wordt het overigens misschien wel mogelijk om een fiets via de HSL mee te nemen. Er wordt namelijk onderzocht of er een oplossing is om los vervoer van fietsen mogelijk te maken.

Foto: De fiets mag wel mee met de Franse TGV (foto: SNCF)