fbpx

Mansveld omarmt D66 plan voor EU-reisplanner spoor

De Europese Commissie moet aan de slag om samen met Europese spoormaatschappijen reisinformatie als open data vrij te geven. Dat stelt D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven dinsdag bij het debat over de Lange Termijn Spooragenda (LTSA) in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt het een goed idee om een Europese reisplanner in het leven te roepen. NS International heeft nu al Europese realtime-reisplanner, maar de bedoeling is dat ook app-bouwers er mee aan de slag gaan. In Nederland hebben de meeste vervoerders – waaronder NS en Connexxion – hun gegevens al beschikbaar gesteld. Mansveld zou het heel logisch vinden als er ook een EU-reisplanner komt, zei ze tegen D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Volgens Van Veldhoven moet de Europese Commissie het voortouw nemen door samen met de Europese vervoerders te spreken over het openstellen van de reisinformatie. Op dit moment lijken vervoerders het alleenrecht te hebben op Europese reisinformatiedata. Het Duitse HAFAS heeft voor veel Europese OV-bedrijven een realtime-planner ontwikkeld. Daardoor lijken veel apps van vervoersbedrijven ook op elkaar (NMBS, Deutsche Bahn en de SBB bijvoorbeeld).

De gebruikte data data is echter niet vrij beschikbaar. Daardoor kunnen andere ondernemers er nog niet mee aan de slag, aldus het Kamerlid.

Volgens Van Veldhoven is het nu nog te lastig om een reis naar het buitenland te plannen. "Een Europese reisplanner maakt internationaal reizen met de trein toegankelijker en klantvriendelijker´."