fbpx

Minder treinreizigers in Friesland

07 okt 2009 15:31

Het aantal treinreizigers bij Arriva in de provincie Friesland daalt, dat blijkt uit kwartaalcijfers van de provincie Friesland. In vergelijking met de kwartaalcijfers van 2008 is het aantal treinreizigers in 2009 met 6,4% gedaald. Het aantal treinreizigers in Friesland komt daarmee ook onder het niveau van het tweede kwartaal in 2007.

Wat de precieze oorzaak is van de afname in het treingebruik is niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt de financiële crisis een rol. Sinds januari 2009 is er sprake van een afname. Bij NS is de reizigersgroei door de crisis in het eerste halfjaar ook afgenomen, maar is er nog wel sprake van groei. Een andere mogelijke oorzaak is de werkzaamheden in Harlingen: de trein rijdt nu niet naar Harlingen Haven.

Het busvervoer is wel gestegen. Tussen 2007 en 2009 is het OV-gebruik in de provincie Friesland gemiddeld met 2,1% gestegen. In vergelijking met 2008 is de stijging hoger, maar dat komt omdat er in het tweede kwartaal van 2008 stakingen waren, waardoor het gebruik veel lager lag.

Het aantal treinreizigers mag dan afgenomen zijn, maar het aantal treinen dat op tijd rijdt is juist toegenomen. Slechts 2,8% van de treinen heeft vertraging. Het aantal treinen dat vertraagd is, heeft voor het grootste deel ook direct een vertraging van 5 minuten of meer. Van alle treinen vielen er in totaal 88 uit, dat neer komt op 0,44%.

Foto: trein van Arriva te Rotterdam Centraal