fbpx

Mooiste treinreis Schotland: Glasgow – Fort William – Mallaig

31 jan 2020 8:47

Met de trein om te genieten van de omgeving. In heel Europa zijn er verschillende spoorlijnen die geroemd worden om het spectaculaire uitzicht. De Schotse ‘West Highland’ spoorlijn mag wat dat betreft niet ontbreken in onze reeks “Mooiste treinreizen“. Grappig detail: NS-dochter Abellio verzorgt voor een belangrijk deel het spoorvervoer op de lijn.

Mooiste spoorlijn ter wereld?

De ‘West Highland Line’ verbindt Glasgow met Fort William en Mallaig. Deze spoorlijn is door het Wanderlust Magazine zelfs uitgeroepen tot de mooiste van de wereld. En alhoewel dat een kwestie van smaak en beleving blijft, is één ding zeker: het is een bijzondere spoorlijn is met prachtig uitzicht. Zowel in de zomer, als in de winter.

Glenfinnan-viaduct

De reis gaat door een adembenemend landschap van heuvels, bergen, meren en heidevelden. Indrukwekkend is zeker ook het Glenfinnan-viaduct. Het 380 meter lange bouwwerk bestaat uit 21 overspanningen, die tot 30 meter hoog kunnen reiken. Het viaduct is in 1897 en 1898 gebouwd, en werd in 1901 geopend. Het viaduct was destijds (1898) de voltooiing van een baanbrekende technische prestatie, want het is een van de eerste grote betonbruggen. Het viaduct is een geliefde locatie voor films. Zo zijn er van tal van Harry Potter-films scenes hier opgenomen.

Het Glenfinnan-viaduct is zeker niet het enige hoogtepunt van de West Highland Line. Ook de rest van de spoorlijn is indrukwekkend. Al nadat de trein uit Glasgow is vertrokken en de voorsteden heeft verlaten, kun je genieten van een prachtig uitzicht. De route loopt via Clyde en Helensburgh, en dan richting het noorden via Garelochead en Loch Long. In Crianlarich splitst de spoorlijn zich, richting Oban en Fort William en Mallaig.

Artikel gaat verder onder de fotogalerij

Foto 1: Paolo Trovo / Shutterstock

Jacobite stoomtrein

Wij kiezen ervoor de reis voort te zetten richting Fort William en Mallaig. Behalve de reguliere Abellio-treinen kun je ook kiezen voor een spectaculaire rit met de Jacobite-stoomtrein, welke wegens het succes sinds 2011 tot twee keer per dag rijdt tussen Fort William en Mallaig. Deze rit staat ook wel bekend als de Hogwarts Express (of Zweinsteinexpress), verwijzend naar de scenes van de Harry Potter-films. Op dit deel bevindt zich ook het Glenfinnan-viaduct.

De Jacobite stoomtrein rijdt van half april tot en met half oktober. In de eerste en laatste weken van het seizoen rijdt de stoomtrein niet in het weekend. Vanaf half mei tot en met half september rijdt de Jacobite zelfs twee keer per dag: zowel in de ochtend als middag. In het weekend rijdt de stoomtrein alleen in het hoogseizoen twee keer per dag.

Bij vertrek te Fort William, foto: Francesco Bonino / Shutterstock

Abellio

Het treinverkeer in Schotland wordt momenteel verzorgd door NS-dochter Abellio. Het contract loopt tot en met 2022. Daarna zal er een nieuwe aanbesteding volgen. Alhoewel Abellio de vervoerder is, rijden de treinen onder de naam ScotRail. Ook een eventuele toekomstige vervoerder zal onder die naam rijden.

Foto: Joe Dunckley / Shutterstock

Nachttrein

Je kunt ook van de West Highland Line genieten door in Londen te kiezen voor de Caledonian Sleeper. Deze nachttrein rijdt zes dagen in de week en vertrekt meestal om 21:15 uur, maar op zondag wijkt de dienstregeling af. Op zaterdag rijdt de trein niet. De trein bereikt om omstreeks tien uur Fort William, de eindbestemming van de nachttrein. Een kwartier later vertrekt de Jacobite-stoomtrein van Fort William naar Mallaig. Die komt daar even voor half één aan. Na een kleine twee uur (eigenlijk 1 uur en 44 minuten) vertrekt de stoomtrein weer terug naar Fort William.


Praktische informatie: Dienstregeling Jacobite-stoomtrein

Dienstregeling 2020: De ochtendtrein rijdt van 13 april t/m 23 oktober. In die periode rijdt de trein maandag t/m vrijdag. De ochtendtrein rijdt van 2 mei t/m 27 september ook op zaterdag en zondag. De middagtrein rijdt in 2020 van 11 mei t/m 11 september 2020. Ook alleen van maandag t/m vrijdag. In het weekend rijdt de tweede trein alleen van 13 juni t/m 30 augustus 2020.

Foto: Joe Dunckley / Shutterstock

Praktische informatie: Tarieven Jacobite-stoomtrein

In 2020 kost een retourtje standaard klasse 43 pond, in de 1e klasse 65 pond. Een enkele reis is alleen mogelijk in de standaard klasse en is maar 7 pond goedkoper: 36 pond. Kinderen t/m 16 jaar betalen 26 pond voor de standaard klasse (retour) en 45 pond voor de 1e klasse (retour). Wil je een eigen tafel hebben? Dan betaal je voor twee personen 146 pond in de 1e klas (retour). Er worden boekingskosten in rekening gebracht: 3,75 pond per boeking. Bij wijzigingen wordt er 15 pond administratiekosten in rekening gebracht. Voor meer informatie zie de website van West Coast Railways.


Praktische informatie Abellio-treinen

Er rijdt drie keer per dag een Abellio-trein van Glasgow Queen Street naar Mallaig (zondags twee keer per dag). De reistijd varieert tussen de 5 uur en 11 minuten en 5 uur en 33 minuten. Een open enkele reis kost in 38 pond (prijspijl 2020). Er worden soms ook treingebonden tickets aangeboden, die zijn verkrijgbaar vanaf 17 pond. Op de site van National Rail kun je de specifieke tarieven en treintijden opzoeken.

  • De treinen uit Glasgow naar Mallaig (via Fort William) vertrekken normaal gesproken om 8:23, 12:24 en 18:23 uur uit Glasgow Queen Street.
  • De treinen uit Mallaig vertrekken normaal gesproken om 6:03, 10:08 en 16:05 en rijden vervolgens via Fort William, waar de treinen om 7:44, 11:40 en 17:37 vertrekken richting Glasgow Queen Street.

Caledonian Sleeper Londen – Fort William

De Caledonian Sleeper rijdt dagelijks, uitgezonderd zaterdag. De trein vertrekt van maandag t/m vrijdag om 21:15 uur uit Londen. Al vanaf 20:30 uur kun je instappen. De treinen vertrekken vanaf Londen Euston. Dit is één metrostop verwijderd van Londen St, Pancras, waar de Eurostar aankomt. Het is ook in ongeveer een kwartiertje te lopen. Zondags vertrekt de nachttrein al om 20:27 uur of 20:59 uur. De trein komt de volgende ochtend om 9:58 uur aan in Fort William. De huidige dienstregeling is geldig tot en met 16 mei 2020. Uit Fort William vertrekt de nachttrein om 19:50 uur (maandag t/m vrijdag) of om 19:00 uur (zondag).

Tickets voor de Caledonian Sleeper zijn verkrijgbaar vanaf 53 pond voor een zitplek, vanaf 145 pond een slaapplek. Reis je met z’n tweeën dan kun je liggen vanaf 175 pond. Uniek is dat deze nachttreinen ook een double-suite hebben, dus met tweepersoonsbed. Dit is wel vrij prijzig: 470 pond voor twee personen.

Foto: Joe Dunckley / Shutterstock (archief)

Interrail en Schotse treinpas

Wil je meer treinreizen maken? Dan kun je een Britrail Spirit of Scotland Pass overwegen. Deze is geldig in heel Schotland. Je hebt dan 4 reisdagen in een periode voor 8 dagen voor 193 euro. Kinderen onder de 5 zijn gratis. Kinderen van 5 t/m 15 jaar betalen 98 euro. Goed om te weten: deze pas kan niet gebruikt worden voor 09.15 uur maandag t/m vrijdag behalve op de volgende lijnen: Glasgow – Oban/Fort William/Mallaig EN Inverness – Kyle/Wick/Thurso.

Je kunt uiteraard ook met Interrail door Schotland reizen. Reserveren in Schotland is (bij de meeste treinen) niet nodig. Interrail is voor volwassenen beschikbaar vanaf 246 euro (4 reisdagen binnen een maand). Voor een meereizend kind t/m 11 jaar kan er gratis een Interrail-ticket worden meebesteld. Voordeel: je kunt vanaf Nederland met Interrail reizen (wel betaal je een toeslag voor de Eurostar, en is het aantal Interrail-plaatsen in de Eurostar beperkt).

  • Heb je tips, foto’s en of video’s voor onze serie: “De mooiste treinreizen”? Stuur ons dan een e-mail via contact@treinreiziger.nl

Landschap vanuit de Caledonian Sleeper (2010)

0 0 stemmen
Artikel waardering
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
4 jaren geleden

Op het spoor mag nog wel gerookt worden?

dries molenaar
4 jaren geleden

Mooie foto’s, jammer dat je vanuit de wagons jezelf niet zo over het spoor kan zien rijden. Hoewel er tegenwoordig een drone mee zou kunnen vliegen. Opassen bij tunnels.
Gelukkig hebben we die monsterlijk lelijke treinen met die platte voorkanten hier in Nederland nooit gehad.

RoB
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Veel NS-treinen zijn uiterlijk ook niet bepaald fraai. Geel-blauw is zo jaren ’70….

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  RoB

Onzin, buitenlanders vinden het juist prachtig en de treinen zien er goed uit. Zie ook de Zorro ICng.

RoB
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Dat vind jij. Ik niet. Verschil van smaak. Ik vind geel/blauw achterhaald. Tijd voor iets frissers.

Peter
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Het zijn doorlopers. & dat concept hebben we in NL al weer een mooi poosje geleden afgeschaft.

Eef Hartman
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

> Gelukkig hebben we die monsterlijk
> lelijke treinen met die platte
> voorkanten hier in Nederland nooit
> gehad.

Het zijn stellen, vergelijkbaar met een SGM-2, maar dan met doorloopkoppen, zodat je, in tegenstelling TOT die SGM’en, wel in het andere stel kunt komen (met name op die afstanden handig voor de conducteur).

Ik heb de rit naar Mallaig een paar maal gemaakt, maar dan komend vanaf Edinburgh. Absoluut de moeite waard alhoewel ik de lijn van Inverness naar Kyle of Lochalsh (dwars over door de Highlands) nog iets mooier vind.
PS: op die lijn rijdt er geen stoomtrein.

Peter
4 jaren geleden

Die “Class 156” treinen zijn nou niet echt de meest comfortabele voor zo’n reis Glasgow-Mallaig, dik vijf uur tenslotte. & zo’n stoomtrein lijkt mij leuker om te bekijken dan om in te zitten. “Spotplekken” genoeg, GIYF. Verder vind ik het stuk tussen Tyndrum Upper en Tulloch het mooist. Je komt dan ook ook langs een van de meest afgelegen stations, Corrour. Niet over de openbare weg te bereiken, laat staan met openbaar vervoer. Maar wel te belopen vanaf Dalwhinnie op de “Highlandl Main Line”. & op station Rannoch zijn natuurlijk opnamen gemaakt voor de film “Wisselwachter”.

Eef Hartman
4 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

En wat dacht je van Edinburgh – Inverness en dan door naar Thurso en/of Wick?
Heb ik ooit gedaan en dan zit je nog wel wat langer in die Class 156 stellen.

Peter
4 jaren geleden

Zo’n Class 156 bestaat uit twee bakken. Op één van de foto’s hierboven zie je zo’n gekoppeld stel. Vandaar de doorloopkoppen. De scotrail kleurstelling is ingevoerd vanaf 2008 geloof ik.

Travelmarcel
4 jaren geleden

Tip: beklim vanuit Fort William de Ben Nevis, de hoogste berg (1345 meter) van Groot Brittanië. Wel even googlen hoe je je moet voorbereiden.

arnout zwarteakker
4 jaren geleden
Antwoord aan  Travelmarcel

beter dan het uitzicht vanaf Ben Macdui (1309m, cairngorms)? Is relatief een eitje om te beklimmen, een en al aangelegd, verharde paden (wel vreselijk steil) en uitzicht op het Etchachan meer. Ook Vantage point, nabij Ratagan, op het Glenelg shiereiland is een geheime tip, met uitzicht op de five sisters of Kintail.. (lekker rustig ook aangezien de meeste toeristen naar Skye gaan)