fbpx

Na 5 weken staking binnenkort weer schone treinen

27 mei 2014 18:43

tag

Binnenkort zijn de vieze treinen als het goed is weer verleden tijd. Schoonbedrijven hebben met de vakbonden namelijk een akkoord bereikt, waardoor de staking in de schoonmaaksector ten einde is. Woensdagochtend zijn waarschijnlijk nog niet alle treinen schoon.

De Nederlandse Spoorwegen reageren "verheugd´´ op het cao-akkoord in de schoonmaaksector. "Dit is goed nieuws voor de schoonmakers, de schoonmaakbedrijven en vooral voor de reiziger die helaas veel te lang de dupe was van de stakingen´´, aldus het spoorbedrijf.

Met het akkoord komt er een einde aan vijf weken schoonmaakstakingen waardoor veel treinen van de Nederlandse Spoorwegen erg vies waren. Circa. 40% van de treinschoonmakers deed mee aan de staking. Ook op enkele stations werd niet tot nauwelijks schoongemaakt. Nu er een akkoord is gaan alle schoonmakers weer aan de slag, maar woensdagochtend zijn wellicht nog niet direct alle treinen schoon. De schoonmakers hebben namelijk behoorlijk wat werk in te halen.

De afgelopen weken werden de werkende schoonmakers bijgestaan door NS-vrijwilligers en extra uitzendkrachten. Op die manier werd voorkomen dat de vieze treinen een gevaar werden voor de gezondheid.

Eerder was NS zeer teleurgesteld toen vakbonden en de schoonmaakbedrijven er samen niet uit wisten te komen. "Wij hebben bij onze schoonmaakcontracten niet gestuurd op prijs maar op kwaliteit. We hebben dus niet bezuinigd. Toch zijn onze reizigers het dupe van deze stakingen" zei NS-woordvoerder Edwin van Scherrenburg.

NS wees er toen ook op dat het bedrijf als opdrachtgever zich al jaren inzet voor een fatsoenlijke schoonmaaksector waarin de schoonmaker als vakman centraal staat. NS heeft naar eigen zeggen tijdens de laatste aanbestedingen bewust niet op prijs gestuurd en ook niet bezuinigd op het budget voor schoonmakers.

De schoonmakers staakten overigens niet alleen bij NS, maar ook bij het GVB, de RET en Schiphol. Vakbonden kozen vooral voor zichtbare bedrijven.