fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Niet-noodzakelijke reizen vanaf 1 juli weer toegestaan met trein, tram en bus

Reizigers in Nederland kunnen na 1 juli gewoon gebruikmaken van het openbaar vervoer. De bezetting blijft niet op 40 procent van de capaciteit steken en mensen mogen ook voor niet-noodzakelijke reizen met de bus, tram of trein, melden ingewijden.

Woensdagavond aangekondigd

Wel moeten reizigers de spits zo veel mogelijk mijden. Mondkapjes blijven voorlopig nog even verplicht in het openbaar vervoer, evenals het zoveel mogelijk bewaren van anderhalve meter afstand tot medereizigers.

De nieuwe regels voor het OV worden woensdagavond aangekondigd, als onderdeel van een breder pakket aan versoepelingen. De meest betrokken bewindspersonen bespraken voorlopig voor het laatst binnen de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) de aanpak van het coronavirus.

Het openbaar vervoer rijdt sinds begin juni weer volgens normale dienstregeling, omdat ook andere regels om het coronavirus te bestrijden werden versoepeld. Sindsdien is de bezetting steeds ruim onder de 40 procent gebleven. Voor touringcars, taxi’s en personenauto’s worden de regels ook versoepeld.

Niet-noodzakelijke reizen

Op dit moment doen de vervoerders en de overheid een dringend beroep om alleen noodzakelijke reizen met het openbaar vervoer te maken. Die oproep zal naar verwachting worden ingeruild door de boodschap om te spreiden en buiten de spits te reizen. Ook internationale reizen per trein kunnen vanaf 1 juli weer gemaakt worden, ook als ze niet noodzakelijk zijn.

Reizigersvereniging Rover pleit al langer voor een exit-strategie. De vervoerders hebben in overleg met het ministerie advies gevraagd aan het outbreak management team (OMT) of weer alle stoelen in het openbaar vervoer gebruikt mogen worden.

De president-directeur van NS, Roger van Boxtel, vertelde eerder deze week dat hij volgende week duidelijkheid verwachtte van het OMT. “Ik hoop echt dat we vanaf volgende week het signaal krijgen dat u weer vertrouwd met de trein kunt.” NS trekt volgens Van Boxtel “alles uit de kast” om de reiziger veilig te vervoeren. “We installeren ventilatie in treinen die gelijk is aan die in vliegtuigen.”

0 0 stemmen
Artikel waardering
33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John
3 jaren geleden

‘Vertrouwd met de trein’ vanaf 1 juli, zegt Van Boxtel… Vertrouwd weer met de fiets mee in de trein, zou ik zo zeggen. Zeker in vakantietijd. Overigens mocht in Arriva treinen altijd al de fiets mee, ook tijdens de ‘lock down’ Waarvoor hulde!

Redacteur
Puck
3 jaren geleden
Antwoord aan  John

Er staat hier anders dat bij Arriva er geen fiets in de trein mee mag.

Tonny Schonewille
3 jaren geleden
Antwoord aan  Puck

Klopt, maar die regel is bij Arriva ergens halverwege de maand gekomen. Begin juni stond er expliciet dat fietsen wel mee mochten.

Feikje Zijlstra
3 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Voor morgen 25 juni kan ik bij Arriva gewoon een dagkaart fiets bestellen.
https://www.arriva.nl/eticket/t?ticket_type_id=160

Iemand
3 jaren geleden

“1 jullie” moet natuurlijk 1 juli zijn

Wim Lubbers
3 jaren geleden

* Die opmerking van Van Boxtel over ventilatie viel mij ook op. Die laatste paar SGM’s zullen met dit weer wel op de rangeerterreinen blijven.
* Conducteurs moeten er nog wel op letten dat bij extra drukte de gangpaden leeg blijven. Dat mag nog niet.
* Ik hoop dat met de keuze van de lijm van de groene raamstickers erop is gelet dat deze makkelijk te verwijderen zijn. En nu maar hopen dat er geen tweede golf komt, anders kunnen ze weer opnieuw beginnen.

Henk
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Ik zou mij eerder druk maken over de verhoogde kans een besmetting op te lopen. Zeker als die stickers niet meer nodig zijn zit iedereen blijkbaar weer naast elkaar. Mensen, het virus is niet weg.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

hear, hear!

Pieter-jan
3 jaren geleden

Voor de corona crisis reisde ik altijd al buiten de spits, vermeid ik drukke treinen ook als ik dan om moet reizen. Maar het lijkt me niet verstandig om ook gelijk weer te beginnen met actie en spoordeelwinkel kaartjes. En ik denk dat NS nu toch echt veel treinen moet gaan verlengen.

treingraag
3 jaren geleden

Uurtje terug voorbij Oudenbosch een 4tje als IC VS-ASD, beetje mager.

Pieter-jan
3 jaren geleden
Antwoord aan  treingraag

Dat is toch echt veel te kort, daarom zeg ik ook dat NS treinen moet gaan verlengen. Want ik had zelf ook vaak drietjes en viertjes die overvol waren. En ik reis bij voorkeur Naar Amsterdam met de ICD, omdat deze trein minder druk is dan de intercity via Utrecht.

Joost2
3 jaren geleden
Antwoord aan  Pieter-jan

Ongetwijfeld zal de ns nu wel weer langere treinen inzetten. Ik denk wel dat het goed is om te beseffen dat je geen treinen kunt inzetten die er niet zijn. Het is niet mogelijk om door heel het land met 10-bakken te rijden.

Joep
3 jaren geleden

YES YES YES IK KAN WEER MET DE TREIN

Henk
3 jaren geleden

Goede lobby van de ov-sector, die weten dat een volgende corona uitbraak niet te herleiden is naar het ov. Dus weer gezellig naast elkaar zitten met een twijfelachtig mondkapje. Het virus grijpt zijn kans wel. Succes ov reizigers.

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

1) Mensen zonder auto willen deze zomer ook uit. Voor hen is de trein / OV de enige optie.
2) Ik denk dat het risico op besmetting nu echt beperkt is. In de herfst/winter wordt dit een ander verhaal.
3) De mondkapjes plicht is er niet voor niets. Deze kapjes zijn er om te voorkomen dat je een ander besmet en zo bescherm je elkaar.
4) In het buitenland hebben we hetzelfde regime en daar levert het nu ook geen problemen op.
5) Denk niet dat de treinen vol gaan lopen. Keuze reizigers nemen liever in de auto ipv in de trein met een mondkapje, omdat deze dingen niet echt prettig zitten.
6) Anderhalve meter is bewezen ineffectief. Ventilatie is hetgeen wat echt belangrijk is. Waar er geen goede ventilatie mogelijk is zou iedereen een mondkapje moeten dragen.
7) Ik denk dat de spoorbedrijven al hun HVAC systemen moeten aanpassen opdat ze bewezen veilig zijn. Zo kunnen we van de kapjes af en ‘s winters ook de trein veilig maken/houden.

NOOT: Ik denk dat het goed is om eens te kijken wat Maurice de Hond over Corona zegt. Hij is geen viroloog, maar statisticus en kan dus zinnige conclussies trekken uit data/besmettings data. Steeds meer wetenschappers zitten op zijn lijn.

Rene
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Punt3:Op rustige tijden zitten de passagiers vaak zover uit elkaar dat de afstand veel meer is dan 1,5 meter.
Waarom dan toch een mondkapje?

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rene

Anderhalve meter is achterhaald concept… Ik zeg dit niet alleen, maar kijk eens naar Maurice de Hond.

Den aan het koor in Seatle die keurig op anderhalve meter oefende met zingen in een ruimte waar geen ventilatie is. Resultaat gros van het koor besmet met Covid19, terwijl bij BLM in Amsterdam waar men dicht bij elkaar stond in de buitenlucht er geen besmetting is. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen.

Waar onvoldoende ventilatie is zijn mondkapjes een must en het gelul over anderhalve meter moet eens snel vervangen worden door zinvollere instructies, zoals ventilatie en dat op bepaalde plekken een mondkapjesplicht zeker aan te raden is.

RIVM en kornuiten zijn in maart blijven hangen, terwijl we nu beter weten.

Henny
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rene

Baartstaart : ook hier is verteld dat zingen, schreeuwen e.d. veel besmettingsgevaar geeft, dus wat je schrijft kan kloppen. Kijk naar alle demonstratie’s van de laatste tijd : voor zover ik weet geen extra besmettinge geconstateerd

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rene

@Henny…

In buitenlucht maakt het virus nihiel kans om te besmetten; in goed geventileerde ruimtes (ramen/deuren tegen elkaar open) zeer weinig.

Niet geventileerde ruimtes of ruimtes met een slechte HVAC is het risico behoorlijk groot. Denk aan het zangkoor in Seatle, die keurig op 1,5m afstand zong… Bijna iedereen besmet. Denk aan de slachthuizen, de Nederlandse dames kunstschaatsen en trouwens ook in verzorgingstehuizen. Allemaal hetzelfde laken een pak.

Zingen is een bron van besmetting als de situatie al besmettingsgevoelig is. Is de situatie weinig besmettingsgevoelig, dan heeft zingen weinig impact. – De anderhalve meter als norm nemen is mijninziens de grootste fout. Deze afstand zegt niets.

Overigens wil besmetting niet zeggen dat je automatisch ernstig ziek wordt en om besmet te worden moet je ook c.a. 10 a 15 minuten bijelkaar zitten. Het overgrote deel merken nauwelijk iets of hebben wat griepachtige klachten en zijn na c.a. 4 dagen weer beter. In maart zelf ook 4 dagen ziek geweest aan een lichte vage griep, terwijl ik eerder het jaar ook al gewone griep had gehad.

Ronald
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Punt 5: Ik denk dat dat ook weer per keuzereiziger verschilt. Deze hebben namelijk ook verschillende argumenten voor de keuze die ze maken. Zelf ben ik ook keuzereiziger, maar ik ga in het weekend gewoon weer met de trein reizen, als ik naar een plek wil in Nederland die goed bereikbaar is met de trein en zeker als ik naar het centrum van een grotere stad wil. Doordat ik langere tijd niet of nauwelijks de trein gebruikt heb, heb ik aanzienlijk meer autokilometers gemaakt. Als deze situatie nog een half jaar zo door zou gaan, zou ik een jaar eerder aan een volgende auto toe zijn, aangezien ik voor mijn woon-werk ook al veel met mijn auto moet rijden (ik kan niet thuiswerken). Dus als het even kan, neem ik voor vrijetijdsreizen puur om financiële redenen de trein.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Ronald

Inderdaad zal dit voor iedereen verschillen. Het zal weer drukker zijn, maar ik denk – mits NS de treinstellen gebruikt die ze heeft – volle treinen niet perse nodig hoeven zijn.

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Ronald

Hoe denk je dan over het verplicht dragen van een mondkapje in het OV? Echt prettig zitten ze niet, maar gezien dit een afgesloten ruimte is denk ik wel dat ze nodig zijn. Ik denk zeker dat de mondkapjesplicht menig keuzereiziger laat kiezen voor de auto.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Goed antwoord, ik zit grotendeels op dezelfde lijn

Wim Lubbers
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

En niet zingen in de trein en geen spreekkoren.

DeZwarteziel
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Hou eens op met die bullshit man, jij weet niks.

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Sorry, Maurice de Hond is vooral goed in het genereren van publiciteit. Zijn ventilatie-theorie is niet wetenschappelijk bewezen. Aerosolen spelen een veel kleinere rol in de besmettingen dan hij doet voorkomen. Veel is nog onbekend over Corona

Diana
3 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Luister Henk. Hoe ga je zo verder leven in constante angst, met die angst van wat er kan in Din de toekomst gebeuren? Het kan in het leven altijd van alles gebeuren, maar hoe jij leeft en denkt is geen leven mens!

Baardstaart
3 jaren geleden

Mooi.. Ik denk dat ik komend weekend al een voorschotje neem voor een gezellige avond in een naastliggende stad. .

Ik denk dat de treinen nog niet vol lopen. Mondkapjes, ondanks ik denk dat ze nodig zijn (slechte ventilatie), zitten die dingen niet echt prettig. Diegene die een auto hebben zullen deze blijven gebruiken.

Morgen nog even naar de drogisterij voor wat meer mondkapjes.

Wouter G.
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Wacht nog een weekend. Pas vanaf volgende week woensdag mag je weer in de (rustige) treinen reizen. Komend weekend geldt nog steeds dat je enkel noodzakelijke OV-reizen mag maken in Nederland.

Rene
3 jaren geleden

@Baardstaart:
[Quote]Waar onvoldoende ventilatie is zijn mondkapjes een must en het gelul over anderhalve meter moet eens snel vervangen worden door zinvollere instructies, zoals ventilatie en dat op bepaalde plekken een mondkapjesplicht zeker aan te raden is.

RIVM en kornuiten zijn in maart blijven hangen, terwijl we nu beter weten.[/Quote]
o,jee:iemand die het nog veiliger wil hebben dan het RIVM.
Is niet nodig,hoor!
Het RIVM verstaat zijn vak goed!(in tegenstelling tot sommige politici)
Als ik schrijf veel meer dan 1,5 meter bedoel ik dat ook.(en dat kan zelfs coupe-lengte zijn!

Frans Eekhout
3 jaren geleden

> Alternatief Lokale / regionale dagkaarten <
Ofschoon men nu geen landelijke trein dagkaarten verkoopt, toch nog een tip. Bekijk eens of er regionale dagkaarten zijn waar men in een bepaalde regio met bus en of bus én trein onbeperkt kan reizen mits men vóór het instappen het mondkapje op doet. Voorbeelden zijn de Arriva bus en of bus én trein dagkaarten in Limburg online te bestellen of bij een kaartautomaat en of servicekantoor een kaart voor Noord en Midden Limburg en een kaart voor Zuid Limburg met zelfs een bezoek aan Aken.
OF koop ook online – bij de chauffeur kunnen geen kaarten gekocht worden – de Euregioticket geldig in Nederland – Arriva en NS trein ten zuiden van Roermond -, Duitsland en België. Voor meer info en de route kaart type men Euregioticket in die in het weekend geldig is voor 5 personen, 2 volwassenen en 3 kinderen kosten slechts Euro 19,00, neem wel je ID kaart en of paspoort mee ! Ook voor de dienstregeling biedt de Arriva website uitkomst men is er een leuk en lekker dagje zoet mee om een beetje binnen- en buitenland te verkennen. Trein alleen geldig in de 2e klas in Nederland, Duitsland en België.
Wellicht zijn er elders in het land ook nog lokale OV dagkaarten te koop. Misschien leuk om als men in Nederland (noodgedwongen) vakantie moet houden om enkele lokale/regionale dagkaarten met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld begint men in Limburg, reist met een normale OV chipkaart naar een andere regio, verblijf in een leuk hoteltje of pension koop aldaar zo'n dagkaart en ga na een dag of paar dagen weer naar een ander deel van Nederland enz. Zo zou men in een weekje toch met het OV kunnen reizen door gebruik te maken van lokale OV dag of actie kaarten. Een beetje creatief en de weergoden vragen voor mooi weer om nog iets leuks te beleven.
Voor een betaalbaar hotel kijk eventueel op Voordeeluitjes.nl. Veel plezier en blijf Gezond !

Nico kwant
3 jaren geleden

Die anderhalve meter regel kunnen ze net zo goed schappen. Helpt niet veel. Ik heb meer vertrouwen in het mondkapje dan in die 1,5 meter afstand.

Germaans Roosje
3 jaren geleden
Antwoord aan  Nico kwant

Sterkte met je mondkapjes. Ze beperken de ademhaling, wat leidt tot verlaging van het zuurstofgehalte en verhoging van het koolzuurgehalte in het bloed. Twee factoren die de weerstand verlagen. Voeg daarbij dat de ademhaling minder effectief is en evntueel uitgeademde narigheid blijft hangen en terug ingeademd wordt. Daarbij komt dat juist de kleinste deeltjes zoals de aerosolen niet tegengehouden worden, de meest infectueuze die het diepst in je longen doordringen. Dat de kleinste deeltjes het meeste infectie veroorzaken is in 1955 al vastgesteld. Het dragen van mondkapjes is 1 ) een psychologische truc om de angst zichtbaar te houden, 2 ) een middel om mensen vatbaarder voor virussen te maken, als dan straks alle najaarsverkoudheidjes weer komen worden die allemaal als covid geteld, zo gaan ze een tweede golf uitroepen. Mij zie je pas weer in de trein als die slavenmaskertjes afgeschaft zijn.