fbpx

Nieuwe directeur Thalys wil marktaandeel vergroten

02 dec 2014 12:54

De op 1 december aangetreden CEO van Thalys – Agnès Ogier – wil het marktaandeel van Thalys vergroten. Het bedrijf heeft de laatste jaren steeds meer concurrentie gekregen van de auto en bus. Ook dreigt er nieuwe concurrentie op het spoor.

Agnès Ogier volgt Franck Gervais op. "Gervais heeft ervoor gezorgd dat de punctualiteit verbeterd is, en dat het materieel weer op orde is. Ogier heeft een marketingsachtergrond. Dat kunnen we goed gebruiken bij de afgelopen jaren toegenomen concurrentie" legt Thalys woordvoerster Patricia Baars uit.

Het aantal reizigers tussen Brussel en Parijs, de belangrijkste route van Thalys, is de afgelopen jaren licht afgenomen. Bovendien zijn tijdens de economische crisis zakenreizigers minder vaak in de 1e klas gaan reizen. "Door aanbiedingen hebben we wel weer meer vrije tijdsreizigers naar de Comfort 1 (1e klas, red.) weten te trekken", zegt Baars. Ook op andere routes hoopt Thalys op nieuwe reizigers. "De bestemming Lille maken we graag populairder", voegt de woordvoerster eraan toe.

Ogier zal ook de transformatie van Thalys tot spoorwegonderneming leiden. Op 31 maart 2015 zal Thalys de spoorwegactiviteiten in België en Frankrijk op zich nemen. Dit houdt in dat het bedrijf naast de exploitatie ook verantwoordelijk wordt voor het laten rijden van de Thalys-treinen in deze landen. In de nieuwe spoorwegmaatschappij zijn alleen NMBS en SNCF aandeelhouder. In de Thalys International, de holding die het treinverkeer naar Nederland en Duitsland organiseert, blijft DB een "slapende" aandeelhouder.

De 48-jarige Agnès Ogier behaalde haar diploma aan de Ecole Centrale in Parijs. Ze werkte eerst als strategisch consulente, waarna ze 20 jaar lang voor SFR grote projecten leidde in business en marketing. In 2010 ging ze aan de slag bij de groep SNCF als marketing director bij SNCF Voyages.Nu neemt ze het roer bij Thalys over van Franck Gervais, die 3,5 jaar directeur is geweest bij Thalys. Volgens Baars is het bij Thalys gebruikelijk dat een directeur na 3 of 4 jaar weer vertrekt.