fbpx

Nieuwsoverzicht november 2009

03 dec 2009 15:23

Nieuw op treinreiziger.nl: een maandelijks nieuwsoverzicht. De maand november ging van start met een vervelend incident bij Den Bosch. Verder staakte de Belgische spoorwegen en werd duidelijk dat de concurrentie op het Duitse spoor echt van start gaat. Het CDA pleitte deze maand om ICL rijtuigen in te zetten op de HSL.

Op 2 november stort een bouwput bij Den Bosch in. Een man komt om het leven en het treinverkeer wordt lange tijd stilgelegd. Door het ongeluk loopt een drukke trein zelfs vier uur vertraging op. Om deze reizigers te compenseren deelt NS de daarop volgende dag Bosche bollen uit.

Op 5 november kwam het treinverkeer van, naar en via België volledig stil te liggen door een staking van de NMBS. Ook in Italië werd deze maand gestaakt. Meer slecht nieuws uit België, want op 19 november ontspoord een trein bij Bergen waarbij een dode te betreuren valt. Maar het ongeluk valt in het niets bij het Russische treinongeluk van 27 november. De beelden spreken boekdelen. Zeker 26 doden. Nog triester is dat het ongeluk met opzet (door explosieven) is verongelukt.

Meer nieuws uit het buitenland: in Duitsland barst de concurrentie los. Zo willen de Franse spoorwegen een treindienst naar Hamburg opzetten. Locomore GmbH wil met DB binnen Duitsland gaan concurrentie aan.

Sinds november is er ook een nieuwe goederendienst: tussen Salzburg en de Rotterdamse haven gaat de Flying Dutchman rijden. Als het aan het CDA ligt, worden er oude ICL rijtuigen op de HSL ingezet. Deze zouden voor minder geluidsoverlast moeten zorgen. NS betwijfeld dit echter.

Deze maand is er op veel plaatsen extra OV ingezet om moeders met kinderen op speciale locaties te kunnen inenten tegen de Mexiaanse griep. Bij Veolia worden de treinen permanent langer: het laatste verlengde treinstel is afgeleverd.

Verder is er nog goed nieuws voor de reiziger: Minister Eurlings kondigt gratis internet aan voor intercityreizigers. Het bericht werd bekend toen de internetsite van NS bijna een dag lang onbereikbaar was. Ook komt er dan eindelijk actuele reisinformatie in treinen te hangen. Maar in de toekomst gaat niet alleen NS actuele reisinformatie leveren. Vervoerders worden verplicht actuele reisinformatie te leveren aan een landelijke database. 

Top 5 best gelezen nieuwsartikelen november:
1. Staking NMBS ook gevolgen voor internationaal treinverkeer 
2. Donderdag staking Belgische spoorwegen 
3. Ook geen Eurostar treinen door NMBS staking
4. NS dienstregeling 2010: snellere reismogelijkheden
5. 500 reizigers vier uur vertraagd door ongeval bouwput 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *