fbpx

NMBS krijgt groter aandeel in Thalys

11 jul 2013 14:08

De Belgische spoorwegen (NMBS) wordt voor veertig procent eigenaar van Thalys. Nu bezit het bedrijf nog 28 procent van de aandelen. Verder wordt Thalys een volwaardige spoorwegonderneming.

De Duitsers (DB) hebben een aandeel van tien procent in Thalys, maar die stappen eruit. Die aandelen gaan dus nu naar de Belgen. De Franse spoorwegen (SNCF) blijven met zestig procent de grootste aandeelhouder.

Thalys baat momenteel de hogesnelheidslijn uit tussen Parijs – Amsterdam / Keulen als coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Vanaf 2015 is het de bedoeling dat Thalys een volwaardig zelfstandig spoorbedrijf wordt. Daarmee willen de aandeelhouders inspelen op de geliberaliseerde Europese spoorwegmarkt.

Eurostar heeft eerder een soortgelijke transformatie doorgaan en is nu al een volwaardige spoorwegonderneming. Reizigers zullen in eerste instantie niets merken van de wijzigingen. Op lange termijn zouden reizigers de vruchten moeten plukken van de zelfstandiging. Daardoor moet Thalys straks sneller kunnen gaan inspelen in de ontwikkelingen in de markt.

NS is geen aandeelhouder van Thalys. Wel is NS één van de vier spoorbedrijven waarmee Thalys samenwerkt. Daar komt geen verandering in, zegt een woordvoerder van de NMBS.