fbpx

NS app uitgerust met drukte indicator en tweets

De Android-app van de Nederlandse Spoorwegen – Reisplanner Xtra – heeft nu ook een drukte-indicator. Daarnaast toont de app bij de verstoringen en werkzaamheden ook relevante tweets. Het gaat om een proef, zo meldt het spoorbedrijf dinsdag.

De drukte-indicator is een prognose voor de gemiddelde drukte in de trein van de geplande reis. De gemiddelde drukte is gebaseerd op historische cijfers en de geplande treinlengte. Als de treindienst volgens normale dienstregeling verloopt, is dit in de meeste gevallen een goede indicator voor de verwachten drukte. Op dit moment wordt er nog geen rekening gehouden met geplande werkzaamheden, evenementen, vertragingen en verstoringen.

Onbetrouwbaar
De SBB (Zwitserse spoorwegen) maakt al enkele jaren gebruik van een dergelijke drukte-indicator (ook op sbb.ch). Treinreiziger.nl vroeg in mei dit jaar waarom NS niet start met een dergelijke drukte-indicator. "Wij voorzien onze klanten graag van heldere en betrouwbare reisinfo, communicatie over waarschijnlijkheden is niet wenselijk, en kan alleen maar tot teleurstelling leiden als je iets verwacht dat er vervolgens niet blijkt te zijn", stelde een NS woordvoerdster toen in een reactie. 

  

Hashtags
Behalve de drukte-indicator worden in de Reisplanner Xtra nu ook bij een storingsmelding tweets getoond. Dat gebeurt op basis van een hashtag, die gebaseerd is op de officiële stationsafkortingen. Wie de afkortingen niet kent: geen nood, bij een storing wordt ook gemeld welke hashtag reizigers kunnen gebruiken.

Tweetup
Deze nieuwe toepassing is op suggestie van reizigers ontwikkeld, naar aanleiding van een discussiesessie opgezet met 20 betrokken Twitteraars, een zogenoemde Tweetup. Met die suggestie is NS via online reisinformatie en haar M-Lab aan de slag gegaan. De nieuwe toepassing is een proef. Mocht die slagen, dan komt de toepassing ook beschikbaar in de NS-app Reisplanner Xtra voor iPhone.