fbpx

NS: beter inspelen op plaatselijke sneeuwval

01 nov 2019 22:47

Als er plaatselijk sneeuwval wordt voorspeld, hoeven er vanaf deze winter minder treinen uit te vallen. Dat komt doordat de NS het beleid voor regionale aanpassingen van de dienstregeling wijzigt.

Vier uur vooraf een beslissing

Voorheen moest zo’n besluit minimaal twaalf uur van tevoren worden genomen en gold die voor een heel dagdeel. Voortaan moet het besluit echter pas uiterlijk vier uur van tevoren worden genomen, en geldt er een minimale duur van twee uur.

Meer flexibiliteit

“Per saldo betekent dit dat we flexibeler kunnen besluiten en beter toegespitst zijn op de weersvoorspellingen”, aldus een NS-woordvoerder, die erop wijst dat met name sneeuw niet altijd even eenvoudig is om te voorspellen. “We kunnen er meer maatwerk door leveren en het geeft de kans ervoor te zorgen dat minder treinen hoeven uit te vallen.”

Landelijke uitdunning niet flexibel

Reizigersorganisatie Rover zegt op de maatregelen te hebben aangedrongen en hoopt dat er minder overlast komt door winterdienstregelingen. Het beleid voor landelijk aangepaste dienstregelingen blijft overigens ongewijzigd. “Dat moet echt een dag van tevoren worden afgekondigd om alles goed voor te kunnen bereiden.” Als een landelijk uitgedunde dienstregeling wordt gereden, wordt dit besluit minimaal 12 uur vooraf genomen.

Minder overlast

Reizigersvereniging Rover is verheugd dat NS nu flexibeler kan inspelen op plaatselijke sneeuwval. De vereniging hoopt dat de overlast voor reizigers de komende winter hiermee wordt beperkt. Tegelijkertijd zegt Rover te blijven pleiten voor meer flexibiliteit bij winterweer zodat de trein juist bij slechte weersomstandigheden een betrouwbaarder alternatief is voor de auto.

© ANP / Treinreiziger.nl

6 gedachten aan “NS: beter inspelen op plaatselijke sneeuwval”

 1. Kereta Api schreef:

  I like trains and I Snow It………

 2. dries molenaar schreef:

  Beter zou zijn zo laat mogelijk in te grijpen en niet om ambtelijke redenen op basis van verwachtingen zoveel uur van te voren door mensen die zelf niet met de trein reizen.

 3. JanN schreef:

  Het is wel waar dat dat men zo laat mogelijk kan ingrijpen bij sneeuw en/of ijzel. De meteorologie is beter uitgerust dan voor een pakweg 20 of 30 jaar geleden. Men kan zelfs op de minuut af voorspellen waar de meeste neerslag kan vallen. Te denken valt dan dat men maar in kleine gedeelten van Nederland de dienstregeling hoeft aan te passen

 4. Johan schreef:

  Nu nog het uitdunnen van de dienstregeling alleen toepassen bij zware sneeuwval, dus niet al bij 3 cm.

  1. dries molenaar schreef:

   Tja, alleen beginnen de problemen al bij een paar centimeter. Er vallen blokken ijs van de treinen en soms zitten die tussen de wisseltong.

   1. Simon schreef:

    Daar is een eeuw geleden een handig stuk gereedschap voor ontwikkeld; de wisselbezem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *