fbpx
De Werkplaats in Haarlem, 6 jaar geleden

NS-dochter NedTrain vervolgd voor chroom-6-drama

04 mrt 2021 23:30

Justitie vervolgt de gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain (tegenwoordig NS Onderhoud en Modernisering) voor het chroom-6-drama in die stad. Daarbij werden honderden werklozen aan het kankerverwekkende chroom-6 blootgesteld, meldt het Brabants Dagblad.

Geen persoonlijke vervolging

Onder leiding van het Openbaar Ministerie heeft de politie meer dan drie jaar onderzoek gedaan. Het OM concludeert dat de gemeente en NedTrain zich niet hebben gehouden aan de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet Milieubeheer. Er worden geen mensen persoonlijk vervolgd. Omdat een bedrijf of instantie niet de gevangenis in kan, ligt het voor de hand dat er een boete wordt geëist.

Het chroom-6-drama in Tilburg speelde zich af tussen 2004 en 2011. Bijstandsgerechtigden werden toen gedwongen aan het werk gezet, om hun uitkering te behouden. Pas toen het project was afgelopen kwam aan het licht dat in de verf die werklozen van de treinen hadden afgeschuurd, het kankerverwekkende chroom-6 zat.

Onderzoek

Uit onderzoek van het Brabants Dagblad bleek dat NS-dochter NedTrain, partner in het project, van die gevaren op de hoogte had kunnen zijn. De werkomstandigheden voor de werklozen waren echter beroerd; het schuurstof was overal en de bescherming was slecht.

Eerder werd al besloten dat gedupeerden recht hebben op een schadevergoeding.

Let op: de foto van dit artikel is niet van de werkplaats in Tilburg, maar van die in Haarlem.

Bron: (c) ANP / Treinreiziger.nl.

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem
3 jaren geleden

Goede zaak dat er lieden worden vervolgd. Het is gewoon moreel misdadig om mensen zonder middel als adequate PBM’s bloot te stellen aan dodelijke stoffen zoals asbest en in dit geval Chroom-6.

D
3 jaren geleden

Vervolgt*

WW
3 jaren geleden
Antwoord aan  D

Wat bedoel je met vervolgT ?

Louis Bohte
3 jaren geleden

crimineel gedrag wordt door mensen begaan ook al haben wir es nicht gewusst