fbpx

212 miljoen winst voor NS

De Nederlandse Spoorwegen heeft in 2016 – net als een jaar eerder – weer zwarte cijfers geschreven. De winst is hoger dan vorig jaar: 212 miljoen euro. Ook de omzet is gegroeid, van 4.9 miljard euro naar 5,1 miljard euro. Dat heeft het spoorbedrijf dinsdag bekend gemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

In 2015 bedroeg de winst nog 118 miljoen, en kwam de omzet op 4,9 miljard euro uit. De komende jaren wil NS de winstgevendheid verhogen. Dat is volgens het spoorbedrijf nodig om te kunnen blijven investeren in nieuwe treinen. Het spoorbedrijf mikt op een rendement van 5 à 6%, zoals dat is afgesproken met het Ministerie van Financiën.

In het algemeen weet NS bijna altijd winst te halen. Sinds 2002 (oudere cijfers zijn bij onze redactie niet bekend) werd er alleen in 2013 verlies gemaakt. Dat kwam door de Fyra. De hoogste winst van de afgelopen jaren werd behaald in 2007. Toen was er sprake van een winst van 337 miljoen euro.

Een hoge winst is ook goed voor de Nederlandse staat. Een derde van de winst wordt namelijk als dividend afgestaan aan het Ministerie van Financiën, de enige aandeelhouder van NS.

Niet alleen financieel was een goed jaar voor NS, ook de klanttevredenheid ging omhoog. Ook de stiptheid steeg licht. Maar de HSL blijft het zorgenkindje. Daar heeft de NS de prestaties niet gehaald, waardoor een boete dreigt.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
6 jaren geleden

Het is me niet duidelijk waarom de NS eigenlijk winst moet maken. Ik snap niet waarom een instelling die een algemeen nut beoogd (namelijk het milieuvriendelijk vervoeren van de inwoners van een land) ook een winstoogmerk moet hebben. Het reserveren van geld voor toekomstige projecten kan ook prima zonder winstoogmerk. Maak van bedrijven als de NS gewoon ANBI’s zou ik zeggen. Net als van zorgverzekeraars trouwens. Het zou mijn vertrouwen in dergelijke instellingen goed doen.