NS leidt voor vijfde jaar op rij verlies
05 mrt 2025 13:42
De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben vorig jaar voor het vijfde jaar op rij verlies gedraaid. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend bij de presentatie van het jaarverslag 2024. De spoorvervoerder houdt last van sterk stijgende kosten en een achterblijvende passagiersgroei.
Wanneer puur naar de bedrijfsvoering wordt gekeken en eenmalige boekhoudkundige posten niet worden meegenomen, bedroeg het verlies in 2024 141 miljoen euro. Een jaar eerder ging het nog om 187 miljoen euro verlies. Er kwam vorig jaar meer geld binnen uit de verkoop van treinkaartjes en het uitbaten van de stations. Maar de kosten gingen ook hard omhoog en de reizigersgroei viel met een plus van 4,3 procent tegen. Volgens NS-topman Wouter Koolmees is de financiële positie van de NS ‘zorgelijk en op termijn niet houdbaar’.
Kosten voor spoor 15 procent gestegen
“Ondanks al onze inspanningen is het financieel resultaat onvoldoende voor een financieel gezonde NS”, aldus Koolmees bij de presentatie van de jaarcijfers. “Zo betaalde NS vorig jaar alleen al 533 miljoen euro aan het ministerie en ProRail om überhaupt op het spoor te mogen rijden, een stijging van 15 procent en 70 miljoen euro meer dan over 2023.”
Ook de vele werkzaamheden aan het spoor raakten het bedrijf in de portemonnee. Mensen nemen dan minder de trein en de NS is veel geld kwijt aan bijvoorbeeld vervangend vervoer.
Nog in gesprek over prijsverhoging kaartjes
Eerder vreesde de NS de prijzen van treinkaartjes flink te moeten verhogen om de slechte cijfers te compenseren. Tickets zouden daardoor meer dan 12 procent duurder worden. Maar het kabinet schoot te hulp, waardoor kaartjes uiteindelijk dik 6 procent in prijs omhoog gingen. De NS zegt nog met de overheid in gesprek te zijn over een structurele oplossing om te voorkomen dat er straks alsnog een flinke prijsverhoging volgt.
Meer reizigers trekken met kortingen
“Goed openbaar vervoer is kostbaar”, merkte Koolmees ook op. Hij benadrukte verder dat de NS zich blijft inspannen om de kosten te verlagen. De onderneming kondigde in augustus aan vijfhonderd kantoorbanen te schrappen. “Daarnaast willen we de opbrengsten verhogen door meer reizigers aan te trekken met kortingen voor reizen in de daluren.” De NS heeft zich ten doel gesteld vanaf 2027 weer een positief resultaat in de boeken te zetten.
(c) Treinreiziger.nl / ANP
NS zit in een hoek waar de klappen vallen en ik denk niet dat de leiding van NS capabel is om het bedrijf daar uit te krijgen. We zien nu al jaren behoorlijke verliescijfers en dan nu weer naar thuiswerkers wijzen is wel heel gemakkelijk en moet dan blijkbaar weer tot bijstorting van de Nederlandse staat leiden.
Net even door wat reacties op nu.nl gegaan en de kritiek op NS is niet mals. Vooral de smerige treinen wordt vaak als reden gedeeld om niet meer met de trein te reizen. Ook de toch wel flinke onvoorspelbaarheid of de trein wel of niet rijdt. De problemen met de ICNG enz.enz.
NS rapporteert een punctualiteitscijfer van 89,4% maar dit cijfers is op illegale wijze opgepoetst door de vele last minute dienstregeling wijzigingen die dit jaar hebben plaatsgevonden. (Een trein die niet rijdt telt nog steeds niet (geheel) mee in deze cijfers).
De leiding van NS vind ik vooral zeer afwezig. Van Koolmees hoor je gedurende het jaar zeer weinig.
Zoals ik elders al aangeef was ik een fun-reiziger die maandelijks toch wel zo’n 200 euro aan treinkaartjes uitgaf. (ik heb geen auto) De Fun is inmiddels bij mij er wel af en ik reis bijna alleen nog in het weekend met weekend vrij.
Als ik bij stations met poortjes uitstap zie ik bij elke uitstap meerdere mensen het station illegaal verlaten dus die hebben zwart gereden. Ik zie ook daar bij NS zeer weinig effort om dit soort gedrag te keren. Er wordt inmiddels iets meer gecontroleerd maar dat je op trajecten als Castricum-Arnhem v.v. en Castricum-Maastricht v.v. vaak geen controle tegenkomt is treffend.
Mijn conclusie is dat NS sinds corona in een gestage lijn naar beneden zit en ik zie niet dat het MT dat kan keren.
Goed verhaal. Lekker kort ook haha.
Het gaat over een treinreis maanman!
Niet over een ruimtereis.
Steeds meer mensen hebben hun vervoersbewijs op hun mobiel. Je kunt dus geen conclusies trekken als ze de in/uitcheckpalen voorbij lopen. Of zie ik dat verkeerd? Beter is natuurlijk om overal poortjes plaatsen en te controleren in de trein.
Ik schrijf toch dat dit bij stations met poortjes gebeurd. Die worden oftewel met grof geweld opengetrapt dan wel wordt er met iemand meegelopen en de echt magere types die wurmen zich er door heen.
Sorry! Over het hoofd gezien.
Er kan niet geknoeid worden met de punctualiteitscijfers. Het heeft een duidelijke definitie en aanpassingen van de dienstregeling moeten minimaal 2 dagen van te voren bekend gemaakt worden. Ook dat fabeltje over uitvallende treinen telt dus niet mee want we meten in Nederland reizigerspunctualiteit op het HRN. Dat wil dus zeggen dat een reis die 2 dagen van te voren in de reisplanner beschikbaar was een vertraging heeft van meer dan 5 minuten als vertraagd gerekend wordt.
Mensen klagen graag, maar we zijn in Nederland met het spoorvervoer nog steeds enorm verwend. We rijden in Nederland op heel veel trajecten iedere 10-15 minuten een trein (direct of alternatief met overstap), waardoor de gevolgen van uitval ook beperkter zijn. Zelf zou ik ook niet met de auto naar mijn werk willen, teveel files, teveel mensen die hun rijbewijs beter in zouden kunnen leveren, terwijl ik in de trein gewoon mijn eigen ding kan doen, en ondanks dat ik in de spits reis, kan ik meestal het grootste deel van mijn reis zitten.
Ik heb voor de gein even naar vorig jaar gekeken, op +-200 treinreizen (100 retourtjes) heb ik maar 2x geld terug hoeven vragen voor vertraging, dat vind ik gewoon hartstikke netjes en betrouwbaar, ik heb collega’s die met de auto komen en vaker klagen dat ze flink langer onderweg zijn door files. Maar uiteindelijk onthoud iedereen die keer dat ze flink vertraging hebben, of de keer dat ze in een smerige of drukke trein zaten, of de keer dat er iemand met geweld door de poortjes liep, niet die 99x dat ze dat niet hadden.
En die “op illegale wijze opgepoetst” cijfers, kan je dat ook hard maken? Want de definities liggen gewoon vast van hoe die cijfers bepaald worden, daar is niets aan op te poetsen. En zelfs al zouden ze worden opgepoetst door treinen uit te laten vallen, soms is het voor het geheel gewoon beter om een trein uit te laten vallen zodat die andere treinen niet in de weg zit, maar ja, NS bashen is een populair tijdsverdrijf, of het nou op nu.nl of hier is.
Als je maar 2x geld terug hebt hoeven terug te vragen is dat mooi en komen de cijfers wellicht vreemd over. Voor dit jaar zit ik op 95% vertraging.
Op de NS bashen is wellicht waar en dat gebeurd in de regel bij bedrijven die categorisch weigeren om de hand in eigen boezem te steken en de schuld bij andere factoren zoeken.
Het is de NS die bijvoorbeeld besluit om treinen over lange trajecten in te zetten. Dus als de HSL een probleem is dan laat je de treinen over de HSL zo dicht mogelijk bij de eindpunten van de HSL keren. Dan heeft de rest het land er veel minder last van.
In Arnhem zie ik bijvoorbeeld veel reizigers “illegaal” door de poortjes lopen omdat ze met de RE19 willen. Na ruim 7 jaar is het nog steeds niet mogelijk om met een VRR kaartje door de poortjes te komen. Ook hier kan de reiziger niets aan doen.
Schofterig is het bijvoorbeeld ook dat er nauwelijks gerept wordt over de exorbitante loonsverhoging die geboden is vorig jaar.
Zielig is om te zien dat de NS weer probeert om de spelregels naar zijn hand te zetten door het slachtoffer te spelen. Ze hebben gewoon bij het kruisje getekend, dat zeggen ze ook tegen de reiziger.
Het verbaast me dat er bij NS nooit gesproken wordt over efficiënter werken en aanpassen aan de nieuwe realiteit, zoals bij andere normale organisaties. In plaats daarvan horen we vooral over stijgende kosten en een tegenvallende reizigersgroei, zonder inzicht in hoe NS zijn geld precies besteedt. Terwijl het bedrijf al vijf jaar op rij verlies draait, lijkt er geen duidelijke strategie om de financiële problemen structureel op te lossen. De vraag is dan ook: wie heeft interesse om eens een goed overzicht te maken van de kosten en bestedingen van NS? Pas als we dat inzicht hebben, kunnen we beoordelen welke maatregelen écht nodig zijn.
Die kan je gewoon teruglezen in het jaarverslag van NS. Is te downloaden ergens op http://www.ns.nl.
Hoogste kostenpost is natuurlijk de loonkosten, die stijgende laatste jaren flink.