fbpx

NS moet nadenken over afstoten neventaken

16 okt 2015 9:08

De Nederlandse Spoorwegen zal moeten nadenken over het afstoten van activiteiten, vindt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Het thema komt aan de orde in het overleg dat de bewindsman heeft met de top van spoorbedrijf over de toekomstige strategie. De Staat is volledig eigenaar van de NS.

In NRC Handelsblad van donderdag zet Dijsselbloem vraagtekens bij investeringen van de NS in onder meer horeca en busvervoer. "Je moet je afvragen of dit wel verstandige keuzes zijn, gezien de investeringen en de risico´s. Moet je werkelijk op elke concessie, voor elk type vervoer en overal in Europa, mee bieden?´´, aldus de minister.

Met dochter Abellio biedt NS nu nog mee op tal van concessies in binnen- en buitenland. Met name in Groot-Brittannië en Duitsland is Abellio erg actief. Abellio vervoert evenveel reizigers als NS Reizigers, verantwoordelijk voor het Nederlandse spoorvervoer. Abellio is volgens NS tot nu toe altijd winstgevend geweest..

De vorige topman van NS, Timo Huges, maakte eind april in de Kamer al duidelijk dat de NS zich zou gaan concentreren op het spoorvervoer in Nederland. Busvervoer zou niet binnen deze strategie passen. 

Op stations exploiteert de NS onder meer eettenten zoals Smullers. Hier kan het spoorbedrijf wel zonder, aldus Dijsselbloem. "De makkelijkste vraag gaat over het hamburger bakken. Dat moeten ze niet meer doen. Maar er zijn nog tien andere, grotere vragen die moeten worden beantwoord," zegt hij in NRC.

Het overleg tussen Dijsselbloem en interim-topman Roger van Boxtel moet dit jaar nog resulteren in een nieuwe strategie.

(c) ANP