fbpx

NS treinkaartje vaak iets goedkoper bij de Belgische spoorwegen

23 aug 2013 0:33

NS-treinkaartjes worden door de Belgische spoorwegen (NMBS) gemiddeld een paar procent goedkoper verkocht dan door NS zelf. Dat blijkt uit een vergelijking van de website Treinreiziger.nl. Nederlanders kunnen van het voordeel profiteren door een e-ticket bij de Belgen te kopen.

Treinreiziger.nl vergeleek voor tien willekeurige trajecten de prijs van een treinkaartje. In alle gevallen waren de Belgen iets goedkoper. Het gaat om prijsverschillen tussen de tien en zestig cent per traject. Zo kost een enkeltje Amsterdam – Groningen bij NS € 23,80, terwijl de Belgen voor datzelfde traject € 23,20 vragen. Ook een kaartje met korting valt bij NMBS Europe net iets goedkoper uit.

De Franse spoorwegen (Voyages SNCF) verkopen eveneens NMBS treinkaartjes die net iets goedkoper zijn. De Fransen verkopen echter slechts voor een zeer beperkt aantal trajecten binnen Nederland treinkaartjes. Bovendien zijn die kaartjes alleen per post leverbaar, niet als e-ticket. De Belgen herkennen vrijwel ieder Nederlands station.

De kaartjes zijn iets goedkoper doordat buitenlandse vervoerders een kaartje aanbieden met internationale CIV-voorwaarden. "De internationale tarieven zijn gebaseerd op de binnenlandse NS-tarieven van het jaar ervoor omdat op de datum van vaststellen (begin september) de tarieven voor het volgende jaar nog niet vaststaan" legt Rian van der Borgt van reizigersvereniging Rover uit. Het nadeel is dat een treinkaartje met CIV-voorwaarden niet in aanmerking komt voor de gunstige NS-regeling Geld terug bij Vertraging. Ook kan een kaartje alleen gekocht worden per creditcard, niet per iDEAL.

Specifieke Nederlandse kaartsoorten, zoals het nieuwe groepsretour of zoals toeslagkaartjes voor de Fyra worden door buitenlandse vervoerders vaak niet verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *